Bereid je gerechten eenvoudig in een Crockpot
Gepubliceerd op: 20 oktober 2021

Sinds jaren ben ik fan van de Crockpot. Zalige stoofpotjes die na een dagje sudderen heerlijk smaken. Met als extra voordeel dat je niet meer hoeft te koken na een drukke dag. Wie wil dat nu niet?

Vroeger als kind was ik al gek op stamppotten en stoofgerechten. Bij mijn trouwen kreeg ik een pan waarin ik mooi mijn eigen stoofpotjes kon bereiden. En met de recepten van mijn lieve overgrootmoeder kon dat volgens mij dus niet meer misgaan.

Helaas dus wel, want wat ik ook deed, het vlees werd nooit lekker mals, maar bleef gewoon taai. Het was mij een compleet raadsel waarom het niet lukte, maar goed. Kennelijk kon ik wel koken, maar waren zelfgemaakte stoofpotjes niet voor mij weggelegd.

Een aantal jaar later ben ik zo slim geweest om een slowcooker aan te schaffen. En ja hoor, nu lukte het gelukkig wel om opoe’s recept van haar draadjesvlees net zo te krijgen als het bedoeld was. Het vlees kwam na een dagje sudderen heerlijk mals en sappig uit de Crockpot.

Verschil tussen de slowcooker, Crockpot en de snelkookpan.

De Crockpot is hetzelfde als een slowcooker, alleen betreft dit een merknaam. Dus je kunt een slowcooker van het merk Crockpot kopen of van een willekeurig ander merk.

Er is wel een verschil tussen de slowcooker en de snelkookpan. De namen zeggen het eigenlijk al. In een slowcooker wordt het vlees op langzame wijze gegaard. En in een snelkookpan (of hogedrukpan) gaat het bereiden snel.

Bij een snelkookpan worden de gerechten sneller klaar door de druk in de pan. Het vocht kookt door de druk in de pan tot een hogere temperatuur, waardoor de gerechten binnen mum van tijd klaar zijn.

Ideaal dus als je weinig tijd hebt en nog snel een maaltijd op tafel wilt zetten.

In een slowcooker gaart het vlees juist heel langzaam. Je stopt alle ingrediënten samen met het vocht in de pan en vervolgens laat je dit lekker een aantal uren sudderen, zonder dat je er na om hoeft te kijken. Door deze kooktechniek hoef je tijdens het kookproces ook geen extra vocht toe te voegen.

Je kunt overigens ook een slowcooker en een hogedrukpan ineen kopen. Dat scheelt weer ruimte in je keukenkastjes. 

Bereid je gerechten eenvoudig in een Crockpot

Een Crockpot is zeker ook ideaal als je werkt en bij thuiskomst niet echt meer de keuken in wilt om een verse maaltijd te bereiden. Je kunt ’s morgens de ingrediënten samen met het vocht in de pan doen en deze aanzetten. Je hoeft tussendoor in een slowcooker geen extra vocht toe te voegen, dus dat scheelt ook. Je hoeft er dus niet bij te blijven. Terwijl jij op pad bent doet de slowcooker zijn werk en kun je daarna genieten van een smakelijke maaltijd.

Ik vind het dus echt een ideale uitvinding. Wanneer ik laat in de middag thuiskom van een bezoek aan een cursist of ik ben gewoon een dagje op stap geweest, dan heb ik gewoon honger! En dan is het heerlijk wanneer je zelfbereide maaltijd je al tegemoet geurt, zodat je vrijwel meteen aan tafel kunt.

Als je ’s morgens niet veel tijd hebt

Als je in de ochtend weinig tijd hebt, kun je de voorbereidingen voor het eten ook de avond van tevoren doen. Je moet namelijk wel het e.e.a. voorbereiden voordat je maaltijd in de Crockpot kan. Het vlees zal waarschijnlijk eerst worden aangebraden en gekruid. Je hebt het snijwerk van de groenten plus eventuele overige ingrediënten zoals (zoete) aardappelen. Je kunt natuurlijk de voorbereiding tot een minimum beperken door voorgesneden groenten te gebruiken.

Je kunt ’s avond het vlees kruiden en aanbraden en de groentes en overige ingrediënten snijden. Je zet het in de koelkast en je kunt de volgende dag snel de Crockpot vullen. Haal bijvoorbeeld wanneer je opstaat de benodigde spullen uit de koelkast zodat het vast op kamertemperatuur kan komen. En vul voordat je weggaat de slowcooker met de ingrediënten en het vocht.

Nog wat informatie en tips

Bij een slowcooker gebruik je altijd vocht! Maar maak niet de fout die ikzelf in het begin maakte door er teveel vocht aan toe te voegen met de gedachte dat het geen kwaad kan. De ingrediënten kunnen namelijk tijdens de bereiding ook vocht afgeven en dan heb je straks bijvoorbeeld een waterige saus. Dus houd je aan het recept 😉 

Het is wellicht een raar idee om een pan aangesloten op het elektriciteitsnet te hebben en dan niet thuis te zijn. Maar vergelijk het met bijvoorbeeld de vriezer of koelkast. Die staan ook dag en nacht aan, terwijl er niet altijd iemand thuis is. Een frituurpan zet je niet aan als je niet thuis bent, maar een slowcooker is een ander verhaal.

Het elektriciteitsgebruik van een Crockpot is laag. De pan kan de hele dag aanstaan, maar gebruikt niet meer stroom dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Wanneer je op lage stand kookt ligt het gebruik tussen de 75 en 150 watt. Kook je op de hoge stand dan ligt dit gebruik  ietsjes hoger.

Hier nog een handige tip: check of de stekker in het stopcontact zit! Anders kom je voor een onaangename verrassing te staan als je ’s avonds thuiskomt en het eten niet klaar is. Dat is mij dus een keertje overkomen en sindsdien check ik elke keer de stekker 😀

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X