Verhuizen of toch liever verbouwen
Gepubliceerd op: 14 juli 2021

Iedereen die op een punt komt waarop de huidige woning niet meer aan veel eisen voldoet, komt uiteindelijk voor dezelfde keuze te staan: verhuizen of verbouwen? Een lastige keuze, want ze hebben allebei vaak grote consequenties. Welke keuze je uiteindelijk maakt, hangt van heel veel factoren af. Je kunt deze keuze dan ook alleen maar maken als je jezelf eerst goed laat informeren over alle mogelijkheden.

En zeker in de huidige overspannen huizenmarkt is het raadzaam om echt goed te bedenken wat je wilt. De huizenprijzen stijgen nog steeds dus de kans is groot dat je met winst de huidige woning kunt verkopen. Maar je moet wel eerst een geschikte woning vinden en dat zal zeker niet makkelijk zijn. En je zult ook diep in de buidel moeten tasten om een nieuw huis te bemachtigen.

Valt het aan te passen?

Wanneer een woning niet meer goed bij jou en jouw wensen en mogelijkheden lijkt te passen, of die van je partner natuurlijk, lijkt er vaak maar één ding op te zitten: verhuizen. Toch is dat lang niet altijd het geval. Er kan op het gebied van aanpassingen vaak een stuk meer gedaan worden dan je zou denken, en zeker wanneer je eigenlijk niet weg wilt uit je bestaande woning is het de moeite waard om deze mogelijkheden eerst eens goed te onderzoeken.

Er is een aantal zaken dat vaak wordt genoemd als het gaat om problemen die ervoor kunnen zorgen dat mensen gaan verhuizen. De trappen die in de woning aanwezig zijn, zijn daarbij vaak nummer 1, zeker bij mensen bij wie het lopen wat lastiger gaat. Het goede nieuws is dat dit probleem ook vaak het makkelijkst weer valt op te lossen; op vrijwel iedere trap past een traplift, zodat het weer een stuk gemakkelijker wordt om te bewegen in de eigen woning. Ook de badkamer wordt regelmatig genoemd, met name als er sprake is van een badkuip of een douchecabine met een hoge instap. Ook dit valt echter relatief simpel op te lossen.

Hoe zit het met de kosten?

Vrijwel ieder obstakel binnen een woning, en soms ook daarbuiten, valt op te lossen. Natuurlijk hangt daar wel een prijskaartje aan. Is de aanpassing noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand echt de trap niet meer op of af kan, dan wordt deze vaak vergoed. De traplift vergoeding komt dan uit de WMO. Maar ook wanneer hiervan geen sprake is, kunnen de kosten meevallen als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor een tweedehands traplift. Alles over deze mogelijkhedenvind je hier.

Natuurlijk kun je er zelf ook de voorkeur aan geven om toch te verhuizen, of blijken de kosten van een verhuizing toch lager te liggen dan van een aanpassing. In dat geval kan het een prima idee zijn om op zoek te gaan naar een woning die beter aansluit bij je wensen. Het is echter prettig om te weten dat je in vrijwel alle gevallen een keuze hebt, en je dus echt niet per se je woning uit hoeft als je dat zelf liever niet wilt.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X