Wat is de beste gevelbekleding?
Gepubliceerd op: 23 januari 2023

Vroeger werden de gevels van huizen vaak volledig opgetrokken uit steen. Tegenwoordig gebeurt dit nog steeds veelvuldig, maar we zien steeds vaker dat er ook andere materialen gebruikt worden.

Wil je verschillende materialen combineren om de gevel van je woning te bekleden? Dan vraag jij je vast af wat – naast steen – de beste gevelbekleding is. In deze tekst zetten wij een aantal opties voor je op een rijtje, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Hout

Woon je in een relatief oud huis en is de gevel niet volledig van steen? Grote kans dat dit materiaal gecombineerd is met hout. Door een deel van de gevel te bekleden met hout, krijgt jouw woning een warme uitstraling. Extra bijkomstigheid van dit materiaal is dat je het in iedere gewenste kleur kunt verven. Hierdoor is houten gevelbekleding geschikt voor vrijwel iedere woning. Helaas zitten er ook nadelen aan hout. Zo moet je dit materiaal bijvoorbeeld veelvuldig onderhouden. Hout kan namelijk vocht opnemen en verkleurt door uv-licht. Om ervoor te zorgen dat hout mooi blijft, moet je het materiaal vaak om de paar jaar van een nieuw likje verf voorzien.

Kunststof
Wie zijn gevel vroeger gedeeltelijk met een ander materiaal wilde bekleden dan steen, kwam al snel bij hout uit. Tegenwoordig wordt er steeds minder vaak voor hout gekozen. Veel mensen bedekken hun gevel namelijk met kunststof. Dit komt vooral doordat kunststof gevelbekleding een groot aantal voordelen heeft ten opzichte van gevelbekleding van hout. Het grootste voordeel is wat ons betreft dat je dit materiaal amper hoeft te onderhouden. Kunststof is namelijk kleurvast en rot niet. Verven is hierdoor niet nodig. Om ervoor te zorgen dat gevelbekleding van kunststof zijn uitstraling behoudt, hoef je het materiaal eigenlijk maar eenmaal per jaar schoon te maken.

Beton
Ben je helemaal weg van de industriële stijl? Dan wil je jouw woning misschien ook een industriële uitstraling geven. In dat geval kun je voor een gevel uit beton kiezen. Beton wordt vaak gezien als een lelijk en kil materiaal, maar dat is het al lang niet meer. De gevels van steeds meer huizen wordt deels gemaakt van beton. Dit komt vooral doordat dit materiaal een huis een strakke uitstraling geeft. Ook heeft een woning met betonnen gevels een compleet andere uitstraling dan de meeste andere huizen, waardoor het allesbehalve een standaard woning is. Bovendien kun je beton prima combineren met andere materialen.

Steenstrips
Als je gevelbekleding zoekt voor een chalet, denk je misschien dat hout de enige optie is. Dit is niet het geval, want je kunt namelijk ook voor steenstrips kiezen. Deze dunne stroken worden vandaag de dag vaak vervaardigd uit kunststof, maar toch zijn ze niet van een bakstenen gevel te onderscheiden. Daarbij komt dat ze makkelijk en snel te bevestigen zijn, want ze worden op de gevel gelijmd.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X