een opgeruimde kledingkast
Een opgeruimde kledingkast
Gepubliceerd op: 30 september 2020

Draag jij alle kleding die in je kast hangt?  En als je niet alles draagt waarom is dat dan? Kleding die je niet draagt neemt kostbare ruimte in. En het kan je kast onoverzichtelijk maken, waardoor je soms de halve kast overhoop moet halen voor dat ene kledingstuk. Wat dan misschien behoorlijk verfrommeld is zodat je ook nog eens kunt gaan strijken.

Het fijnste zou zijn als je een opgeruimde kledingkast hebt welke gevuld is met kleding en accessoires die je met plezier draagt en waarin je je goed voelt. En met de onderstaande tips kun je dat prima voor elkaar krijgen.

Verzamel alle kleding

De eerste stap is om alle kleding van jezelf bijeen te rapen. Dus niet alleen je garderobe uit je kast, maar werkelijk alle kleding in huis die van jou is. Tot de wasmand aan toe. Het is namelijk de bedoeling dat je nu alle kleding doorneemt, ook als het te groot of te klein is.

Past het nog?

Kleding die je op dit moment niet past heeft geen plek nodig in je kast. Het neemt alleen maar ruimte in en het confronteert je ook met je veranderde maat. Je bent misschien zwanger geweest en je hebt je oude figuur niet terug? Of je komt uit de overgang met helaas een paar extra pondjes. Of je was juist blij dat je was aangekomen en door een stressvolle periode ben je die kilootjes weer kwijt…

In de kast berg je alleen de kleren op die je nu draagt en waar je blij van wordt. Als je last hebt van het zogenaamde jojo-effect, bewaar dan de kleding die rond je huidige maat schommelt. Je hebt nu bijvoorbeeld maat 42. Bewaar dan de maten 40 en 44 en de rest kan weg. Deze kleding bewaar je elders in een krat of koffer o.i.d.

Is de kleding nog heel?

Kleding die stuk is kun je repareren en anders gooi je het weg. En als je besluit om het te maken, doe dit dan ook dezelfde week, anders komt het er niet van en kom je bij een volgende opruimronde het kledingstuk weer tegen. Als je niet zelf aan de slag wilt kun je het ook uitbesteden aan een kledingreparatie atelier.

Welke kleding houd je?

De volgende stap is om elk kledingstuk te passen en vraag jezelf hierbij het volgende af:

  • Hoe voel ik me in dit kledingstuk? Word ik er blij van?
  • Zit het lekker of is er iets wat me ervan weerhoudt om het te dragen?
  • Past de kleur en de stijl bij mij en/of flatteert met me?
  • Past het nog bij mijn leven of levensstijl?

Setjes maken

Nu ga je winkelen in je eigen kledingkast. Pas allerlei combinaties en zoek er bijpassende schoenen en accessoires bij. En vraag je steeds af of je blij wordt van deze kledingset?

En dan kan het natuurlijk zo zijn dat je nog wat kledingstukken of accessoires nodig hebt om de verschillende combinaties compleet te maken.

Noteer bij elke set wat er eventueel mist, zodat je ook precies weet wat je nog aan moet schaffen. Je kunt dan online inspiratie opdoen.

Weg met de keuzestress

Als het goed is heb je nu een opgeruimde kledingkast waarin alle kleding overzichtelijk is opgeborgen. Je kunt het jezelf nu nog makkelijker maken om van elke kledingcombinatie een foto te maken en deze aan de binnenkant van je kledingkast op te hangen. Heb je een kast met schuifdeuren, maak dan een (digitaal) stijlboek met de foto’s van alle setjes. En dan heb je als het goed is geen last meer van keuzestress in de ochtend.

Handige opbergers

Om je kleding en accessoires zo overzichtelijk mogelijk op te bergen in de kledingkast kun je gebruik maken van handige kast organizers. Als je ruimte over hebt in de kast dan kun je ook overwegen om een klein ladekastje in de kledingkast neer te zetten. Door optimaal gebruik te maken van slimme opbergers kun je je spullen overzichtelijk opruimen.

Kledingkast opgeruimd houden

Nu heb je een opgeruimde kledingkast en dat wil je natuurlijk ook zo houden. Daarom is het echt aan te raden dat je minimaal jaarlijks de kasten naloopt. In onze huishoudschema’s staan de kasten tweemaal per jaar op het schema om op te ruimen en schoon te maken.

Al deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken voor de kledingkasten van de overige gezinsleden.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X