je woning veilig achterlaten
Hoe kan jij je woning veilig achterlaten?
Gepubliceerd op: 6 juli 2019

En dan is het eindelijk vakantie. Heerlijk een aantal weken onbezorgd genieten. Het laatste wat je dan wil is je zorgen maken over je huis. Of op vakantie een telefoontje krijgen dat het inbrekersgilde heeft toegeslagen. Je woning veilig achterlaten doe je met deze tips. Ze bieden helaas geen 100% bescherming tegen het boevengilde, maar je kunt het de inbrekers wel zo lastig mogelijk maken.

Er zijn gelegenheidsinbrekers maar ook dieven die de moeite nemen de huizen in een wijk gedurende een aantal dagen goed te observeren. Ze vormen zich een beeld en slaan daarna hun slag. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de woning ook tijdens je vakantie of weekendje weg bewoonbaar lijkt.

Sociale controle

Vertel de buren dat je op vakantie bent en vraag of ze een oogje in het zeil kunnen houden. Zijn je naaste buren ook op vakantie? Vraag een familielid, vriend of kennis die in de buurt wonen of ze geregeld even een kijkje in de woning nemen. Komt er tijdens je vakantie niemand in je huis? Overweeg dan om de sleutel bij de buren af te geven. In geval van calamiteiten kunnen ze in de woning terecht. In een aantal gemeentes in Nederland en België rijdt de politie op verzoek extra rond. Informeer bij de politie of dit ook voor jouw gemeente geldt.
Als jouw buren of familieleden niet op je huis kunnen passen wanneer jij de hort op bent, kun je ook een woningoppas inhuren. Zij passen dan op je huisdieren, geven de plantjes water en andere dingen die eventueel nodig zijn. Via huizenoppassite.nl kan je een advertentie plaatsen voor een huisoppas. Ook kan je een oppasadres vinden!

Ladders

Ladders en trapjes kun je beter niet buiten in de tuin laten staan of op het platte dak van de berging leggen. Inbrekers slaan graag hun slag op de eerste verdieping want de ramen boven, balkondeuren en dakramen zijn vaak de zwakke plekken van de woning. Inbrekers gebruiken bij gebrek aan een trap ook wel de afvalcontainer of tuinmeubelen als opstap naar boven. Zet dit daarom ook zoveel mogelijk achter slot en grendel.

Social media, email en telefoon

Plaats op Facebook of andere social media geen openbare berichten dat je op vakantie bent. Wil je toch vakantiefoto’s of andere informatie over je belevenissen delen op bijvoorbeeld Facebook. Zorg er dan voor dat tijdens je vakantie je profiel en berichten alleen zichtbaar zijn voor vrienden. Spreek ook geen berichten op je voicemail of antwoordapparaat in dat je van die tot die datum afwezig bent. Hetzelfde geldt voor je automatische email beantwoording.

Post

Laat iemand tijdens je afwezigheid de post en kranten uit de brievenbus halen en het ergens in huis neerleggen waar het niet van buitenaf zichtbaar is. Je kunt de post ook tijdelijk op laten slaan. Dit moet je een aantal weken van tevoren regelen. Kranten kun je tijdelijk naar een ander adres door laten sturen. En een nee-nee sticker voorkomt reclame en huis aan huisbladen tijdens je vakantie.

Waardevolle spullen

Leg waardevolle spullen nooit in het zicht. Denk hierbij aan juwelen, maar ook aan een i-pad of de autosleutel. Merk waardevolle bezittingen en maak er een foto van. Als er ooit wordt ingebroken en de politie vindt voorwerpen terug, dan is daardoor de kans groter dat je de voorwerpen weer in je bezit krijgt. Wanneer je besluit om een kluisje te gebruiken zet deze dan heel goed vast aan de vloer of muur, zodat het dievengilde de kluis niet makkelijk mee kan nemen. De eerste plekken waar de inbrekers op zoek gaan naar geld en waardevolle spullen zijn de jaszakken en tassen, nachtkastjes en kledingkasten. Verstop de kostbaarheden op onlogische plekken of huur een kluisje bij de bank.

Buitenverlichting

Inbrekers willen niet gezien worden. Zet ze daarom vol in het licht. Plaats verlichting bij de voor- en achterdeur, de schuurdeur en eventueel in de tuin zelf. Je kunt kiezen het beste kiezen voor buitenverlichting met een bewegingsmelder of met een schemerschakelaar. De bewegingsmelder gaat aan zodra er iemand in de buurt is en de verlichting met een schemerschakelaar gaat als het donker is automatisch aan en zodra het weer licht is, automatisch uit. Hang de buitenverlichting wat hoger op zodat de dief de lamp er niet gemakkelijk uit kan halen. Gebruik ledlampen of een spaarlamp om het milieu te sparen.

Verlichting in de woning

Sluit een aantal lampen aan op een tijdschakelaar, zodat er – als het donker is – licht brandt. Sluit ook boven enkele lampen aan op een tijdschakelaar. Stel de tijdschakelaar op verschillende tijden in zodat het lijkt dat er echt mensen in de woning aanwezig zijn.

Gordijnen en luxaflex

Als de gordijnen of luxaflex gedurende een paar dagen niet worden gesloten of dicht blijven zitten is dat voor inbrekers het teken dat je weg bent en dat zij rustig in kunnen breken. Vraag daarom aan buren of anderen die op je woning letten of zij regelmatig de gordijnen en luxaflex willen openen en weer sluiten.

Maak van je huis geen schilderij

Maak van je huis geen stilleven. Leg een opengeslagen boek of krant op tafel. Laat wat vaat staan zoals kopjes en glazen en leg bijvoorbeeld her en der verspreid (als je kinderen hebt) wat speelgoed neer. En laat de oppassers van je huis de spullen en en toe verplaatsen, zodat het lijkt dat je gewoon thuis bent.

Caravan en een volgepakte auto

Wanneer er gedurende een paar dagen de caravan voor de deur staat, weten inbrekers genoeg. Laat de caravan zolang mogelijk in de stalling staan en parkeer de caravan liever niet voor je deur of oprit. Wil je helemaal op safe spelen, maak de caravan dan ook niet voor je deur schoon, maar doe dit bijvoorbeeld bij een wasstraat waar ze ook stofzuigers hebben. Dan kun je daar de binnenkant van de caravan schoonmaken. En de caravan pas kort voor vertrek volladen.

Hetzelfde geldt voor een volgepakte auto de avond voor vertrek. Als je een garage hebt, dan kun je de auto het beste in de garage parkeren of anders kort voor vertrek de auto inpakken.

Gas, electriciteit en water

Als je op gas kookt draai de gaskraan dan dicht.

Haal de stekker van de tv en andere elektrische apparaten uit het stopcontact. Zo verbruiken ze geen onnodige stroom en je voorkomt kortsluiting. Controleer voor vertrek of alle lampen, behalve de buitenverlichting, uit zijn.

Ontspannen op vakantie 

Je woning veilig achterlaten geeft een relaxder gevoel op vakantie. Met deze 8 tips ga je al helemaal met een gerust hart naar jouw vakantiebestemming. 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X