Een boerenkoolstamppot mag misschien een tikkeltje saai zijn, maar dat is deze beslist niet. De boerenkool met chorizo geeft net dat beetje extra en samen met de oude kaas en de gebakken spekreepjes is het een heerlijke combinatie.

De gehakt maak je aan met de kruiden paneermeel voor net dat beetje extra. Serveer de boerenkool met een beetje jus en een rookworst en je hebt een heerlijke winterse stamppot.

En zo maak je de boerenkool met chorizo
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Zet ze met koud water en een runderbouillonblokje op. Koken totdat de aardappelen gaar zijn en dan afgieten.
  • Ondertussen de boerenkool aan de kook brengen met een runderbouillonblokje. Ca 15 tot 20 minuten laten koken.
  • Afgieten en wat van het kookvocht opvangen.

Voorbereidingen

  • Vel van de chorizoworst verwijderen en in plakjes snijden.
  • 1 ui in dunne ringen snijden.
  • Gehakt aanmaken met een half pakje kruiden paneermeel.
  • Kaas raspen.
Bakken  
  • Bak de spekreepjes met eventueel een beetje olijfolie krokant.
  • In een andere pan de uiringen net de chorizo even bakken.
  • Ui-chorizomengsel uit de pan halen.
  • In hetzelfde bakvet het gehakt rul bakken.

Stamppot

  • aardappelen met een stamper fijnstampen. Er mogen best wat grovere stukjes inzitten.
  • De boerenkool erdoor roeren.
  • Eventueel wat kookvocht er doorheen roeren om de stamppot wat smeuïger te maken.
  • Het chorizo-uimengsel, de spekreepjes en het gehakt door de stamppot roeren.
  • De oude kaas toevoegen en eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.