vieze vaatdoekjes
Vieze vaatdoekjes, maak er korte metten mee
Gepubliceerd op: 17 januari 2020
Deze foto is van By Claire. Zij heeft leuke patronen en garen om o.a. zelf vaatdoekjes te haken.
In de meeste huishouden is het wel aanwezig: het vaatdoekje. Het bekende doekje waarmee we snel het aanrecht opfrissen, de kruimels van de tafel vegen, de kookplaat afnemen en de kraan weer laten blinken.

Hoe fris is het vaatdoekje?

Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën. En die bacteriën hebben de vervelende eigenschap dat ze zich in rap tempo vermenigvuldigen. Na 24 uur kunnen er in een vaatdoekje zelfs meer dan 4 miljard bacteriën zitten. De bacteriën in de vaatdoekjes vinden het daar wel prettig, lekker warm en vochtig.

Als je te lang met een vaatdoekje doet, dan ben je vooral bezig met het verspreiden van al die bacteriën. Geen prettig idee, toch? En het is ook nog eens onhygiënisch en gevaarlijk! We denken dat het aanrecht schoon is, terwijl de bacteriën vrij spel hebben. En op dat aanrecht bereiden we onze maaltijden…met dus een kans op een voedselvergiftiging.

In Nederland worden er dagelijks ongeveer 2000 mensen ziek van eten. Een groot deel van die voedselinfecties ontstaat in eigen keuken. Hoog tijd dus om korte metten te maken met vieze vaatdoekjes!

Maak korte metten met vieze vaatdoekjes

Vaatdoekjes zijn vrijwel onmisbaar in de keuken. Je kunt gaan werken met keukenpapier of wegwerpdoekjes, maar dat is niet nodig. En het is duur in gebruik en je belast het milieu meer dan met een gewoon vaatdoekje. Wanneer je de volgende regels in acht neemt, kun je prima je vaatdoek in ere houden.
  • Spoel je vaatdoek na gebruik goed uit en laat deze drogen
  • Gebruik iedere dag een schoon exemplaar   tip
  • Was je vuile vaatdoek uit op minimaal 60° en gebruik geen wasverzachter. Gooi geen nat vaatdoekje in de wasmand, maar laat deze eerst drogen.
  • Je kunt de vaatdoek even snel tussendoor opfrissen door deze uit te spoelen en er kokend water over heen te gieten. Daarna laten drogen
  • Dit kan ook in de magnetron. Vaatdoekje gedurende 1 minuut op hoog vermogen in de magnetron leggen en ook weer laten drogen.
  • Gebruik je vaatdoekje alleen voor het aanrecht en tafel
  • Sponsjes kun je beter niet gebruiken. Die houden langer vocht vast, waar bacteriën gek op zijn. Wil je een sponsje in de magnetron verhitten, kijk dan goed of het geen metaaldeeltjes bevat, die kunnen namelijk vlam vatten in de magnetron
  • Voor het schoonmaken van echt vieze vlekken kun je beter wel een stuk keukenpapier of een wegwerpdoekje gebruiken
  • Vervang ook je thee- en handdoek dagelijksCategorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X