Afzuigkap schoonmaken
Gepubliceerd op: 27 mei 2018

De afzuigkap schoonmaken is nu niet bepaald het allerleukste klusje om te doen. Maar het moet wel regelmatig gebeuren. Als de afzuigkap heel erg vervuild is kan er zelfs brand uitbreken! Wanneer je het schoonmaken van de afzuigkap goed bijhoudt, dan is het een klusje waar je straks minder tegen op ziet.

Is de afzuigkap een tijdje niet schoongemaakt, dan kun je een pan water aan de kook brengen waaraan je een flinke scheut citroensap hebt toegevoegd. Je hoeft dan straks minder hard te boenen. Laat het water ongeveer 2 uur zachtjes koken en vergeet niet de afzuigkap aan te zetten.

De afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap maak je schoon met een ontvetter. Een prima ontvetter is bijvoorbeeld groene zeep. Maar er zijn natuurlijk ook andere prima ontvetters op de markt. Na het ontvetten met schoon water afnemen.

Heb je een rvs afzuigkap dan kun je die mooi laten glanzen wanneer je de afzuigkap inwrijft met een heel klein beetje olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie).

De binnenkant maak je uiteraard ook schoon met een ontvetter. Wees wel voorzichtig bij de motor.

Wanneer je jezelf aanwent om dagelijks na het koken even de afzuigkap af te nemen, scheelt dat je flink wat boenwerk. Als je het immers dagelijks bijhoudt is het secondenwerk.

Roosters afzuigkap

Roosters uit de afzuigkap moeten zeker 4 keer per jaar worden gereinigd. Je kunt ze – als de roosters vaatwasmachine bestendig zijn – in de vaatwasser zetten. Heb je geen vaatwasser kan kun je de roosters het beste even laten weken in heet water waarin je een scheut afwasmiddel hebt toegevoegd. Je kunt hiervoor ook soda gebruiken, maar niet bij aluminiumroosters. Aluminiumroosters zet je ook niet in de vaatwasser!

Wanneer je de roosters insprayt met wat siliconenspray, hecht het vet minder makkelijk aan de roosters.

Let op: niet alle afzuigkappen hebben roosters. Sommige hebben alleen vervangbare filters.

Filters vervangen

(Koolstof)filters dienen minstens twee keer per jaar of vaker vervangen te worden, afhankelijk van de mate waarin je de afzuigkap gebruikt. Je kunt testen wanneer de filters vervangen moeten worden. Neem een stukje keukenpapier en houdt dit tegen de afzuigkap aan en zet de afzuigkap aan. Als het papiertje tegen de afzuigkap wordt aangezogen hoef je de filters niet te vervangen. Let op: niet alle afzuigkappen hebben een filtersysteem.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X