ontspannen op vakantie gaan
8 tips om ontspannen op vakantie te gaan
Gepubliceerd op: 30 juli 2019

Ontspannen op vakantie gaan, het klinkt zo makkelijk, maar is dat ook zo? We hebben een aantal tips voor je om zo relaxed mogelijk op reis te gaan en zo het maximale uit je vakantie te halen. Zodat je meteen vanaf de eerste dag kunt genieten!

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Laat niet alles aankomen op de laatste paar dagen voor je vertrek. Alles inpakken voor een trip kan behoorlijk stressvol werken. Zeker als je ook een paar koters hebt rondlopen.

Bij mij was het altijd chaos, totdat ik de knop omzette. Ik had er schoon genoeg van om bij iedere vakantie opnieuw weer achter de feiten aan te hobbelen. Op de laatste dag kreeg ik het iedere keer weer voor elkaar om een berg wasgoed te hebben. Het huis was een puinzooi en de paspoorten waren geregeld onvindbaar, zodat we zelfs een keer zonder paspoorten naar Spanje gingen. Gelukkig werd er niet meer gecontroleerd bij de grenzen, maar het reist toch niet echt prettig.

Zeg gewoon eens ‘nee’

Wanneer anderen iets van je willen zeg dan niet meteen ‘ja’. Maar vraag om bedenktijd. Zo kun je rustig bekijken of je het gevraagde wil doen en of je er ook voldoende tijd voor hebt. En dat geldt zowel op het werk als thuis. En bedenk goed dat je niet verplicht bent om altijd maar ‘ja’ te zeggen.

Het heeft bij mij een lange tijd geduurd voordat ik doorhad dat mijn ‘ja’ mij alleen maar stress en frustratie opleverde. Mijn man had er indertijd een handje van om zijn offertes niet meteen uit te rekenen. En als we op vakantie gingen, dan moest en zou hij helemaal bij zijn. Alleen leverde hij zijn offertes bij mij een dag of wat voor vertrek in, met het verzoek deze nog voor de vakantie uit te werken. En als ik tegen sputterde dat ik eigenlijk geen tijd had i.v.m. het inpakken, kreeg ik steevast als antwoord: je wil toch niet dat ik straks zonder werk zit, want dan hebben we geen inkomen?

En daardoor was ik vaak de nacht voor het vertrek nog ijverig aan het typen. Terwijl dit voorkomen kon worden als meneer tijdig zijn offertes berekende i.p.v. mij op te zadelen met zijn uitstelgedrag. Uiteindelijk is de regel ingevoerd dat ik minimaal 1 week voor vertrek alle offertes wilde hebben. Als hij daarna nog een nieuwe afspraak had, zou ik bekijken of dit me nog zou lukken. En anders kon hij de klant alvast de prijs doorgegeven en kwam de uitwerking van de offerte na onze vakantie.

Afspraken

Probeer zoveel mogelijk te blokken in je agenda en prop niet alles in de laatste paar dagen voor je vertrek. Hierdoor ga je ontspannen op vakantie.  Doe hetzelfde met je thuiskomst en houd de eerste paar dagen zoveel mogelijk vrij. Het idee dat je niet meteen volop aan de slag moet na je thuiskomst, geeft rust.

Onze kinderen waren (en zijn) fanatieke sporters. Dat betekende dat er ook in de vakantieperiode veel toernooien waren. En moeders was zo gek om mee te gaan in het wedstrijdschema van de kinderen. Terwijl ik thuis genoeg te doen had, bijvoorbeeld de was bijhouden, het huis opruimen etc.

Maar in plaats daarvan racete ik het hele land door. Want uiteraard waren die toernooien nooit in de buurt, maar in alle uithoeken van het land te vinden. Waar je met een beetje mazzel dan gewoon de hele week was te vinden. Ik was dus ook een moeder, die het helemaal niet erg vond als de kinderen verloren. En het liefst allemaal, zodat ik de rest van de week niet meer weg hoefde 😀

Hier heb ik uiteindelijk ook de regel ingevoerd dat de kids de week voor vertrek geen toernooien meer speelden. Zodat ik in alle rust alles kon inpakken en regelen wat er zoal geregeld moet worden voor een vakantie.

