slim sparen
Slim sparen – geld wegzetten en ongemerkt sparen
Gepubliceerd op: 28 mei 2020

Om goed voor jezelf en je eventuele gezin te zorgen is het belangrijk dat je weet waar je financieel staat in het leven. Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel zo prettig als je geen geldzorgen hebt. En het is nog fijner wanneer je een bedrag achter de hand hebt voor onvoorziene gebeurtenissen.

Als eerste is het natuurlijk goed om te weten of je inkomsten en uitgaven in balans zijn. Houd je aan het einde van de maand een bedrag(je) over of eindig je in een roodstand?

Wat ben je waard?

Als je niet weet wat er aan inkomsten binnenkomt en hoeveel er elke maand uitgaat is het slim daar wat aan te gaan doen. Om het je gemakkelijk te maken om alle inkomsten te noteren, kun je hier een lijst downloaden zodat je niets vergeet.

Vervolgens ga je alle uitgaven na zoals de vaste lasten, boodschappen, kleding, maar ook de tussendoor aankopen zoals het broodje of de koffie to go die je geregeld haalt. En neem hierbij ook de aflossingen mee van spullen die je op afbetaling hebt gekocht.

Kopen op afbetaling

Het is o zo verleidelijk om te kopen op de pof. Je wil dat ene dure jasje toch wel graag nu hebben of je laptop begeeft het en je hebt geen geld achter de hand voor een nieuw exemplaar. En als je kijkt naar het maandelijks af te lossen bedrag kun je dat best makkelijk missen.

De rente op spaarrekeningen is nog nooit zo laag geweest, maar wanneer je geld leent of iets op afbetaling koopt betaal je wel een forse kredietvergoeding. Voor 2020 is de maximale rente vastgesteld op 14%. Dat betekent dat je op elke 1.000 euro die je leent 140,00 euro aan rente kwijt kunt zijn!

Leasen

Leasen is tegenwoordig erg in. Je kunt zelfs je boxspring voor een ogenschijnlijk laag bedrag leasen. Maar je zit er vaak wel voor een aantal jaar aan vast. En als je elke maand maar een relatief klein bedrag hoeft af te lossen van bijvoorbeeld € 40,00 dan heb je over 5 jaar wel € 2.400,00 betaald!

Dus voordat je gaat leasen is het slim om eerst te kijken wat het je kost als je meteen kunt afrekenen. Want het kan natuurlijk ook een optie zijn om te gaan sparen 😉

Slim sparen

Het is altijd goed om geld apart te zetten op een spaarrekening, ook al is de rente die je tegenwoordig ontvangt erg laag en moet je soms al betalen om je geld opzij te zetten. Je kunt gaan sparen omdat je een spaardoel hebt of om een buffer op te bouwen. Met de huidige lage rentestand is het nog steeds goed om te kijken waar je het beste een spaarrekening kunt openen.

Als je het geld de komende tijd niet nodig hebt, kun je het ook vast laten zetten. Je kunt dan kiezen voor deposito sparen. Hierbij zet je een geldbedrag voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Hoe langer je het bedrag vastzet, hoe hoger het rentepercentage zal zijn. Dus als je het spaartegoed de komende tijd niet nodig hebt, levert het je meer rente op dan op een gewone spaarrekening. En dat verschil kan behoorlijk oplopen naarmate je het bedrag voor een langere tijd vastzet.

Spaardoelen stellen

Als je een spaardoel voor jezelf hebt bepaald, dan is de kans groter dat je dit ook bereikt. Dus zet je wensen om in concrete doelen. Misschien wil je sparen voor een nieuwe televisie of computer? Het kan ook zijn dat je droomt om ooit eens een wereldreis te gaan maken. Ga er een avond voor zitten en reken uit wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Want dromen zijn leuk, maar het voelt beter om ze om te zetten in haalbare doelen.

Ongemerkt sparen

Voor kleine wensen zoals een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of een theaterbezoek kun je een spaarpot kopen waar je het muntgeld in bewaart. Zodra je kleingeld terugkrijgt bij het afrekenen kun je dit in de spaarpot stoppen. Hetzelfde kun je doen met het statiegeld door dit bedrag in de spaarpot te stoppen.

Als je alles met pin of contactloos betaalt, heb je uiteraard weinig tot geen kleingeld. Je kunt er dan voor kiezen om een aantal keer per maand een klein bedragje weg te zetten op een aparte spaarrekening. Je spaart dan ongemerkt ook een leuk bedrag bij elkaar, terwijl je het vaak niet eens in de gaten hebt. Een keer een bedrag van € 1,50 overschrijven, 4 dagen later zet je 2,25 euro apart. En zo heb je aan het einde van de maand een leuk bedrag bij elkaar gespaard.

Sparen door te besparen

Het is slim om je vaste lasten eens onder de loep te nemen. Bepaalde zaken zoals gas en licht, internet en een zorgverzekering heb je gewoon nodig. Maar door te vergelijken kun je toch minder geld per maand kwijt zijn en dat bedrag kun je dan mooi op een spaarrekening parkeren.

 

 

 

 

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X