3 tips voor het vervangen van je platdak
Gepubliceerd op: 27 september 2022

Een platdak heeft geen eeuwige levensduur, maar gaat over het algemeen tussen de 25 en 40 jaar mee. Regelmatig onderhoud is belangrijk om lekkage te voorkomen.

Daarnaast kan het zijn dat alleen de dakbedekking beschadigd is. Het vervangen van de dakbedekking is dan voldoende. In een paar extreme gevallen, zoals schade door storm, kan het nodig zijn om het volledige platdak te vervangen. Maar het vervangen is niet goedkoop en het kan behoorlijk in de papieren lopen.

Tips vervangen platdak

Een platdak vervangen is best een lastige klus. Het moet immers correct worden uitgevoerd, omdat er anders lekkage kan ontstaan. Alvorens het vervangen van het platdak is het goed om naar de dakconstructie te kijken. Is deze nog voldoende, of moet de constructie verstevigd worden? Daarnaast is het zaak om de dakbedekking veilig te verwijderen. In sommige gevallen kan er nog asbest in de dakbedekking zitten. Dan is het belangrijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Deze kan de nokvorsten vervangen en de dakbedekking veilig afvoeren. En als er toch al onderhoud aan het dak wordt gepleegd, is het ook het juiste moment om te kiezen voor isolatie.

Controleer de dakconstructie

Om het platdak correct te kunnen vervangen of vernieuwen, is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de dakconstructie. De meeste platte daken zijn namelijk gemaakt van hout. De houten platen krijgen tijden hun levensduur behoorlijk wat te verduren. Daardoor kan het gebeuren dat het hout beschadigt raakt door waterlekkage. Het is daarom goed om te kijken naar de dakconstructie wanneer het platdak vervangen wordt. Houd bij het vervangen van het hout ook rekening met een boeideel vervangen voor een nette afwerking.

Verwijder dakbedekking veilig

In vroegere tijden was asbest als dakbedekking een geliefd materiaal. Het was goedkoop in de aanschaf en gemakkelijk aan te leggen. Maar inmiddels weten we dat het gebruik van asbest gevaarlijk kan zijn en dat het kan leiden tot kanker. Om deze reden is het gebruik van asbest als dakbedekking verboden. Daarom moet de dakbedekking veilig worden afgevoerd. Blijkt dat er asbest als dakbedekking is gebruikt? Dan moet er een gespecialiseerd bedrijf komen om de dakbedekking af te laten voeren.

Kies voor isolatie

Nu het dak er toch af is, is het verstandig ook meteen na te denken over isolatie. Dat kan behoorlijk wat schelen op de energierekening. In de zomer is het dan lekker koel in huis, terwijl in de winter de warmte niet meer kan ontsnappen. Het laten isoleren van een platdak is gemakkelijk te doen wanneer deze toch al vervangen wordt en kan tot een behoorlijke kostenbesparing leiden.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X