Balpenvlek of inktvlek verwijderen
Gepubliceerd op: 25 januari 2017

Balpenvlek of een inktvlek zijn lastige vlekken om te verwijderen. Was het kledingstuk niet in de wasmachine voordat je de vlek hebt verwijderd anders besmet je misschien de andere kledingstukken. En wees voorzichtig met deppen, zodat je de inktvlek niet dieper in de stof wrijft.

Gebruik een vlekkenverwijderaar speciaal voor inktvlekken.

Dep de vlek voorzichtig met citroensap, zuivere alcohol, terpentine, wasbenzine of spiritus. Voorzichtig nawrijven met een schone, droge doek. Het kan zijn dat er nog wat van de balpenvlek is te zien, maar nu kun je het kledingstuk wel apart wassen in de wasmachine volgens het wasvoorschrift.

Gaat het om tere kledingstukken dan kun je het beter met vlekkenwater proberen. Daarna ook voorzichtig nawrijven met een schone, droge doek. Daarna ook apart wassen volgens het wasvoorschrift tenzij de balpenvlek of inktvlek er meteen uit is.

De vlek in een schaaltje melk leggen en de melk neemt de inkt op. Je kunt dit gerust een aantal uren laten liggen. Daarna gewoon uitwassen (tip van lezeres Nancy)

Wanneer je een inktvlek uit je leren bank wilt verwijderen kun je de vlek insmeren met wat tandpasta en zachtjes inwrijven met een tandenborstel (tip van lezeres Wobbien)

Vlekken algemeen

Als je niet goed weet wat de herkomst van een vlek is kun je op de volgende manieren de vlek proberen te verwijderen:

  • Koolzuurhoudend mineraalwater is een prima snelwerkend vlekkenmiddel. Giet een beetje koolzuurwater direct op de vlek en laat even intrekken. Daarna kun je met een schone spons of doek het vocht opdeppen.
  • Een oude vlek kun je inwrijven met een mengsel van twee eetlepels wasmiddel en drie eetlepels azijn. Laat het kledingstuk drogen en was het daarna volgens het wasvoorschrift.
  • Bij hardnekkige vlekken maak je een mengsel van drie eetlepel warm water en twee eetlepels wasmiddel. Met een zachte schone borstel wrijf je over de vlek en daarna droog je de plek. Eventueel kun je de behandeling herhalen.
  • Krijg je de vlek niet helemaal weg? Koop dan een leuke strijkapplicatie of wees op een andere manier creatief (bijvoorbeeld met kralen of een eigen borduursel) om de vlek weg te werken.
Droogföhnen

Na het behandelen van een vlek moet je de natte plek drogen met een föhn om te voorkomen dat er randen aan de vlek ontstaan. Houd de föhn niet te dicht bij de stof.

Deppen

Ga niet hard wrijven of boenen op een vlek. Je loopt het risico de vlek groter te maken en de stof te beschadigen.

Vlek behandelen

Wanneer je een nat middel gebruikt, maak dan eerst de plek rondom de vlek nat. Hierdoor voorkom je dat de vlek zich verspreidt. Werk vooral niet te nat. Breng het product in kleine hoeveelheden aan. Te nat werken kan kringen veroorzaken. En werk van buiten naar binnen toe, zodat de vlek niet groter wordt.

Vlekkenmiddel

Wanneer je een vlekkenmiddel gaat gebruiken, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plaats (bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom) om vervelende verrassingen te voorkomen. Zelfs mineraalwater kan op een tere stof als zijde een kring achterlaten.

Voorzorgsmaatregelen

Draag keukenhandschoenen als je met agressieve middelen werkt. Verwijder vlekken in de buitenlucht wanneer je met middelen zoals aceton en wasbenzine in de weer gaat. Of zorg voor voldoende ventilatie. Draag een schort en een beschermende bril als er spatgevaar is. Houd de vlekkenmiddelen uit de buurt van kinderen en dieren.

Wasbenzine

Wanneer je wasbenzine of een andere vluchtige organische stof gebruikt als vlekkenmiddel, gooi dit kledingstuk daarna niet in de droger. Er kan brand uitbreken.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe Krijg Ik Inkt Uit Kleding - Hoe Krijg Ik Inkt/Toner Uit Mijn Kleren? - Inktweb.Nl Blog - […] 7. Balpenvlek of inktvlek verwijderen – Slim Huishouden […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X