Ingrediënten
4 personen- 2 kleine courgettes
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 rode puntpaprika
- 3 tomaten of een bakje half gedroogde zontomaatjes
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 1 kleine tl gedroogde oregano
- 1 kleine tl gedroogde rozemarijn
- 1 kleine tl gedroogde tijm
- 1 pakje feta (ca 200 gram)
- crema di balsamico
- peper en zout
- Optioneel:
- potje gemarineerde artisjokken
- gemalen chilivlokken
- paar takjes (blad)peterselie
Ik ben gek op aubergine, paprika, courgette, uien en tomaat. Deze groenten heb ik eigenlijk standaard op voorraad, omdat het altijd wel op komt. Voor vanavond wilde ik eigenlijk ratatouille maken (een Frans stoofgerecht), maar wegens tijdgebrek is de groente gegrild in een grillpan. Dus het werd een gegrilde ratatouille met feta. En het smaakte naar meer 😉
In plaats van de tomaten te gebruiken kun je ook kiezen voor de half zongedroogde tomaatjes op olie. Gebruik de olie van de tomaatjes dan om de groenten te bestrijken i.p.v. de knoflookolie zelf te maken. Je kunt eventueel de olie verder op smaak brengen met knoflook en kruiden, maar waarschijnlijk hoeft dat niet.
Ik heb er zelf een potje gemarineerde artisjokken door heen gedaan. Deze zijn niet gegrild., maar op het bord erbij gelegd. We hebben hier de gegrilde ratatouille met feta koud gegeten. Maar je kunt het natuurlijk ook warm serveren en de eventuele left-overs de volgende dag bij de lunch geven.
En zo maak je de ratatouille met feta
Voorbereiding
- Pel één knoflookteen en hak deze fijn.
- Vermeng de knoflook met drie tot 4 eetlepels olijfolie.
- Voeg de gedroogde kruiden aan de knoflookolie toe.
- Was de groenten.
- De schil van de aubergine smaakt wat bitter. Je kunt daarom de aubergine om en om schillen met een dunschiller.
- Snijd de courgettes, aubergine, rode uien en de tomaten in dunne plakken.
- Snijd de paprika’s in reepjes.
- Bestrijk de groentes met de knoflookolie en bestrooi met wat zout en eventueel peper.
Grillen van de ratatouille
- Verwarm een grillpan.
- Grill hierin de verschillende groenten in meerdere porties.
- Bak per portie ca 1.5 tot 2 minuten per kant of totdat je goudbruine strepen krijgt door de grillpan.
- Laat de groenten uitlekken op een stukje keukenpapier.
Afmaken van de gegrilde ratatouille met feta
- Leg de groenten in een schaal of op een bord en verkruimel de feta (maak de feta niet al te klein) erover.
- Besprenkel met de crema di balsamico.
- Knip er wat verse (blad)peterselie over heen en bestrooi voor een ietwat pittige smaak er gemalen chilivlokken over.
Serveren
- Serveer de ratatouille met lekker (zuurdesem)brood of stokbrood. Geef er eventueel gebakken krieltjes uit de oven bij.
0 reacties