zwembad in de tuin
Een zwembad in de tuin – Lekker spetteren!
Gepubliceerd op: 9 juli 2021

Met warm weer is het fijn om lekker te kunnen spartelen in het water. Of dit nu een openbaar zwembad is, het strand of gewoon een opblaas zwembad in de tuin.

Op een zomerse dag is een duik in het water lekker verkoelend. Het is dan ook ideaal om je eigen zwembad in de tuin te hebben. Het meest eenvoudig is het neerzetten van een opblaasbaar zwembad. Je koopt er één, blaast het op, vult het met water en je eigen zwembad in de tuin is klaar voor gebruik!

Om optimaal te genieten van je opblaasbare badje zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Je wilt natuurlijk geen viezig water, een gloeiend hete rand of een lek in je zwembad vinden. De onderstaande tips helpen je bij het mooi houden van je opblaasbare zwembad.

Grijp bij een lek meteen in

Bij een zwembad wordt er vaak een reparatiesetje bijgeleverd zodat je, mocht er een lek ontstaan (wat al snel gebeurt op harde en grove stenen), het ook weer dicht kunt plakken.

Dat is wel zo handig en zo voorkom je dat het gat groter wordt en je het uiteindelijk ook niet meer kunt repareren. Probeer daarom zo snel mogelijk het lek te dichten, zodat je nog lang van je eigen badje kunt genieten.

Deze setjes kun je ook los kopen en online bestellen, als je niet meer weet waar het reparatiesetje ligt.

Tip: creëer een soort van rommellade in de keuken of een andere plek in huis, waar je spulletjes als een reparatieset opbergt.

Dek het zwembad in de tuin af

Natuurlijk wil je niet dat als je een opblaasbaar zwembad een paar weken hebt staan, deze na een tijd heel vies geworden is door allerlei insecten en dingetjes die erin gewaaid zijn, zoals blaadjes en takjes.

Dek het bad daarom na gebruik af met een zeil, zodat je voorkomt dat er beestjes en andere vieze dingen in het water komen.

Zo hoef je het water een stuk minder vaak te vervangen en dat is weer gunstig voor het milieu en de portemonnee!

Het gebruik van chloortabletten

Net als in een openbaar zwembad, wil je natuurlijk zwemmen in schoon water. In een openbaar zwembad gebruiken ze hiervoor chloor en in een opblaaszwembad is dat ook nog niet zo’n gek idee. De hoeveelheid chloortabletten die je aan je eigen zwembad kunt toevoegen hangt af van de hoeveelheid water die in het zwembad gaat.

Voor kleine zwembadjes zijn er ook mini chloortabletten te koop. Gebruik in ieder geval niet te veel, want dat is niet goed!

Hieronder staan de formules hoe je de inhoud van het zwembad kunt meten. Je kunt daarna dan uitrekenen hoeveel chloortabletten je nodig hebt.

 

Lengte x breedte x diepte (= het waterniveau) = aantal m ³

Rekenvoorbeeld 6 m lang  x 3 m breed x 1 m waterniveau = 18 m³ water

Lengte x breedte x diepte (= het waterniveau) = aantal m ³

Rekenvoorbeeld 2.5 m lang  x 2.5 m breed x 1 m waterniveau = 6.25 m³ water

Diameter x diameter x diepte (waterniveau) x 0.78 = het aantal m³

Rekenvoorbeeld 2.5 x 2.5 x 1 m waterniveau x 0.78 = 4.875 m³ water

Lengte x breedte x diepte ( = waterniveau) x 0.89 =  m³

Rekenvoorbeeld 4 m x 2 m x 1 m x 0.89 = 7.12 m³ 

Wil je het helemaal goed doen dan zou je een zwembad tester kunnen gebruiken. En met een Ph verbeteraar kun je de waardes – als het nodig is – weer in balans brengen.

zwembad in de tuin

Houd het water zelf ook schoon

De grootste reden van viezigheid komt door onszelf. Loop je bijvoorbeeld met blote voeten over de tegels buiten of ga je met een net met zonnebrand ingesmeerde huid in het water? Dan wordt het water sneller vies. 

Wacht altijd tot de zonnebrand is ingetrokken en spoel jezelf eventueel af voordat je het water in gaat. Je kunt alleen je voeten afspoelen zodat het vuil hiervan af is, maar je kunt jezelf ook helemaal afspoelen als je hier de mogelijkheid voor hebt.

Een buitendouche is een oplossing om het water zo schoon mogelijk te houden. Je kunt er zelf één in elkaar knutselen van een tuinslang en een (oude) douchekop of sproeier. Maar je kunt er ook één kant en klaar kopen voor weinig geld. De prijzen variëren van 10 euro tot een paar honderd euro. Het is maar net welke eisen je stelt en wat je budget is.

zwembad in de tuin

En niet te vergeten het oude en vertrouwde schepnet. Hiermee kun je al heel wat viezigheid uit het water halen 😉

Heb je zelf nog tips voor een zwembad in de tuin, laat dan hieronder een berichtje achter. 

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X