schoonmaken tijdens het coronavirus
Schoonmaken tijdens het coronavirus
Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Nederland is tijdens de lockdown massaal aan het opruimen en schoonmaken gegaan. Maar schoonmaken tijdens het coronavirus is dat nu anders? In deze blog geven we je tips hoe je schoonmaakt in een normale situatie zonder besmetting en wanneer iemand wel besmet is geraakt. Want in het laatste geval moet er op een andere manier schoongemaakt worden.

Je moet namelijk alleen een desinfectant of bleekwater te gebruiken wanneer een huisgenoot besmet is met COVID-19. Desinfecteren doe je ook pas na het schoonmaken. Immers als je desinfecteert maak je niet schoon, je ontsmet alleen maar!

Schoonmaken tijdens het coronavirus

Als niemand in huis klachten heeft die bij het coronavirus horen, kun je op de gewone manier blijven schoonmaken. Je kunt wel extra aandacht aan de deurklinken, trapleuningen, kranen en lichtschakelaars geven door deze vaker (bijvoorbeeld dagelijks) af te nemen met een schone doek met eventueel een allesreiniger. Naast uiteraard de dagelijkse opfrisbeurt van de wc en wastafel, de eettafel en het aanrecht.

Als je schoonmaakt, maak dan eerst droog schoon. Je begint met stoffen en daarna ga je stofzuigen. Vervolgens neem je de sopdoek met bijvoorbeeld een spray met een allesreiniger of je gebruikt alleen een klamvochtige microvezeldoek. Je kunt natuurlijk ook een sopje maken als je dat fijner vindt werken. Daarna alles nadrogen wat je hebt natgemaakt met een droogdoek of een oude theedoek. En tot slot – afhankelijk van het soort vloer – nog even de dweil erover.

De afgelopen weken hebben we de talloze filmpjes uit vooral de Verenigde Staten gezien en het is ongelofelijk hoe ze daar met o.a. chloor in de weer zijn. Hele keukens worden met dit goedje schoongemaakt. En het is helemaal nergens voor nodig. Gewoon schoonmaken met een spray of sopje met een allesreiniger of een ontvetter is echt voldoende!

Wanneer je met een desinfectant of bleekwater gaat desinfecteren, houdt er dan rekening mee dat je dit alleen gebruikt als het echt nodig is. Ziekteverwekkers kunnen ongevoeliger worden voor het middel, waardoor het steeds lastiger wordt om de ziekteverwekkers te doden!

De was kun je op de gebruikelijke temperatuur blijven wassen. Maar het is zeker aan te raden om bijvoorbeeld het beddengoed en de schoonmaakdoeken op 60° te wassen. Virussen, schimmels en bacteriën zijn namelijk minder goed bestand tegen hogere wastemperaturen.

Blijf ook goed ventileren voor een gezond leefklimaat en zet dagelijks gedurende minimaal een half uur de ramen open. En was na afloop van de schoonmaakwerkzaamheden je handen!

Samenvatting schoonmaken tijdens het coronavirus als er geen zieke in huis is

  • Schoonmaken met een klamvochtige microvezeldoek eventueel met een reiniger en geen desinfectant gebruiken.
  • Ramen minimaal 30 minuten per dag open en daarbij goed ventileren.
  • Gebruik een schone schoonmaakdoek voor de keuken, één voor de badkamer en wc en minimaal één voor de overige vertrekken en doe deze na gebruik meteen in de was. Laat de doeken eerst aan de lucht drogen voordat ze in een (aparte) wasmand gaan.
  • Was na afloop je handen met water en zeep.

Als iemand besmet is geraakt met het coronavirus

Volg dan de adviezen van de RIVM, GGD of (huis)arts op. Wij zijn geen medisch specialisten of virologen en wij halen onze informatie van het RIVM.

Het is belangrijk om te voorkomen dat anderen in contact kunnen komen met lichaamsvloeistoffen van de zieke huisgenoot zoals ontlasting, urine, snot, zweet en spuug.

Als iemand binnen het gezin corona heeft, dan zijn de schoonmaakregels aangepast. Je moet in dit geval wel nareinigen met een desinfectant of met bleekwater.

Badkamer en wc

Voor de badkamer en wc geldt dat het de voorkeur heeft om de zieke een eigen badkamer en wc te geven. Maar helaas zijn we niet allemaal zo ruim behuisd en zal het geregeld voorkomen dat de badkamer en wc gedeeld worden.

Er wordt dan aangeraden om de badkamer en wc dagelijks te reinigen bij voorkeur als de patiënt heeft gedoucht of gebadderd.

Wat er dagelijks schoongemaakt moet worden is in ieder geval het sanitair. Daarbij moet ook de deurklink, lichtknopje, kraan, drukknop wc worden schoongemaakt plus alle andere oppervlakken die door de patiënt zijn aangeraakt. Tot slot de dweil erover eventueel in combinatie met stofzuigen.

Eerst wordt de badkamer schoongemaakt met een klamvochtige microvezeldoek eventueel in combinatie met een reiniger voor de badkamer. Daarna ga je ontsmetten met een desinfectant of met bleekwater. Als je bleekwater gaat gebruiken meng dan 125 ml bleek op 5 liter water. Veeg de desinfectant niet weg met een droogdoek, maar laat het aan de lucht drogen tenzij de gebruiksaanwijzing iets anders vermeld.

Als je een raam in de badkamer hebt, zet dit dan minimaal elke dag een half uur open en zorg dat de ruimte goed geventileerd wordt.

Slaapkamer

Maak dagelijks de deurklink, lichtknopje, nachtkastje en andere oppervlakken die veel gebruikt worden schoon in de kamer van de zieke. Ook hier geldt: eerst schoonmaken en daarna pas ontsmetten met een desinfectant of met bleekwater.

