Maart was erg zonnig en extreem droog. We hadden maar liefst 245 uur zon, terwijl het gemiddelde aantal uren zonneschijn voor de maand maart zo’n 100 uur minder is. Regen viel er bijzonder weinig, dit in tegenstelling tot februari. Normaal valt er gemiddeld zo’n 55 mm regen, maar nu slechts 6 mm. En april beginnen we met een dik pak sneeuw!
Tuinkalender april

- Kuip- en potplanten die uit hun jasje beginnen te groeien zet je in een grotere kuip of pot. Een andere oplossing is om de potkluit kleiner te maken.
- Goed schoffelen in de tuin en borders. Geef onkruid geen kans.
- Knip het dode hout uit heesters en struiken, het is nu nog goed zichtbaar.
- Zet tussen hoge snelgroeiende planten rijshout neer om de planten te ondersteunen.
- Verwijder nu nog het lelijke blad van de groenblijvende planten voordat ze uitlopen.
Onderhoud, bemesten en verzorgen

- Kuipplanten die mogen (vloeibare) voeding krijgen.
- Tuin en borders van mest voorzien voor een uitbundige groei en bloei later, tenzij je dat in maart al hebt gedaan, dan hoeft het niet.
Weer, wind en water

- Geef de planten die buiten in potten staan water als het nodig is. Vooral bij een oostenwind kunnen ze snel uitdrogen.
- De kuipplanten die binnen hebben overwintert, kun je langzaam laten wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze bij mooi weer voor een open raam of deur.
- Wanneer het vriest leg dan een vliesdoek over o.a de violen, margrieten, dubbele madelieven of zet ze tijdelijk binnen op een koele plek neer. Wanneer het eventueel overdag nog vriest (je weet nooit) kun je de kwetsbare kuipplanten binnen op een koele plaats neerzetten.
Snoeien en scheuren

- Voorjaarsbloeiers snoei je pas na de bloei terug.
- Nazomer bloeiende heesters en struiken kun je deze maand nog snoeien.
- Vorstgevoelige heesters en struiken die vanaf augustus bloeien, kun je deze maand ook terugsnoeien.
- Snoei de grijsbladige lavendel en heiligenbloem terug tot boven het oude hout, zodat de nieuwe scheutjes straks weer uit kunnen lopen.
- Tot ca half april kun je de vlinderstruik nog flink terugsnoeien.
- De Hydrangea Macrophylla beter bekend als de boerenhortensia hiervan verwijder je elk jaar een derde deel van de oude takken. Wanneer er nog bloemen aan de overgebleven takken hangen, dan kun je deze het beste laten zitten. Het kan namelijk nog steeds vriezen en de uitgebloeide bloemen beschermen de nieuwe scheuten tegen de vorst.
- Bij de Hydrangea Paniculata oftewel de pluimhortensia snoei je de dikke twijgen diep in en de dunne exemplaren haal je weg.
- Struiken zoals de Spiraea Bumalda (zie foto), Ganzerik, Potentilla snoei je terug tot ca 10 a 15 cm boven de grond.
Gazon

- Voor een goede beluchting verticuteer je twee keer per jaar het gazon, in maart of april en in september of begin oktober. Heb je een siergazon waar niet of nauwelijks op wordt gelopen en met een gezond bodemleven? Dan kun je het verticuteren overslaan. Met verticuteren maak je gaatjes in het gazon waardoor zuurstof makkelijker in de bodem kan komen.
- Het gras voorzien van meststoffen als je dat vorige maand niet hebt gedaan. Wanneer gras goed wordt gevoed blijft het sterk. Daardoor heeft onkruid minder kans van slagen.
- Onkruid verwijderen
- De maaimachine kan weer van stal worden gehaald. Vanaf een buitentemperatuur van 6 graden begint gras weer te groeien. Maai het gras zeker de eerste keer niet tekort en verwijder na het maaien het grasmaaisel.
Plaagdieren en ziektes

- Wil je minder slakken in de tuin? Begin dan nu al vast met het vangen van de slakken. Ze zijn vrij makkelijk nog te vinden (hoe meer groen er gaat groeien hoe lastiger het wordt). Deze maand beginnen de slakken weer met het leggen van de eitjes (schrik niet gemiddeld leggen ze 400 eitjes!). Na ongeveer 3 weken komen deze eitjes uit en deze slakken zullen zich na 2 maanden ook weer gaan voortplanten. Naaktslakken die je in de tuin tegenkomt vangen en die kun je elders in de natuur uitzetten.
- Denk eens aan de biologische manier van bestrijden door nuttige insecten en vogels naar je tuin te lokken.
- Kies je liever voor bestrijdingsmiddelen, dan kun je ook ecologisch vriendelijke producten kopen.
- Buxusrupsen bestrijd je zo.
- Zwarte schimmel (achtergelaten door blad- en schildluizen op de bladeren van planten, zoals rozen, sierplanten, kamerplanten, fruitbomen of groenten) bestrijd je eenvoudig met deze gecertificeerde zwarte zeep, welke ook geschikt is voor biologisch tuinieren.
Vijver

- Gebruik bij voorkeur speciale vijveraarde. Deze aarde is wat zwaarder en bevat minder meststoffen wat beter is voor de vijver.
- Regelmatig de vijver controleren op de aanwezigheid van draadalgen en deze met een schepnet of een wc borstel (ronddraaien) verwijderen. Waterslakken zijn dol op draadalgen dus deze kun je ook inzetten om draadalgen te verminderen.
- Heb je last van veel draadalgen controleer dan ook de waterhardheid, deze moet tenminste GH 8° DH zijn.
- Als het nodig is de waterlelies scheuren en van een nieuwe voedingsbodem voorzien.
- Heb je vissen in de vijver dan opletten of de vissen ziekteverschijnselen vertonen.
- De vissen moeten weer op krachten komen na de winter dus vanaf een vijvertemperatuur van ca 9 ° mogen de vissen bijgevoerd worden.
Moestuin

- De aarde ‘voorverwarmen’ door kweektunneltjes te plaatsen. De zaden ontkiemen sneller in een voorverwarmde grond.
- Heb je zelf binnen voorgezaaid? Laat dan de nieuwe plantjes gedurende minimaal 1 week rustig aan de buitentemperatuur wennen. Zet ze op een beschutte plek en haal ze aan het einde van de middag weer naar binnen.
- Je kunt deze maand volop zaaien in de moestuin: bietjes, broccoli, ijsbergsla, kervel, knolselderij, koolrabi, mais, peterselie, radijs, rode kool, spitskool, spruitkool, witte kool.
- Als je aardappelen wilt poten denk dan eens aan de rassen die je niet gauw in de supermarkt ziet zoals de Franse ratte of de Salad Red of de Salad Bleu.
- Houd je moestuin onkruidvrij.
- Heb je snijsla of asperges in de tuin, die kun je deze maand oogsten.
Heerlijk om met een aantal van jullie tips, in mooi weer, aan de slag te gaan in de tuin!
Dank je wel en tuinier ze 😉