Poetsklussen in de badkamer
Welke poetsklussen zijn er in de badkamer?
Gepubliceerd op: 28 december 2020

Een opgeruimde en schone badkamer is fijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij Slim Huishouden werken we met een dagelijkse routine, de wekelijkse opfrisbeurten en af en toe komt er een poetsklus voorbij. Maar welke poetsklussen zijn er in de badkamer en wat bedoelen we daar precies mee? 

Dagelijks of meerdere keren per week wordt de wc snel opgefrist en wordt er een doekje over de wastafel met kraan gehaald. Daarnaast wordt de badkamer wekelijks schoongemaakt. Bij het 2 wekenschema en de beide basisschema’s staat de badkamer 1 keer in de 14 dagen op de planning. 

Poetsklussen in de badkamer

Naast de dagelijkse routine en de wekelijkse opfrisbeurt zijn er over het jaar verspreid verschillende poetsklussen. Wanneer je 1 van onze huishoudschema’s volgt, worden de poetsklussen over het hele jaar verspreid. Het is wel zo dat de poetsklussen in het weekschema vaker voorbij komen dan bijvoorbeeld in het basisschema.

Wil je de poetsklussen vaker uitvoeren dan kun je hier het poetsklusoverzicht downloaden.

Het aantal poetsklussen in de badkamer valt op zich wel mee. De grootste klussen zijn de kasten schoonmaken en de tegels schrobben. Af en toe er even met de ragebol erdoorheen, de kranen en de douchedeur ontkalken, (ventilatie)roosters reinigen, de ramen zemen en de deur afnemen. Als de wasmachine en droger in de badkamer staan, dan horen deze ook bij de poetsklussen in de badkamer.

We leggen hier onder in het kort uit hoe vaak je de poetsklussen zou kunnen uitvoeren en verwijzen je door naar de uitleg van de betreffende taak, zodat je weet hoe je de klus het beste kunt aanpakken.

Tegels schoonmaken

Een gedeelte van de tegels worden al schoongemaakt bij de wekelijkse opfrisbeurt zoals de tegels bij de wastafel en achter de wc. En als je na het douchen de muur droogmaakt met een trekker en daarna een handdoek of een droogdoek, neem je daar ook al het nodige vuil mee en je voorkomt er kalkaanslag mee.

De tegels samen met de voeg- en kitranden maak je ongeveer 4 keer per jaar schoon. Vaker mag natuurlijk ook, maar is niet nodig. Als je bij de wekelijkse opfrisbeurt een vieze vlek op de tegels spot en deze meteen aanpakt dan zijn 4 jaarlijkse schrobbeurten ruim voldoende.

Thuisblijven

Ontkalken

Dit is een klusje wat je absoluut vaker moet doen als je de badkamer vrij wilt houden van kalkaanslag. Het belangrijkste bij kalk is het voorkomen van een kalkaanslag. Dit doe je door na het gebruik van de douche de deur en wand droog te maken met een raamtrekker en na te drogen met een handdoek of een andere droogdoek. Droog dan in één moeite meteen de kraan af.

Op de reclamefilmpjes lijkt het zo simpel: gebruik product X en je bent in 1 keer van zelfs de meest hardnekkige kalkaanslag af. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo simpel. De vorige eigenaar van onze woning had het voorkomen van kalkaanslag duidelijk niet bij zijn prioriteiten staan. Op o.a. de douchedeur was er zo’n enorme laag kalk dat zelfs na tig middelen gebruikt te hebben het glas er nog steeds vreselijk uitzag. Hetzelfde gold in iets mindere mate voor de tegels.

Het enige wat toen nog hielp was om de douchedeur en tegels te vervangen. Door over de bestaande tegels heen te plakken en de glazen douchedeur te vervangen zag de badkamer er weer als nieuw uit en waren we vooral ook niet al teveel geld kwijt. Als je zelf ook het e.e.a. wilt veranderen in de badkamer kun je prima terecht bij de megadump tiel.

Kalkaanslag wordt al gevormd vanaf een waterhardheid van 2.7 dH. Al het Nederlandse kraanwater ligt daar boven, dus hebben we allemaal te maken met kalkaanslag. Tenzij je een waterontharder in huis hebt geïnstalleerd natuurlijk. Hoe harder het kraanwater is, hoe meer kalkaanslag er zal zijn. Je kunt hier checken hoe de waterhardheid is in de plaats waar je woont.

Het ontkalken van de douchedeur en kranen komt dus vaker voor op de verschillende schema’s. Dit is gemiddeld tussen de 5 en 10 weken. Dit is afhankelijk van het schema wat er gevolgd wordt. 

Kasten opruimen en schoonmaken

De kasten staan 2 keer per jaar op het schema. Naar wens kunnen de kasten elke keer opgeruimd en schoongemaakt worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit éénmaal per jaar te doen. Of de ene keer de kast helemaal uitruimen en schoonmaken en de andere keer een opfrisbeurt te geven. Ligt alles nog op de juiste plek en schoonmaken wat vuil is.

Ramen zemen

Ramen zemen kun je elke maand doen of éénmaal per jaar. Voor de hygiëne in huis maakt het niet zoveel uit.

In het basisschema komen de ramen slechts een enkele keer per jaar voor. In het maandschema bijvoorbeeld elke 10 weken. De frequentie hangt af van welk schema je volgt. In slim je ramen zemen zonder strepen lees je waarom er soms strepen ontstaan. En hoe je deze strepen voorkomt tijdens het schoonmaken van de ramen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X