slim je ramen zemen zonder strepen
Slim je ramen zemen zonder strepen
Gepubliceerd op: 8 oktober 2019

Slim je ramen zemen zonder strepen? Heb jij een hekel aan het zemen van je ramen en stel je het zolang mogelijk uit? Omdat je het een ondankbare klus vindt, want ja altijd maar weer die eeuwige strepen. Als je op het internet googelt op de term ‘ramen zemen zonder strepen’ krijg je talloze tips. Maar wat geeft nu het snelst een streeploos resultaat?

In het verleden hadden wij bij het ramen zemen bijna altijd strepen. We deden een ui in een emmer water, gebruikten de prop krantenpapier. En het hielp inderdaad wel wat. Maar echt streeploos werden de ramen nooit. Nu moeten we eerlijk zeggen dat we in die tijd niet echt gelet hebben op de kwaliteit van ons gereedschap. We hadden een spons en een simpele droogtrekker die hooguit een paar (toen nog) guldens kostte.

Het belangrijkste is je gereedschap

Je kunt van alles en nog wat aan je emmertje water toevoegen, maar om op een simpele manier je ramen te zemen zonder strepen kun je niet zonder goed gereedschap. Wanneer je liever met een raamwisser werkt investeer dan in een goede kwaliteit. Dat kost je dan wel enkele tientjes, maar het resultaat is vele malen beter dan de raamwissers die je voor een paar euro koopt. Voor een stralend resultaat zul je nog wel met een droogdoek na moeten drogen.

Je kunt ook kiezen voor een goede kwaliteit ramendoeken. Een ramenset van ons eigen label bestaat uit een SchoonDoekje groot of klein en een droogdoek om na te drogen. Allebei de schoonmaakdoeken maken goed schoon. Het verschil zit vooral in de maat van het schoonmaakdoekje. Werk je liever met een klein formaat doekje of een groter formaat schoonmaakdoek?

Dan zijn er nog de non-wovendoeken waarmee je in één handeling je ramen zeemt en nadroogt. Ons SlimDoekje is ontworpen om bijv. snel kinderhandjes of snuitafdrukken van huisdieren te verwijderen, zonder dat je het hele raam hoeft te zemen. Met ons SlimDoekje maak je ook moeiteloos alle andere gladde oppervlakken in huis schoon.

Het extra voordeel van deze doeken of wissers is dat je geen schoonmaakmiddel meer nodig hebt. En dat scheelt je in de portemonnee en is goed voor het milieu!

Er zijn verschillende merken die eerste klas gereedschap verkopen om slim je ramen te zemen zonder strepen. Een aantal merken claimt dat ze echt iets bijzonders bieden waardoor hun doeken beter schoonmaken. Realiseer je wel dat deze merken vaak duur in prijs zijn. Je betaalt voor het hele plaatje en niet alleen voor de doeken en/of raamwissers. Voor minder geld kun je dus ook uitstekende schoonmaak- en droogdoeken kopen die in kwaliteit beslist niet onder doen voor de ‘dure’ merken.

Waar je tijdens het ramen zemen op moet letten?

Ga niet in de volle zon je ramen zemen. Het water droogt veel sneller op en daardoor loop je een risico op strepen.

Zijn je ramen aan de buitenkant erg vuil geworden met bijvoorbeeld zand? Zet er dan eerst de tuinslang op om het zand zoveel mogelijk weg te spuiten. Het zand kan namelijk tijdens het zemen krassen maken op de ramen. En dat zorgt er weer voor dat het vuil zich makkelijker kan hechten.

Werk voor zover mogelijk altijd van links naar rechts wanneer je met een ramentrekker werkt. Hiermee kun je een eventueel trekspoor verwijderen door de banen elkaar te laten overlappen. Maak de trekker na elke baan droog.

Wil je toch iets van een schoonmaakmiddel gebruiken kun je uiteraard voor één van de vele ruitenreinigers kiezen. Gebruik je liever natuurlijke producten dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor natuurazijn of zwarte zeep.

Aanslag op je ramen

Wanneer je last hebt aan een aanslag op je ramen wat je niet meer wegkrijgt zou het kunnen dat er van het volgende sprake is:

 • Cementsluier op glas o.a. veroorzaakt door het uitlogen van alkalische stoffen, zoals salpeterzuur en kiezelzuur, uit gevels van beton, baksteen en mortels
 • Vuil op het glas dat met andere middelen niet meer te verwijderen is (verweerde ramen) zoals:  Langdurig slecht onderhouden ramen
 • Zure regen of zoutaanslag bij zee.
 • Aanslag veroorzaakt door loodslabben en aluminium onderdelen
 • Tuinbesproeiings systemen kunnen ook zorgen voor aanslag.
 • Aanslag door uitstoot/uitlaatgassen bij industriecentra, havens, luchthavens en autosnelwegen
 • Lijm- en kitresten
 • Kringen veroorzaakt door het plaatsen van een raam met zuignappen.
 • Kalkaanslag bij glazen douche- en bad wanden.
 • Gevelimpregneermiddelen.

Er schijnt een middel in de handel die deze aanslag verwijderd. Wij hebben het zelf niet uitgetest. Het is best wel een prijzig product maar wanneer je denkt dat dit voor jouw ramen de oplossing is, is dit de link naar de betreffende website. Wij ontvangen op geen enkele wijze commissie of wat dan ook voor het doorverwijzen. We raden je aan als je dit wil gebruiken om eerst contact met het betreffende bedrijf op te nemen.

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

5 Reacties

 1. Emma de Graaf

  Bedankt voor de tips om ramen goed en vooral streeploos schoon te krijgen. Mijn man heeft een eigen bedrijf op een industrieterrein waar veel zand heen en weer waait, zijn ruiten zijn bijna niet schoon te krijgen. Ik zal de tuinslang er eens op zetten voordat ik de ramen was. Mocht het dan nog niet lukken, dan gaan we op zoek naar professionele schoonmaakdiensten. Dan worden de ramen vast schoon!

  Antwoord
 2. Marie

  Zelf heb ik ook regelmatig last van aanslag op mijn ruiten thuis. Daarnaast ziet de ruimte tussen mijn dubbele glas er ook niet zo schoon meer uit. Wellicht kan ik hier iets aan laten doen. Ik ga nog even verder zoeken naar tips op jullie site!

  Antwoord
 3. CORINNE DES BOUVRIE

  Ik heb de ramen vandaag gedaan met enkel water, Slim doekje en de droogdoek. Geen vuil of streep meer te zien! Dit scheelt me een berg frustratie, want voorheen was ik er een stuk langer mee bezig en wanneer de zon dan op de ramen stond, zag ik steeds weer strepen. Echt de beste investering sinds tijden!

  Antwoord
  • redactie

   Fijn dat het bevalt Corinne en dank je wel voor je feedback 😉

   Antwoord
 4. Gosia

  Slim doekje werkt echt, super product en met deze tips worden onze ramen al helemaal schoon. Dank je wel voor je tips.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X