 

Betaal je rekeningen

Werk je privé post en rekeningen nog even weg voor je vertrekt. Het geeft een prettig gevoel wanneer je weet dat je zaken geregeld zijn. En het voorkomt stress op je vakantie adres.

Niets is zo vervelend om je zorgen te maken om een onbetaalde rekening. In de tijd dat ik mijn administratie niet op orde had, heb ik best wel wat nachtjes op vakantie liggen piekeren. Had ik dat en dat al betaald? Of zou bij thuiskomst gas en licht zijn afgesloten, het huis afgebrand en de premie niet betaald etc.

Gelukkig heeft dit alles nooit plaatsgevonden, dus het was zonde van mijn tijd om te liggen woelen en te denken, ja maar, als….We zijn vaak bereid om meteen het ergste te denken en daarom is het gewoon fijn als je weet dat alles betaald is of dat je een betalingsregeling hebt getroffen.

Neem je rust

Ga zo uitgerust mogelijk op vakantie! Zorg dat je zeker de week voor vertrek voldoende nachtrust krijgt. Wanneer je uitgeput op vakantie gaat is dat van invloed op je humeur en dus op je vakantiegevoel!

Dus als het even kan ook niet tot de laatste dag van vertrek doorwerken. Maar plan een aantal vrije dagen in om al tot rust te komen.

Als je ontspannen op vakantie gaat geniet je van het begin tot het einde van je vakantie. Plan bijvoorbeeld een heerlijke relaxdag in een spa of ga lekker uit eten en daarna naar het theater. Of trek er gewoon voor een lange wandeling op uit.

Opgeruimd vertrekken

Laat de boel opgeruimd achter. Je gaat met een rustiger gevoel op reis en het is plezieriger thuiskomen in een opgeruimd huis! Draag op je werk de zaak tijdig over, behandel de post en leeg je inbox. Laat eventueel instructies achter voor je collega’s zodat ze je niet hoeven te storen.

Als je niet bij bent met het huishouden dan zou je een paar weken voor vertrek kunnen beginnen met elke dag de dagelijkse klusjes te doen. Als het goed is dan ben je kort voor vertrek bij met de was en is de rommel een stuk minder. De dag voordat je werkelijk vertrekt zorg je ervoor dat dit is opgeruimd.

Email en mobiele telefoon

Je vakantie is bedoeld om tot rust te komen. Wanneer je elk moment van de dag gestoord kunt worden geeft dat onrust. Moet je echt bereikbaar zijn? Neem dan een vast moment om je voicemail af te luisteren en je mailtjes te checken en zet de telefoon verder uit! Voor je mail kun je overwegen om een standaard antwoord te laten versturen.

De telefoon was vroeger bij ons echt een dingetje. Manlief moest en zou altijd bereikbaar zijn. En ik vond het idee dat hij elk moment gebeld kon worden niet prettig. Nu zijn de rollen omgedraaid, hihi. Nu loop ik op vakantie met mijn telefoon, want ja, de cursus berichtjes moeten wel verstuurd worden.

Dus als jullie op een gegeven moment geen berichtjes meer ontvangen, dan heeft mijn echtgenoot een passende plek voor mijn telefoon gevonden en dat is gewoon het raam uit!

Vooral genieten!

Ontspannen op vakantie gaan begint zodra je de deur achter je dicht trekt. Vergeet het haasten en jachten en ga in de zen modus op reis. Enjoy!

Weet jij nog niet waar je naartoe wil op vakantie? Kijk op onze website vakantiebestemmingkiezen.nl en misschien staat jouw volgende vakantiebestemming er wel tussen!
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Pin It on Pinterest

X