Belastingaangifte doen
Belastingaangifte doen – Zelf invullen of uitbesteden?
Gepubliceerd op: 14 maart 2022

Nederland mag weer belastingaangifte doen. Tussen 1 maart en 30 april kan de aangifte worden ingediend bij de belastingdienst. In een 3-delige serie leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren kunt invullen en controleren. 

De belastingdienst maakt het ons steeds makkelijker. Veel gegevens zijn al automatisch ingevuld door de dienst. Maar het blijft natuurlijk wel belangrijk om alle informatie te controleren en zo nodig aan te vullen waar nodig is.

Hoe weet je of je aangifte moet doen?

Wanneer je aangifte moet doen krijg je een aangiftebrief van de belastingdienst en je ontvangt een melding in de berichtenbox op mijnoverheid.nl.

Als je geen bericht ontvangt van de belastingdienst, dan wordt er toch verwacht dat je zelf controleert of er misschien wel een aangifte nodig is. Het kan namelijk zijn dat je geld terug ontvangt of dat je toch belasting moet betalen. Op de site van de belastingdienst lees je hier meer over.

belastingaangifte doen

Wellicht kun je geld terug ontvangen van de fiscus, wanneer er bijvoorbeeld uitgaven voor de ziektekosten zijn geweest. Maar ook als je als scholier een bijbaantje hebt, kan het zijn dat je geld terug kunt krijgen.

Het kan ook voorkomen dat je extra belasting moet afdragen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen wanneer je uit 2 of meer banen inkomsten hebt. Maar ook als er veel spaargeld is wat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.

Zelf invullen of uitbesteden

Je kunt het invullen van de aangifte zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden aan de belastingadviseur of boekhouder. Ook kun je de hulp inroepen van maatschappelijke organisaties of van de belastingdienst zelf. Meestal is de hulp gratis als je niet meer verdient dan ca € 35.000,00 per jaar. Klik op één van de tabbladen hieronder voor meer informatie.

De belastingdienst kan je ook helpen. Je kunt voor telefonisch advies terecht bij de Belastingtelefoon 0800 – 0543. Je kunt dit nummer ook bellen om een afspraak te maken op één van de belastingkantoren. 

Bij een aantal bibliotheken kun je ook terecht om hulp te krijgen bij de aangifte. Soms zijn er vrijwilligers actief die je kunnen helpen of worden er vragenuurtjes georganiseerd voor vragen over de belastingaangifte. 

Uiteraard kun je ook in je eigen netwerk rond kijken of er iemand is die je verder kan helpen. 

Wanneer je lid bent van de vakbond kunnen zij je ook helpen met het invullen van de jaarlijkse aangifte. 

Het wijkbureau van de gemeente kan je ook helpen met de aangifte belastingen. Neem hiervoor contact op met het wijkbureau in jouw gemeente.

De belastingadviseur of boekhouder kun je ook inschakelen voor de jaarlijkse aangifte. Als je het niet zelf wilt doen en je verdient teveel om in aanmerking te komen voor gratis hulp dan kun je hiervoor kiezen.

Naast de eerder genoemde maatschappelijke organisaties kun je bijvoorbeeld ook terecht bij een ouderenbond, de belastingwinkel of een formulierenbrigade. Google bijvoorbeeld ‘formulierenbrigade’ of ‘belastingwinkel’ samen met de eigen woonplaats of een grote stad in de buurt. 

Weet wel dat je altijd zelf verantwoordelijk blijft voor de informatie op de aangifte! Het maakt hierbij niet uit of je vertrouwt op de gegevens van de belastingdienst of het uitbesteed aan de belastingadviseur of boekhouder.

Jij draagt altijd de eindverantwoordelijkheid tenzij je onder beschermingsbewind staat. Dan doet de bewindvoerder de aangifte.

Belastingaangifte doen

Het is over het algemeen niet moeilijk om je eigen belastingaangifte te verzorgen. Het is een kwestie van alle benodigde gegevens verzamelen, de aangifte openen en te controleren en zo nodig de gegevens aan te vullen. Dan als laatste stap nog een laatste controle en je kunt de aangifte verzenden.

Je moet wel extra goed opletten als er iets is veranderd in je leven. Ben je bijvoorbeeld net in het huwelijk getreden of lig je juist in een scheiding? Heb je een huis gekocht of ben je naast je baan ook als zzp-er aan de slag gegaan? Heb je het afgelopen jaar veel zorgkosten gehad of ben je aan een studie begonnen?

DigiD of DigiD-machtiging

Bij de belastingaangifte doen heb je een DigiD nodig. Schakel je iemand anders in om je te helpen bij de belastingaangifte? Houd er dan rekening mee dat je dan ook een DigiD-machtiging nodig hebt. Dit geldt ook als je een afspraak hebt gemaakt op het belastingkantoor zelf.

Je kunt een hier DigiD-machtiging aanvragen.

Met de machtiging kun je een persoon of een bedrijf machtigen, zodat je jouw DigiD gewoon privé houdt. Je verleent toestemming voor een specifieke taak zoals de belastingaangifte verzorgen. Deze DigiD-machtiging is ook een bepaalde tijd geldig en verloopt automatisch.

Uitstel aanvragen

Ben je niet in de gelegenheid om tijdig aangifte te doen? Het is mogelijk om uitstel aan te vragen. Dit uitstel moet wel voor 1 mei 2022 aangevraagd worden. Houd er wel rekening mee dat er belastingrente in rekening wordt gebracht vanaf juli 2022. Dit geldt uiteraard alleen als er aan de fiscus betaald moet worden.

Twijfel je of je wel op tijd klaar bent met de belastingaangifte doen, vraag dan voor de zekerheid uitstel aan. Dan weet je zeker dat je niet te laat bent en voorkom je wellicht een boete. En ben je wel voor 1 mei klaar met de belastingaangifte doen, dan verstuur je deze gewoon.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X