Wat voor dak kies jij uit?
Gepubliceerd op: 14 november 2022

Het dak van je huis beschermt je tegen weer en wind, letterlijk. Maar een dak is nog veel meer dan dat. Er zijn veel verschillende keuzes en mogelijkheden en een verkeerde keuze doet afbreuk aan de uitstraling van een woning. Heb je bijvoorbeeld ooit een hypermodern huis gezien met een rieten dak?

Een dak kiezen is niet makkelijk, er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Zoals bijvoorbeeld de vorm van het dak, soort dakbedekking en de dakconstructie. Tot slot is een dak bepalend voor de energieprestatie van je nieuwe woning.

De vorm van het dak

Er zijn diverse dakvormen mogelijk. Het meeste klassieke dak is een zadeldak. Het klassieke zadeldak is ideaal om het regenwater vlot af te voeren en ook prima bestand tegen windstoten.  Een nadeel is dat je niet langer het dak op kunt omdat je niet kunt lopen op een zadeldak.

Het lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak en past vooral goed bij strakke en moderne woningen. Er is maar aan één zijde van de woning een dakgoot nodig voor de afwatering.

Een wolfsdak heeft een zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (wolfseinden). De helling van de wolfseinden is vaak steiler dan de grote vlakken.

Het schilddak lijkt qua vorm op een schild. Het dak bestaat uit vier vlakken, waarbij de twee vlakken aan de smalle zijde een driehoekige vorm hebben en de twee aan de lange zijde trapeziumvormig zijn. Vanwege het aerodynamische design is dit daktype is het beste bestand tegen windstoten.

Daarnaast heb je ook nog een plat dak. Het platte dak heeft een minimale hellingsgraad van twee graden om de afwatering te garanderen, vaak is dit dak voorzien van EPMD folie of bitumen.

Dakbedekking kiezen

Zodra je weet wat voor dak je wilt ben je nog niet klaar, nu moet de dakbedekking zelf nog gekozen worden. Dit geeft de uitstraling aan een dak. Het ene materiaal kan veel beter bij een type woning passen dan het andere materiaal. Je kan kiezen voor klassieke betonnen of keramische dakpannen. Daarnaast kan je kiezen uit leien, of riet. Riet werd vroeger veel

gebruikt, maar tegenwoordig wordt het een stuk minder gebruikt doordat riet vrij duur is. Het heeft echter wel uitstekende isolerende kwaliteiten. Ook worden metalen zoals koper, zink of aluminium  vaak gebruikt om dakpanplaten of leien van te maken. Daarnaast kan je kiezen uit EPDM, hiervoor heb je EPDM kit nodig om vast te maken. Ook wordt bitumen vaak  gebruikt voor platte daken.

Goede isolatie

Goede dakisolatie . Een goed geïsoleerde woning betaalt zich op termijn echter wel terug omdat de verwarmings- en energiekosten dalen. Al met al is de keuze voor een dak is geen gemakkelijke. Je wilt de juiste uitstraling voor je woning door de best passende vorm voor jouw woning te kiezen. Ook wil je een dakbedekking die mooi is, maar er ook voor zorgt dat je huis goed geïsoleerd is.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X