Stoomgenerator of stoomstrijkijzer, waar kies je voor?
Gepubliceerd op: 29 maart 2019

Zoals jullie wel weten ben ik absoluut geen fan van strijken en dat doe ik dus het liefst zo min mogelijk. Maar soms ontkom je niet aan het strijken. Het is dan prettig als je goed gereedschap hebt om te kunnen gebruiken. Maar waar let je op als je een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer koopt? 

Met de nieuwste generatie stoomgeneratoren en stoomstrijkijzers wordt het strijken steeds makkelijker. Maar hoe kies je het apparaat wat het beste bij jouw situatie past?

Waarom strijken met stoom?

Als stof gekreukt is liggen de vezels niet meer recht. Door te strijken (hitte van het strijkijzer) kun je de stofvezels losmaken en door het gewicht van het strijkijzer kun je de vezels uitrekken. Met name bij katoen en linnen is het lastiger om gekreukt goed glad te strijken. Wanneer je gebruik maakt van stoom (vocht in combinatie met hitte) kun je de vezels makkelijker los krijgen, waardoor het gladstrijken makkelijker gaat.

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een zeer krachtig strijkijzer om kleding, beddengoed en gordijnen glad te strijken. Het is een ideaal apparaat als je veel strijkt. Door de hoge stoomkracht ben je namelijk veel sneller klaar. Het apparaat is wel groter en zwaarder dan een stoomstrijkijzer, maar voelt tijdens het strijken lichter aan. Dit komt door het gebruik van een extern waterreservoir wat je tijdens het strijken niet in je hand houdt.

Door het lichtere gewicht tijdens het strijken en de enorme stoomcapaciteit heb ik indertijd gekozen voor de stoomgenerator. Het strijken gaat voor mijn gevoel gewoon makkelijker en zeker veel sneller.

Ik heb wel een andere strijkplank moeten kopen, want niet iedere strijkplank is geschikt voor een stoomgenerator. En het apparaat is wat lastiger op te bergen door het formaat. Maar deze minpuntjes wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen van een stoomgenerator.

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer heeft een inwendig waterreservoir waarin het water wordt verwarmd. Tijdens het strijken komt de stoom via de gaatjes in de strijkzool naar buiten.

Wanneer je een stoomstrijkijzer gaat kopen let dan vooral op de stoomcapaciteit. Daarnaast hebben een aantal stoomstrijkijzers de mogelijkheid om een extra stoomstoot te geven en die functie is handig. Dan kun je een diepe kreukel net even dat extra beetje stoom geven.

Het voordeel van een stoomstrijkijzer is dat het door zijn formaat makkelijk op te bergen is, wat ideaal is als je weinig opbergmogelijkheden hebt. En ook niet onbelangrijk, je kunt de bout tijdens het strijken op z’n rug zetten. En je hoeft er geen aparte strijkplank voor te kopen.

Een stoomstrijkijzer is en blijft een prima aanschaf, zeker met de huidige modellen. De minpuntjes t.o.v. de stoomgenerator zijn dat het wat zwaarder strijkt vanwege het inpandige waterreservoir. En de stoomcapaciteit is niet zo groot als bij een stoomgenerator.

Dit is een gesponsord artikel
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X