zorgverzekering ziektekostenverzekering
Zorgverzekering, welke verzekering past in 2020 bij jou?
Gepubliceerd op: 28 december 2019

Iedereen die in Nederland woont en die achttien jaar of ouder is, heeft als het goed is een zorgverzekering. Je kunt uiteraard éénmaal een zorgverzekering afsluiten en daar verder niet meer naar omkijken. Maar tijdens je leven kom je in verschillende fases terecht. En de ziektekostenverzekering die je op je achttiende jaar afsloot, kan nu misschien niet meer de juiste polis zijn. Daarom is en blijft het verstandig om regelmatig al je verzekeringen na te lopen. En wie weet kun je nog wat besparen op je zorgverzekering. 

De belangrijkste wijzigingen voor het komend jaar is dat bij veel zorgverzekeraars de premie stijgt. Daarnaast wordt de collectiviteitskorting gehalveerd. Deze gaat van 10% naar 5%. Het is dus zeker verstandig om te kijken of je elders niet goedkoper uit bent.

Verzekerden met een collectieve zorgverzekering zijn vaak ook nog eens  overbodig verzekerd. Voor deze groep mensen kan het echt een hoop schelen om te kijken of ze elders goedkoper verzekerd zijn met een dekking die beter bij hun past.

Je kunt tot en met 31 december 2019 je zorgverzekering opzeggen. De nieuwe zorgverzekering moet je uiterlijk op 31 januari 2020 hebben afgesloten.

De basisverzekering en de soorten polissen

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering afsluiten. Hieruit worden de zorgkosten betaald voor een ziekenhuisopname, huisarts, apotheek etc. De overheid bepaalt wat onder de dekking van de basisverzekering valt. Maar er is wel onderscheid in de soort polis die je kunt afsluiten.

Je kunt kiezen voor de goedkopere budgetpolis (verzekeraars kunnen voor deze polis verschillende namen hebben). Hierbij kun je niet overal voor zorg terecht. Dit komt omdat de zorgverzekeraar maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract heeft afgesloten. Deze verzekering is vaak het goedkoopst. Maar houd er rekening mee dat je voor onverwachte kosten kunt komen te staan als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis wordt opgenomen waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten! Dan kan het besparen op je zorgverzekering een dure tegenvaller worden.

De naturapolis is wat duurder, maar je kunt wel terecht bij veel ziekenhuizen en je hebt waarschijnlijk keus uit meer zorgverleners (check voor de zekerheid wel altijd de polisvoorwaarden!) dan bij de budgetpolis.

Bij de restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze. Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat en je bent ook vrij om naar elk ziekenhuis in Nederland te gaan. Soms moet je de rekening van de betreffende zorgverlener eerst voorschieten en kun je de nota tegen het marktconform tarief declareren bij de zorgverzekeraar.

De aanvullende verzekering

Niet alle medische kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten, de fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillenvergoeding etc. En kijk ook hier goed naar de zorgaanbieders waar jij gebruik van zal maken zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut of de tandarts. Hebben zij een contract met jouw zorgverzekeraar? 

Het is wel zaak echt kritisch te kijken na een aanvullende verzekering. Regelmatig valt de premie gelijk of zelfs hoger uit, dan het bedrag waar je recht op hebt.

Wij hebben zelf de tandartsverzekering opgezegd. Voor het komende jaar zouden we € 40,95 per maand gaan betalen. Terwijl we recht hebben op maximaal € 500,00 vergoeding. De afgelopen jaren hebben we het maximale bedrag nooit opgesoupeerd. En bij de nieuwe premie betalen we €491,40, terwijl het maximale uitkeringsbedrag € 500,00 is.

