Wat kun je tegenwoordig allemaal smart maken?
Gepubliceerd op: 1 augustus 2022

Je kunt slim zijn en werken of nog slimmer zijn en mensen voor je laten werken. Dat weten alle directeurs van grote bedrijven. Als huiseigenaar of huurder is het mogelijk om jouw huis aan het werk te zetten. Er zijn enorm veel zaken in en rond de woning die je smart kunt maken.

We laten slimme koelkasten en robotgrasmaaiers even achterwege en kijken vooral naar de smart home toepassingen die goed met elkaar te combineren zijn.

Verlichting

Dit is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van huisautomatisering omdat het direct zichtbaar is. Lamp aan, lamp uit. Met de afstandsbediening, op een timer of met een slimme sensor. Miljoenen kleurtjes om uit te kiezen is uiteraard ook heel leuk om te zien, ook zonder discotheek effect kan het verschil tussen warm wit en koel wit al een grote invloed uitoefenen op de sfeer in huis.

Kies zeker voor dimbare LED lampen, naast standaard lampen zou je ook onder of achter kasten en banken LED strips kunnen plaatsen. Er zijn meerdere ‘protocollen’ wat betekent dat de aansturing niet altijd hetzelfde is. De goedkope systemen hebben bijvoorbeeld altijd een internetverbinding nodig terwijl luxere opties gebruik maken van een lokale aansturing.

Raamdecoratie

Dit is een wat minder opvallende smart toepassing die minstens zoveel impact heeft als slimme verlichting. Je hebt geen alarm meer nodig als de gordijnen op de slaapkamer openen op het gewenste tijdstip. Of laat de raamdecoratie sluiten als de zon onder gaat. De verlichting gaat dan direct aan zodat je nooit in het duister tast.

Met een sensor kun je gordijnen laten reageren op licht of temperatuur. Op de Somfy website vind je nog veel meer producten die gericht zijn op automatisering van de raamdecoratie en daarnaast ook voor andere toepassingen geschikt zijn.

Luidsprekers

Deze smart home toepassing is bekend maar de veelzijdigheid van een slimme luidspreker wordt vaak onderschat. Afhankelijk van het merk kun je kiezen voor Siri van Apple, Alexa van Amazon of de Assistant van Google.

Gekoppeld aan een smart speaker kun je een specifiek nummer starten of een lijst nummers spelen op iedere luidspreker in huis. Dus in de huiskamer kun je de luidspreker op de slaapkamer activeren om je kinderen wakker te maken. Verder kun je lampen inschakelen, gordijnen bedienen of de verwarming een graadje hoger zetten zonder een knop aan te raken. En als je niets te doen hebt dan vraag je de assistent om een mop te vertellen of knoop je een gezellig gesprek aan.

Alarmering

Dit is een meer serieuze toepassing van smart home die ook weer gekoppeld kan worden aan de rest van je systeem. Zo kun je slimme rookmelders installeren die naast een hoorbaar alarm ook een signaal sturen naar gezinsleden die niet thuis zijn. Er zijn beveiligingscamera’s die mensen kunnen herkennen op basis van gezichtsherkenning en je kunt de gordijnen of rolluiken laten openen bij een alarmering zodat hulpverleners direct zicht hebben op de situatie.

Als je de koppelingen legt via een centraal kastje zoals de TaHoma Switch dan kun je woning steeds slimmer maken. Twijfel je nog? Vraag dan de digitale assistent om een muntje op te gooien!

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X