Prioriteiten stellen

Groeit het allemaal boven je hoofd en ben je het overzicht kwijt? Dan is het hoog tijd om prioriteiten te stellen. Een gebrek aan prioriteiten levert je vaak veel stress op. Door voor jezelf duidelijkheid te ver-schaffen wat als eerste gedaan moet worden, schep je rust in je hoofd. Daardoor kun je jezelf beter focussen op de taak die voor je ligt.

Een overzicht maken

Wil je prioriteiten stellen dan is het belangrijk dat je een overzicht maakt van de zaken die jou nu bezighouden. Neem een vel papier en een pen en schrijf alles op wat in je opkomt. Het maakt niet uit in welke volgorde je de dingen opschrijft. Het gaat erom dat je je hoofd leegmaakt door alles op papier te zetten.

Prioriteiten stellen

Nu je alles zwart op wit hebt staan, kun je beginnen met prioriteiten stellen. Door het op te schrijven is het je waarschijnlijk al duidelijk geworden wat jouw prioriteiten zijn. En het helpt ook om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Vaak is die een goede raadgever! Ben je er nog niet helemaal uit dan kun je jezelf de volgende twee vragen stellen:

 

  1. Welke taak is voor mij op dit moment het belangrijkst en levert me het meeste op?
  2. Welke taak moet ik doen om iets vervelends te voorkomen?

Plan van aanpak

Nu je op een rijtje hebt wat je belangrijkste prioriteiten zijn kun je een plan van aanpak gaan maken. Zet in je agenda dagelijks maximaal 3 dingen waarvan je zeker weet dat je die succesvol kunt afmaken. Het werkt frustrerend wanneer je de doelen van die dag niet hebt bereikt. Terwijl het je juist een energieboost geeft wanneer het wel lukt! In het artikel kleine stapjes nemen lees je meer over het in kleine stukjes hakken van je prioriteiten.

Houd ook ruimte vrij in je agenda voor onverwachtse zaken. je kunt nog zo goed plannen, maar er kan altijd iets op je pad komen waardoor je strakke timing in het water valt.

Reageren

Wil je een reactie achterlaten of de berichten van de andere lezers lezen? Gebruik dan de ‘reageren’ button om naar de betreffende pagina te gaan.

Print Friendly, PDF & Email

Blijf op de hoogte

Houd je huishouden simpel! En vraag hier onze inspirerende nieuwsbrief aan!

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X