Draag jij alle kleding die in je kast hangt?
Gepubliceerd op: 5 juni 2019

Draag jij alle kleding die in je kast hangt? De meeste mensen dragen volgens het Pareto principe 80% van de tijd ongeveer 20% van hun kleding. Je kunt dit voor jezelf uittesten door gedurende 30 dagen de kleding die je hebt gedragen apart te hangen cq op te bergen. Moet je voor bijvoorbeeld je werk veel in je kleding vari√ęren dan is deze test niet echt geschikt. Hoe vaak kies jij voor dezelfde kleding?

Verdeel je kleding in 3 stapels. Kleding die je geregeld draagt, kleren die je zelden of nooit draagt en de twijfelgevallen. De kleding die je vaak met plezier draagt krijgt natuurlijk een plek in de kast. De twijfelgevallen berg je op in een doos en als je ze na een maand tot maximaal een jaar (heb je alle seizoenen gehad ūüėČ ) nog niet uit hebt gehaald kunnen ze weg. De kleding die je praktisch niet draagt kan eigenlijk bijna allemaal weg. Draag je bijvoorbeeld bijna alleen casual kleding en moet je af en toe op sjiek, dan bewaar je uiteraard wat outfits. Je kunt zonder problemen zeker 50% van de stapel die je praktisch niet draagt, wegdoen! Natuurlijk is het zonde om kleding welke nog goed is weg te geven, te verkopen enz. Maar bedenk dat deze kleding wel een hoop ruimte in beslag neemt. En stel je eens voor hoe het is om straks een kledingkast te hebben die overzichtelijk is en gevuld is met kleding die jou blij maakt!

Pareto principe
Het  Pareto principe ontleend zijn bestaan aan Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom (1848-1923). Het staat ook wel bekend als de 80/20 regel. Het is het principe van onevenwicht en de minste inspanning. Dit principe wordt vaak in de economie gebruikt, maar is geregeld ook van toepassing op onze bezittingen, kleding etc.

Kleren waar je blij van wordt

Kleren moeten je een goed gevoel geven, je moet je er prettig invoelen. Wanneer jij je goed voelt verhoogt dat je energieniveau. Kleding waar jij niet blij van wordt, kan gewoon weg! Het voegt niets toe en wellicht voel je je schuldig omdat het maar in je kast hangt. Het kan zelfs negatieve energie opleveren! Je bent het waard om kleding te bezitten waarin je je geweldig voelt. Koop vanaf nu alleen kleding die je een fantastisch gevoel geven. En als dat betekent dat je een paar duurdere outfits moet kopen, dan is dat maar zo! Beter minder kleding waar je je super bij voelt dan een kast vol goedkopere setjes waar je niet blij van wordt.

Verschillende levensfases

Gedurende je leven kom je een aantal keer in een andere levensfase terecht. En die verschillende periodes in je leven kunnen natuurlijk ook een ander gevoel bij bijvoorbeeld kleur oproepen. Was je eerst helemaal gek van een kleur, het kan zijn dat je deze kleur niet vaak meer draagt. Zo had ik vroeger altijd veel roze in de kast hangen, ik droeg bijna niet anders dan roze! Nu moet ik er niet meer aan denken om kleding in die kleur te dragen en ben ik overgestapt op de fellere kleuren zoals rood en oranje. Maar dat kan straks ook weer veranderen.

Geen excuus meer

Mensen zijn nog wel eens geneigd om kleding te bewaren want ooit komt het weer in de mode. Of ze willen afvallen en daarom bewaren ze de te kleine kleding want eens zal het weer passen. Na mijn zwangerschappen was ik het nodige aangekomen en het duurde erg lang voordat ik weer in de buurt van mijn vroegere gewicht zat. Inmiddels was ik terechtgekomen in een andere levensfase en de kleding die ik had bewaard waren mijn smaak niet meer! Dus uiteindelijk heb ik jarenlang kleding een plekje gegeven in de kast, terwijl ik ze nooit meer heb gedragen! En het nam een hoop ruimte in die ik veel beter had kunnen gebruiken.

Kleding doneren

Kleding die je niet meer zelf draagt maar nog in goede staat is kun je verkopen of weggeven aan uiteraard vrienden en familie, maar ook aan goede doelen.

  • Dress for success¬†verzamelt representatieve kleding in voor mensen die vanuit een uitkering solliciteren
  • Dieren in nood¬†kun je ondersteunen met kleding die je niet meer draagt.
  • De kleding kun je ook naar een¬†kringloopwinkel¬†brengen
  • Een leuk alternatief is een weggeefwinkel. Iedereen kan daar spullen gratis ophalen, maar natuurlijk ook doneren. Klik hier¬†voor de weggeefwinkels in Belgi√ę
  • Lekker gemakkelijk, de kledingcontainers van het leger des Heils. Deze vind je vaak bij de diverse afvalbakken bij de supermarkt/winkelcentra
  • Op¬†gratis op te halen¬†kun je een advertentie plaatsen. Belangstellenden komen het dan bij je thuis ophalen
  • Op Facebook zijn er verschillende weggeefpagina’s of groepen
  • Verkopen van kleding kan o.a. op¬†ebay,¬†tweedehands¬†en in Belgi√ę op¬†kapaza.
Categorie√ęn

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X