Wat is het verschil tussen factoring en American factoring?
Gepubliceerd op: 5 juni 2022

Hoe lang moet jij gemiddeld wachten op uitbetaling van je facturen? Als je hier eens kritisch naar kijkt, schrik je er mogelijk van. Veel bedrijven hebben namelijk de gewoonte om maanden te doen over het betalen van een factuur. Dat is voor geen enkele ZZP’er fijn. Je wacht immers op geld, terwijl je zelf ook aan je financiële verplichtingen moet voldoen.

Om dit probleem op te lossen, kun je voor factoring kiezen. Bij deze financieringsvorm volg je een simpel stappenplan:

–            Stap 1: je stelt de factuur op

–            Stap 2: je stuurt deze factuur naar het factoringbedrijf op

–            Stap 3: het factoringbedrijf betaalt de factuur aan je, vaak binnen 24 of 36 uur

–            Stap 4: het factoringbedrijf int vervolgens het bedrag bij je klant

Het risico – en het lange wachten – komt hierdoor op het bordje van het factoringbedrijf. Jij hebt zelf nergens omkijken naar; je krijgt het bedrag immers binnen mum van tijd uitbetaald. Wel is het zaak om een goede vergelijking te maken tussen de factoringsvormen.

Traditionele factoring

Traditionele factoring is erg populair. Bij deze vorm van factoring stuur je automatisch alle facturen door naar het factoringbedrijf. Ongeacht wat het factuurbedrag is en ongeacht voor welke klant de factuur is. Door alle facturen naar het factoring bedrijf te sturen, hou je in ieder geval het gewenste overzicht. Bovendien weet je zeker dat je elke uitgaande factuur snel uitbetaald krijgt.

Dit heeft echter ook zijn keerzijde. Zo moet je over elke factuur een bepaald bedrag betalen. Dit bedrag verschilt per factoringbedrijf, maar kan bijvoorbeeld 3% of 5% van het factuurbedrag zijn.

American factoring

Zie je het niet zitten om over elke factuur geld te betalen? Mede hierom is American factoring de beste vorm van factoring voor ZZP’ers. Bij deze vorm bepaal je namelijk zelf welke facturen je wel en niet doorstuurt naar het factoringbedrijf.

Welke facturen je niet door zou sturen? De facturen met kleine bedragen; je kunt ongetwijfeld wel iets langer op de kleinere bedragen wachten. Ook de facturen van betrouwbare klanten hoef je niet per se door te sturen. Dit zijn immers veelal klanten die netjes binnen een paar dagen de factuur betalen.

Door dergelijke facturen niet door te sturen, houd je je geld in eigen zak. Je hoeft over die facturen immers geen ‘commissie’ af te staan aan het factoringbedrijf. Een ‘nadeel’ hierbij is echter wel dat je veel handelingen zelf uit moet voeren. Zo moet je per factuur bepalen of je hem wel of niet doorstuurt.

Welke vorm van factoring spreekt je het meeste aan? Het is hoe dan ook een feit dat factoring voor veel ZZP’ers uitkomst biedt. Een fijne financiële positie, verbetering van de cashflow en het gemak zijn belangrijke voordelen!

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X