Het afval van de patiënt bewaar je in een aparte vuilniszak, De zak kan daarna wel bij het restafval in de kliko of breng de zak naar de ondergrondse container.

Het beddengoed van de zieke was je in een aparte was. Dat geldt overigens voor alle was van de zieke huisgenoot.

Goed ventileren in de slaapkamer waar de coronapatiënt verblijft is belangrijk evenals elke dag het raam open te zetten voor minimaal een half uur.

Keuken

Naast het dagelijks schoonmaken van de deurklinken en lichtknopjes zijn er ook de kranen, keukendeurtjes en het aanrecht wat de nodige aandacht vraagt. Reinig één tot meerdere keren per dag het aanrecht bijvoorbeeld na het ontbijt, de lunch, het avondeten en voordat je gaat slapen. De handgrepen bij de keukendeurtjes en van de keukenapparatuur neem je dagelijks mee net zo als de keukenkraan. Na het schoonmaken ga je desinfecteren.

Gebruik voor de keuken een schone doek en gooi deze na gebruik in de was. Bij een ziek persoon adviseren we je om voor de zekerheid niet dagelijks maar na elke reiniging de doek in de was te doen voor de zekerheid.

Wanneer je een vaatwasser hebt gebruik dan het uitgebreide programma op een 60 of 65 graden. Virussen en bacteriën zijn minder goed bestand tegen hogere temperaturen. Wanneer je geen vaatwasser hebt, was dan de vaat van de patiënt apart af met heet water en afwasmiddel en gebruik een aparte schone theedoek welke na afloop in de wasmand van de zieke gaat.

Ventileer goed in alle ruimtes en zet minimaal 30 minuten per dag de ramen open.

Overige ruimtes

Maak de veel gebruikte oppervlakken dagelijks schoon zoals de deurklinken, lichtknopjes, eet- en salontafel,  trapleuning en desinfecteer daarna.

Ventileer goed in alle ruimtes en zet minimaal 30 minuten per dag de ramen open.

Wassen

Was de was van de zieke apart en bewaar deze ook in een aparte wasmand. Schoonmaakdoeken, theedoeken en beddengoed was je op 60°. De andere was van de patiënt was je op minimaal 40°.

Samenvatting schoonmaken wanneer er een zieke is

  • Maak veel gebruikte oppervlakken dagelijks schoon zoals deurklinken, lichtknopjes, trapleuning, nachtkastjes, eettafel etc.
  • Vervolgens ga je desinfecteren.
  • Gebruik voor de badkamer en wc een schoonmaakdoek en doe deze na afloop meteen in de was. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer van de zieke en voor de keuken. En voor de overige vertrekken gebruik je minimaal 1 schone doek die na gebruik ook meteen in de was gaat.
  • Was na het schoonmaken je handen met water en zeep.
  • Goed ventileren door het hele huis en elke dag minimaal 30 minuten de ramen openzetten.
  • Bewaar het afval van de zieke gescheiden.
  • Was aparte wassen voor de zieke op minimaal 40°. We adviseren om beddengoed en schoonmaakdoeken op minimaal 60° te wassen.
  • Gebruik voor de vaatwasser een uitgebreid wasprogramma vanaf 60°.

 De telefoon schoonmaken

Je telefoon is zeer waarschijnlijk het voorwerp wat je veel in je handen hebt. Het is dan vaak ook een broeinest van vuil en bacteriën. Aangezien de kans aanwezig is dat het coronavirus gedurende een paar uur of langer kan overleven op een glad voorwerp, dan geldt dit dus ook voor je telefoon. Regelmatig je telefoon schoonmaken is dus in deze tijd echt noodzakelijk!

Je hebt de telefoon in de hand, je praat en luistert erdoor, dus de telefoon komt ook geregeld in de buurt van je gezicht. Het is dus ook hier belangrijk om geregeld je handen te blijven wassen, maar ook je telefoon moet toch zeker dagelijks gereinigd worden. Hoe doe je dat?

Zet in ieder geval je telefoon uit! Het is verstandig om op je type telefoon te googelen om te zien wat de fabrikant voor gebruiksaanwijzing heeft. Volg dan altijd deze instructies op.

Zelf maken wij onze telefoons schoon met ons eigen SlimDoekje. Ons non woven schoonmaakdoekje is van zacht materiaal gemaakt wat het scherm van de telefoon niet beschadigt. Desgewenst kun je een schermreiniger gebruiken, maar dit hoeft niet. Wil je een schermreiniger gebruiken test dit dan eerst in een hoekje, voordat je de hele telefoon ermee gaat behandelen. En spuit nooit iets direct op de telefoon, maar doe dit via een schoon, zacht doekje.

Tot slot

Het is in ieder geval belangrijk dat we met z’n allen de regels van het RIVM opvolgen:

  1. Geen handen schudden of elkaar omhelzen, uitgezonderd huisgenoten 😉
  2. Handen wassen met zeep of als er geen water is desinfecterende handgel
  3. Niezen, hoesten of kuchen in de elleboog
  4. Gebruik papieren zakdoekjes
  5. Bewaar buiten en tijdens het boodschappen doen ook de 1.5 meter afstand
  6. Wanneer je in uitzonderlijke gevallen op bezoek gaat bewaar dan ook de 1.5 meter afstand
  7. Raak zo min mogelijk je gezicht aan, zeker buiten of tijdens het boodschappen doen

Volg in ieder geval de adviezen van het RIVM op en zoals premier Rutte al zei: bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven.
Let dus een beetje op elkaar 😉

 

Deze blog is al eerder op onze site verschenen in maart 2020

Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X