Gasfornuis of kookplaat schoonmaken
Gepubliceerd op: 9 februari 2018

Het gasfornuis of kookplaat schoonmaken, hoe doe je dat? Wanneer je het dagelijks na gebruik schoonmaakt, scheelt dat je een hoop poetswerk! Vet en vuil krijgen zo niet de kans om in te branden en aangekoekte etensresten kun je veel makkelijker verwijderen. 

Gebruik vooral geen mes of een ander scherp voorwerp om iets weg te schrapen. Een uitzondering is een speciale glaskrabber die je bijvoorbeeld op de keramische kookplaat kunt gebruiken. Ga ook niet in de weer met agressieve schoonmaakproducten. Op deze manier beschadig je misschien het fornuis en dat is zonde.

Het gasfornuis

Laat de pandragers (let op, geen branders) weken in heet water met daarbij een scheutje afwasmiddel. Desgewenst kun je een handvol sodakristallen (zilversoda) toevoegen aan het sopwater. Zet de pandragers niet in de vaatwasser in verband met  kans op roest. En droog de pannendrager goed af ook weer om roest te voorkomen.

De ringen en deksels van de gasbranders laat je ook weken in een badje met kokend water met daarbij een scheut afwasmiddel. Gebruik hier zeker geen soda, want aluminium kan verkleuren door het gebruik van soda.

Zijn de knoppen erg vuil maak deze dan voorzichtig schoon. Afhankelijk van het type en merk kookplaat kun je de knoppen ook verwijderen om schoon te maken wat uiteraard het eenvoudigste is. Download als je niet zeker weet of je de knoppen los kunt trekken de gebruiksaanwijzing op internet.

Maak het fornuis zelf schoon met een sopje van afwasmiddel of met een schoonmaakdoekje en een ontvetter. Laat het als het erg vuil is een tijdje inweken en herhaal indien nodig. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd zwarte zeep, maar er zijn natuurlijk meerdere schoonmaakproducten, dus gebruik waar je eigen voorkeur naar uit gaat.

Zijn de pandragers en/of gasbranders erg vervuild? Dan kun je ze ook gedurende 24 uur in een vuilniszak zetten. Zet in de zak een bakje met daarin een spons welke doordrenkt is met ammoniak, bindt de zak dicht en zet deze voorzichtig buiten neer. Na een dag kun je het vuil er zo afpoetsen. Gebruik wel een mondkapje want het stinkt echt heel erg. Spons na gebruik weggooien!

Zorg er wel voor dat het materiaal niet rechtstreeks in contact komt met de ammoniak!

Tip: Leg eventueel aluminiumfolie over het gasfornuis met een uitsparing voor de branders. Dan hoef je na afloop alleen het folie weg te halen – afnemen met een vochtig doekje – en klaar.

Keramische plaat of inductiekookplaat

Ook hier geldt uiteraard dat je de platen eerst helemaal laat afkoelen. Het klinkt misschien raar, maar beter maak je de platen niet schoon met water, want dit kan inbranden en dan heb je vlekken die je er moeilijk of niet meer uitkrijgt.  Eventueel kun je het vuil ook wegschrapen. Er bestaan speciale radeermessen of plaatschrapers om dat klusje te klaren. Veel fabrikanten raden ook aan om het daarmee te doen. Gebruik niet te veel kracht en houd het mesje onder een hoek van 45 tot 60 graden. Op die manier verwijder je de resten zonder krassen te maken.

Tijdens het koken kan er vocht onder de pannen komen. Voorkom inbranden van deze vlekken door elke keer op onderstaande manier de plaat te reinigen.

 

  1. Na afkoeling het vuil voorzichtig wegschrapen.
  2. Schoonmaken met een klamvochtige schoonmaakdoek eventueel met een sopje van afwasmiddel, een ontvetter of zwarte zeep.
  3. Opnieuw afnemen met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.
  4. Daarna inwrijven met een speciale reiniger bijv van Cera-fix. Gebruik hiervan slechts enkele druppels, begin met één en als je meer nodig hebt dan nog één etc. Of in plaats van de speciale reiniger met een klamvochtige schoonmaakdoek of keukenpapier de plaat reinigen en nadrogen met een droogdoek/keukenpapier. Gebruik wel geregeld de speciale reiniger want daarmee breng je ook een beschermlaag aan op je kookplaat.

Elektrische kookplaat

De elektrische kookplaat krijg je juist het makkelijkst schoon wanneer verwarmingselementen nog warm zijn, maar wel voldoende zijn afgekoeld om jezelf niet te verbranden.

 

  1. Schakel de kookplaat uit of trek de stekker uit het stopcontact.
  2. Neem met een klamvochtige doek de verwarmingselementen af.
  3. Maak de overige delen van de kookplaat schoon met een schoonmaakdoek met eventueel een sopje van afwasmiddel/ontvetter/zwarte zeep.
  4. Neem alles wat je hebt schoon gemaakt af met klamvochtig schone doek.
  5. Nadrogen met een droogdoek en stekker weer in stopcontact of de kookplaat weer inschakelen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X