Slim en voordelig online, hoe doe je dat? Besparen staat bij veel mensen in de top 3 van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Veel mensen gaan daar in december al mee aan de slag, bijvoorbeeld door de zorgverzekering of het energiecontract onder de loep te nemen. Slim, want zo zet je de eerste stap richting structurele besparing in 2017. Het internetabonnement krijgt veel minder aandacht, terwijl ook daar veel slimme keuzes in mogelijk zijn.

Altijd online zijn wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven en internet is onlangs zelfs door het kabinet tot een basisbehoefte bestempeld. Logisch dus dat je er niet elke dag bij stil staat. Internet is er gewoon. Vaak is het abonnement jaren geleden afgesloten en misschien heb je er al die tijd niet meer naar omgekeken.

Internet steeds belangrijker

Toch is het de moeite waard om dat wel te doen. Hadden we vijf jaar geleden misschien alleen nog een laptop en heel misschien een iPad in huis; tegenwoordig is het heel normaal dat elk gezinslid een eigen smartphone heeft en dat er ook meerdere laptops en tablets zijn aangesloten op internet. Terwijl het ene gezinslid een film zit te kijken, is een ander muziek aan het streamen. Dat vraagt om een internetverbinding met veel capaciteit. Ondertussen blijft het aantal apparaten met een internetverbinding groeien. Misschien beschik je bijvoorbeeld ook al over een smart tv of overweeg je een slimme thermostaat aan te schaffen. Al met al past het internetabonnement dat je een paar jaar geleden hebt afgesloten misschien niet meer goed bij je en is er ondertussen een pakket beschikbaar dat beter aansluit bij je wensen. Wellicht kun je voor hetzelfde bedrag gebruik maken van een snellere verbinding.

Alles-in-één

Naast de capaciteit, hebben internetabonnementen andere ontwikkelingen doorgemaakt. Zo bieden veel providers alles-in-één pakketten aan, waarbij je niet alleen internet afneemt, maar ook televisie- en telefoniediensten. Vaak zijn deze pakketten voordeliger geprijsd dan dat je alles los afsluit en kun je profiteren van leuke extra’s, zoals onbeperkt gratis bellen naar vaste nummers. Ook daarmee kun je veel besparen.

Lage prijs niet altijd de beste keus

Hoewel prijs belangrijk is, doe je er verstandig aan om ook andere aspecten mee te nemen in de vergelijking. Tel hoeveel apparaten je wilt aansluiten en welke bandbreedte nodig is om die goed te laten functioneren. Als je veel bestanden uploadt naar het internet, bijvoorbeeld foto’s of video’s in de cloud bewaart, dan is uploadsnelheid een belangrijke vereiste. Met een goede verbinding duurt het slechts minuten om van je vakantiefoto’s een online fotoalbum te maken. Glasvezel is een toekomst-proof keuze en biedt bovendien veel keuzevrijheid omdat verschillende providers hun diensten via het netwerk aanbieden. Naast de uploadsnelheid is het bij een alles-in-één pakket ook belangrijk te bekijken wat er precies onder valt. Het aantal tv-zenders kan bijvoorbeeld verschillen en soms moet je extra betalen om een bepaalde zender te kunnen bekijken.

Stiekem valt er heel veel te besparen én te winnen. Dat maakt het zelfs leuk om aan de slag te gaan met vergelijken. Pak een moment om er goed voor te gaan zitten, neem verzekeringen, contracten en abonnementen mee en kijk hoe jij slim en voordelig online kunt zijn.
Wil je nog meer geld besparen? Kijk hier hoe je geld kan besparen door over te stappen van ziektekostenverzekering.

Door Jacomine Rozemuller, Communicatie en PR Manager bij Reggefiber