De afgelopen novembermaand was zacht qua temperatuur, ondanks dat het zonnetje zich maar weinig heeft laten zien. Hopelijk krijgen we deze maand meer zonneschijn. Deze maand begint de winter. Dat betekent dat er weinig te doen is in de tuin.
Wil je veranderingen in je tuin gaan aanbrengen, dan kun je nu alvast ideeën opdoen door te kijken op het internet, bij het tuincentrum of door tuintijdschriften te lezen. Bestraten is overigens een klus wat ook in de winter gedaan kan worden, mits het niet al te koud is.
De tuinklussen van deze maand

- Hark de laatste bladeren van het gazon, terras en looppad. Gebruik de bladeren om de planten te beschermen. Het is natuurlijk en het kost niets.
- Verwijder de bladeren uit de dakgoot tip
- Kijk als het nog niet is gebeurd het tuingereedschap na. Schoonmaken, eventueel slijpen en de bewegende delen smeren met olie.
- Als de tuinslang nog niet is opgeborgen dan nu alsnog leeg laten lopen en opruimen.
- Buitenkranen afsluiten, als je dat nog niet hebt gedaan.
- Vogelnestkastjes schoonmaken.
- Voer ophangen voor de vogels zoals pinda’s, vetbollen, zaden, appels.
- Potten, kuipen, gieters etc droog opbergen.
Onderhoud, bemesten en verzorgen

- Zolang het niet vriest kun je nog steeds vaste planten, heesters, (fruit)bomen planten.
- Je kunt deze maand nog de bloembollen voor het voorjaar planten. Als je de bollen nog wilt planten, doe het dan wel snel vanwege eventuele vorst. . als Heb je vorige maand nog geen bloembollen gezet? Geen paniek! December is nog steeds geschikt om voorjaarsbloeiende bollen te planten in je tuin.
- Als het al vriest dan kun je de bloembollen ook in een pot planten. Zorg er wel voor dat er een opening in de bodem is voor de afwatering. Vul de pot met wat grind, scherven van een pot of een laagje hydrokorrels en daar bovenop de aarde en de bloembollen.
- Fruitbomen en -struiken kun je deze maand wat extra kalk geven. Dit geldt ook voor de rozen. Door kalk te strooien verhoog je de PH waarde van de grond en wordt de bodemstructuur verbeterd. Het beste strooi je de kalk als het wat regenachtig weer is en bij voorkeur wanneer het weinig waait.
Weer, wind en water

- Planten bedekken met bladeren of stro om ze tegen de winterkou te beschermen.
- Al het bindmateriaal nalopen. Een storm kan flinke schade aanrichten!
Snoeien en scheuren

- Gouden regel: snoei niet bij vorst!
- Blauwe regen terugsnoeien tot 2 à 3 ogen.
- Om de leibomen in hun vorm te houden, kun je ze deze maand snoeien.
- Druiventakken kunnen aan het eind van deze maand gesnoeide worden. Knip alle zijscheuten terug tot 1 of 2 ogen.
- Bladverliezende heesters en vaste planten
Gazon

- Hark de laatste blaadjes van het gazon.
- Bij vorst niet over het gazon lopen. Hiermee beschadig je het gazon en dat geeft straks gele plekken.
- Deze maand kun je kalk over het gazon strooien. Hiermee verminder je de kans op mos. Strooi bij regenachtig weer en bij voorkeur als het windstil is.
Plaagdieren en ziektes

- Muizen komen bij kou ook graag naar binnen. Zorg dat er geen voedsel voor ze in de schuur ligt.
Vijver

- Blaadjes die in de vijver zijn terechtgekomen, verwijderen.
- Voorkom dat de vijver dichtvriest. Manieren om de vijver (gedeeltelijk) ijsvrij te houden zijn door het planten van riet in de vijver of door piepschuim op de vijver te laten drijven. Je kunt bij vorst ook de vijver zeer regelmatig controleren en het ijs weghakken, maar dit moet dan wel consequent gebeuren! Wanneer de vijver dichtvriest kan er geen zuurstof meer in het water komen. En dat kan funest zijn voor het dieren- en plantenleven in de vijver.
Moestuin

- Deze maand kun je de aardpeer, andijvie, de verschillende kolen, knolselderij, koolraap, pastinaak, prei, schorseneren oogsten.
- De boerenkool kan geoogst worden wanneer er vorst overheen is geweest.
- Je kunt tot medio december op een zonnige plek nog rabarber planten. Zorg voor een goed waterdoorlatende bodem die je het best eerst kunt verbeteren met organische mest en compost voor een betere groei.
- Aardbeienplanten bij strenge vorst afdekken met folie of vliesdoek.
- Heb je zware (klei) rond in de moestuin? Dan kun je het alvast omspitten voor het komend voorjaar. De vorst helpt je er een handje bij, want die maakt de kluiten fijn.
0 reacties