Welke verzekeringen zijn onmisbaar als je een huis hebt?
Gepubliceerd op: 25 september 2021

Als je net een nieuw huis gekocht hebt, wil je hier ongetwijfeld zo snel mogelijk intrekken. Toch raden wij je aan niet te hard van stapel te lopen. Voordat je in jouw nieuwe woning trekt, is het namelijk belangrijk dat je alles goed geregeld hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.

Helaas weet lang niet iedereen welke woonverzekeringen nodig zijn voor een koophuis. Daarom bieden wij jou graag de helpende hand. In deze tekst vertellen wij jou welke woonverzekeringen onmisbaar zijn als je een huis gekocht hebt.

Opstalverzekering

Bij een koophuis is er één verzekering die je hoe dan ook af moet sluiten: de opstalverzekering. Deze verzekering is namelijk wettelijk verplicht. Met een opstalverzekering – ook wel woonhuisverzekering genoemd – ben je verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand. Sluit je deze verzekering af? Dan worden de kosten om de schade te herstellen vergoed door de verzekeraar. Niet alles wordt overigens vergoed. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schade door achterstallig onderhoud aan de woning, schade door grondwater of een aardbeving en schade door opzet of grove schuld.

Inboedelverzekering

In tegenstelling tot de opstalverzekering ben je niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten.

Desondanks kiezen veel mensen toch voor deze woonverzekering. Waarom? Omdat schade aan jouw inboedel dan vergoed wordt. Net als bij de woonhuisverzekering gaat het hier eveneens om schade door brand, storm, water of diefstal. Naast de schade aan meubels valt ook schade aan elektrische apparaten en sieraden binnen de dekking van deze woonverzekering. Schade door eigen schuld en schade die je aanricht aan de spullen van een ander zijn niet standaard meeverzekerd. Bij de meeste verzekeraars kun je jij dergelijke zaken overigens wel meeverzekeren.

Woonlastenverzekering

Wanneer je werkt komt er ongetwijfeld genoeg geld binnen om maandelijks af te lossen op jouw hypotheek. Kom je werkloos thuis te zitten of raak je arbeidsongeschikt? Dan is dit misschien niet meer het geval. Als dit lange tijd duurt, moet je jouw huis mogelijk verkopen. Dit is uiteraard niet wenselijk. Overweeg daarom een woonlastenverzekering via Interpolis af te sluiten. Je ontvangt in dat geval een maandelijkse uitkering bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Op deze manier kun je de hypotheek blijven betalen en hoef je jouw huis niet te verkopen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een vierde verzekering die eigenlijk ook onmisbaar is als je een huis gekocht hebt, is de aansprakelijkheidsverzekering. 

Sluit je deze verzekering af? Dan verzeker je schade aan spullen van een ander en letselschade waarvoor jij aansprakelijk bent. Dergelijke schade kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een dakpan bijvoorbeeld van uw dak waaien en het huis van de overbuurman raken. De kans is groot dat hij jou aansprakelijk stelt voor de schade die hij of zijn huis hierdoor heeft opgelopen. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering? Dan keert een verzekeraar geld uit om deze schade te vergoeden.

Rechtsbijstandverzekering

Is er door toedoen van iemand anders schade ontstaan aan jouw woning? Dan is de kans groot dat je deze persoon aansprakelijk stelt. Hij of zij kan weigeren om te betalen, waardoor er sprake is van een juridisch geschil. Een rechtsbijstandverzekering biedt in dat geval uitkomst. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd van rechtshulp. De kosten van een proces, arbitrage of bindend advies vallen binnen de dekking van deze verzekering. Dit geldt ook voor de kosten die je als verzekerde maakt om aan bepaalde documenten te komen. Je bent niet verzekerd als het geschil ontstaat voor het begin van de verzekering. De eerste drie maand van een rechtsbijstandverzekering ben je sowieso niet verzekerd. Dus het is goed daar rekening mee te houden als je deze verzekering afsluit.

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X