Ga je op vakantie naar het buitenland en word je opgenomen in een ziekenhuis of moet je naar een arts toe? De basisverzekering vergoed bijvoorbeeld spoedeisende hulp, maar uitsluitend tot het Nederlandse tarief en eventueel onder aftrek van het nog openstaande eigen risico. Een aanvullende verzekering kan hierbij uitkomst bieden. Hoewel het natuurlijk altijd verstandig blijft om bij vakantie een reisverzekering met vergoeding voor medische kosten af te sluiten.

Eigen risico

Standaard heeft iedereen van 18 jaar en ouder een eigen risico van € 385,00 per jaar. Verwacht je voorlopig geen medische kosten te maken met uitzondering van de huisarts? Dan kun je voor een vrijwillig hoger eigen risico kiezen waardoor je premie lager uitvalt.

Als je dan onverhoopt wel kosten moet maken krijg je wel te maken met het hogere eigen risico. Het is daarom aan te raden om de premie die je bespaart apart te zetten om zo op deze manier een bedrag te reserveren voor het extra eigen risico.

Waarom betaal ik soms een eigen bijdrage?

Naast het verplichte eigen risico, kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. De eigen bijdrage staat helemaal los van het eigen risico. Bij de eigen bijdrage betaal je een bepaald bedrag of een percentage van de zorgkosten zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen, kraamzorg, hulpmiddelen zoals hoortoestellen.

De hoogte van de eigen bijdrage wordt door de overheid bepaalt. Het is ook de overheid die bepaalt voor welke zorg er een eigen bijdrage geldt. Een eigen bijdrage betaal je altijd zelf, ongeacht hoeveel eigen risico je eventueel nog over hebt.

Samenwonend

Als je samenwoont (of gehuwd bent) kun je gezamenlijk een zorgverzekering afsluiten. Maar heeft één van jullie meer zorg nodig, dan kun je ook overwegen om twee aparte polissen af te sluiten. Bijvoorbeeld één keer een budgetpolis en één keer een restitutiepolis met eventueel een aanvullende verzekering.

Heb je kinderen onder de 18 jaar dan kun je hun bij laten schrijven op de restitutiepolis met de eventuele aanvullende dekking. Kinderen tot 18 jaar zijn namelijk gratis meeverzekerd.

Heeft één van de kinderen binnenkort een beugel nodig? Ook dan kun je overwegen om voor je partner en jezelf twee aparte verzekeringen af te sluiten. Eén verzekering zonder tandartsverzekering met beugelvergoeding en een verzekering met vergoeding. Ook hiermee kun je uiteindelijk besparen op je zorgverzekering.

De zorgverzekering online regelen

Voor mensen die er geen probleem mee hebben om echt alles online te regelen is er ZieZo van het Zilveren Kruis. Ook medicijnen en een aantal hulpmiddelen moeten bij ZieZo online besteld worden bij een geselecteerde leverancier. Je ontvangt een volledige vergoeding (mits het onder de dekking van de verzekering valt) bij gecontracteerde zorgaanbieders. Het aantal aanbieders kan bij sommige soorten zorg beperkt zijn.

Bij Zekur van de Univé moet je ook alles online regelen en ook hierbij is er met een beperkt aantal zorgverleners een contract afgesloten. Maar het scheelt wel in de premie. Maar het is wel belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je niet zomaar naar elk ziekenhuis of andere zorgverlener kunt stappen.

Naast Zilveren Kruis en Zekur van Univé zijn er meerdere verzekeraars die korting geven wanneer je alles online regelt.

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je niet voldoende verdient kun je een zorgtoeslag aanvragen. Naarmate het inkomen stijgt, daalt de zorgtoeslag. Als het inkomen boven een bepaald niveau uitkomt is er geen recht meer op zorgtoeslag. Het inkomen van de ouders telt niet mee voor de eventuele zorgtoeslag van de inwonende kinderen.

Besparen op je zorgverzekering

Er zijn verschillende sites waar je de zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken zoals Vergelijkjezorgverzekering en de  Consumentenbond.

Er zijn ook vergelijkingssites waarbij je meteen de overstap kunt regelen zoals Pricewise en Zorgkiezer.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X