Waarom thuiswerken in de woonkamer geen goed idee is
Gepubliceerd op: 6 juli 2022

Bijna iedereen heeft er de afgelopen jaren wel mee te maken gekregen: thuiswerken. Soms op eigen verzoek, soms omdat de werkgever het verplicht invoerde voor een deel van de werktijd, soms omdat het niet anders kon.

Wat we met zijn allen gemerkt hebben, is dat onze huizen er niet altijd direct voor gemaakt zijn om thuis ons werk te doen. In lang niet alle gevallen was er direct een goede plek beschikbaar om aan te werken, en in de meeste huishoudens belandde er minimaal één persoon in de woonkamer, meestal aan de eettafel. Een logische keuze, die tafel is nu eenmaal groot genoeg en heeft min of meer de juiste hoogte, maar echt handig is het niet, werken in de woonkamer.

De woonkamer is er nu eenmaal niet voor gemaakt

Je woonkamer is de ruimte waar een groot deel van je leven zich afspeelt. Dit is de plek waar je je ontspant voor en na je werk, waar je goede gesprekken voert, boeken leest, televisiekijkt. Waar je vaak de dagelijkse maaltijden ook nuttigt, en bezoek ontvangt. De kamer waar je, in ieder geval in wakkere toestand, het grootste deel van je tijd doorbrengt, en waar je voornamelijk leuke, ontspannen dingen doet.

Werken hoort op zich niet op je lijstje, en dat is ook niet waar je woonkamer op is ingericht. Om te werken heb je concentratie nodig, een omgeving waar je rustig aan de slag kan gaan en waar niet te veel afleidingen zijn. Je woonkamer heb je juist ingericht om te ontspannen, om jezelf te vermaken en om gasten te ontvangen. Die twee werelden liggen nogal ver van elkaar vandaan. Je merkt het aan de verlichting, die is in je woonkamer warmer en zachter dan op de gemiddelde werkplek, maar ook aan de meubels die er staan: ze lijken in niets op een kantoorruimte.

Werken in de woonkamer is daardoor niet alleen lastig, de grens tussen werk en privé vervaagt er ook nog eens extra door. Je hebt geen plek waar je ’s ochtends heen gaat om te werken of waar je na het werk weer thuis kan komen. Vrijwel je hele leven speelt zich in dezelfde ruimte af.

Als het echt niet anders kan

Het is dus beter om ergens in huis een plekje te vinden waar je rustig kan werken, buiten de woonkamer. Helaas is dat simpelweg niet altijd een optie, zo groot zijn onze huizen over het algemeen niet. Zit er niets anders op dan in de woonkamer te werken, probeer dan in ieder geval een eigen hoekje hiervoor te creëren. Liefst niet aan de eettafel, zodat je deze voor de maaltijden kan blijven gebruiken, maar ergens aan een klein bureau in een hoek van de kamer. Zet er een goede bureaulamp met helder licht op, voor de concentratie, en richt deze hoek echt in als een werkplek. Ideaal is het niet, maar met een beetje goede wil kun je er ook op deze manier best wat van maken.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X