Vliegen in huis
Vliegen in huis – Hoe voorkom je dit?
Gepubliceerd op: 16 juni 2021

Na een nat en koud voorjaar hebben we nu eindelijk zomers weer. Deze temperaturen nodigen uit om lekker de ramen en deuren open te zetten. Het nadeel zijn de vliegen die je er soms gratis en voor niets bij cadeau krijgt. En daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Hoe voorkom je dat je minder of het liefst geen last hebt van vliegen in huis? 

Vliegen zijn hinderlijk, maar ze hebben wel hun nut! Ze ruimen bijvoorbeeld rottende, dode dieren op. Doordat de vliegen deze organische materialen opeten hebben we minder last van stankoverlast. Zouden er namelijk geen vliegen zijn, dan zou het buiten veel meer ruiken naar dode dieren die liggen te vergaan.

Er zijn vele soorten vliegen. De meest voorkomende vlieg is de huisvlieg. Andere bekende soorten zijn bijvoorbeeld de bromvlieg en de fruitvliegjes. En in het najaar krijgen we juist meer last van de clustervliegen, omdat zij op zoek zijn naar een warm plekje om de winter door te komen.

Vliegen zijn gewoon vies

Ook al zijn vliegen nuttige diertjes, ze zijn hinderlijk en vies. Ze zijn gewoon heel irritant wanneer ze in het rond zoemen. Daarbij kunnen ze ook ziektes overbrengen. Het ene moment zitten ze bijvoorbeeld op een hondendrol om daarna door een openstaand raam je huis binnen te komen en te landen op die zalige sandwich die jij juist aan het verorberen was. Aan de pootjes en vleugels van vliegen kleven behoorlijk wat ziekmakende bacteriën. Nu gaan we niet meteen dood als een vlieg op ons eten zit, maar we kunnen er wel ziek van worden.

Opeens zit het huis vol vliegen

Als je opeens last hebt van veel vliegen in huis, dan komt dat vaak doordat er ergens in huis een dode muis ligt. Vliegen komen op de geur van dit kadaver af. Ze leggen hier eitjes op en samen met de maden wordt dan het rottende muisje opgegeten.

Bij warm weer gaan de afvalbakjes sneller ruiken en ook daar kunnen de vliegen massaal op afkomen. Het is dus zeker zaak om ook de vuilnisbakken te checken.

Waarom komen vliegen in huis?

Naast de bovengenoemde oorzaken komen vliegen af op warmte, licht en ook op lekkere etensgeuren. Het beste is gewoon om ervoor te zorgen dat vliegen niet meer makkelijk je huis in kunnen komen.

Vliegen in huis voorkomen

Er zijn verschillende manieren om vliegen uit je huis zoveel mogelijk te weren. Een schoon huis is belangrijk om zo min mogelijk dieren aan te trekken. Maar het voorkomt vliegenoverlast helaas niet. Alleen de kans hierop is kleiner dan wanneer het huis een basis hygiëne ontbeert.

Daarnaast is het goed om  geen vuile vaat te hebben staan.

Een raam- of een deurhor kopen voorkomt simpelweg de meeste vliegen in huis. Ze kunnen dan niet meer makkelijk binnenkomen. Het is wel één van de duurdere oplossingen, maar je bent vrijwel verzekerd van een zomer zonder hinderlijke vliegen en muggen in huis.

In plaats van horren kun je ook kiezen voor kralengordijnen tegen de vliegende insecten.

Houd er wel rekening mee dat vliegen nog steeds je huis kunnen binnenkomen via de kieren en ventilatie openingen. Je kunt niet alles dichtkitten en dat zou trouwens een bijna onmogelijke taak zijn. Vliegen henne niet veel ruimte nodig om je huis binnen te komen. En daarnaast zijn ventilatie openingen juist goed voor een gezond leefklimaat in huis.

Afvalbakken schoonhouden

Wil je vliegenoverlast zoveel mogelijk voorkomen, zorg er dan voor dat de afvalbakken in en rond het huis regelmatig worden schoongemaakt. Als je kliko’s buiten hebt staan, dan zal je bij zomerse temperaturen sneller last van vliegen hebben. Vliegen leven van rottend afval en met name een GFT bak is een favoriet onder deze vliegende beestjes.

Er zijn biologisch afbreekbare zakken te koop die je in een GFT bak kunt hangen. Hierdoor blijft de kliko redelijk schoon.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X