Plaknachten hoe houd je het 's nachts koel
Plaknachten – Hoe houd je het ’s nachts koel?
Gepubliceerd op: 5 augustus 2020

Het wordt de komende dagen tropisch warm. En dat betekent meestal ook plaknachten, waardoor je niet makkelijk in slaap kunt komen, tenzij je een airco hebt. Hoe houd je het ’s nachts koel, zodat je ondanks de warmte toch lekker kunt slapen?

De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 graden. De kans is vrij groot dat we de komende dagen daar flink boven zullen komen. Maar met deze tips houd je het ’s nachts in ieder geval koeler.

Houd de warmte buiten

Belangrijkste is om zo min mogelijk warme lucht het huis binnen te laten. Wat niet binnen komt, hoeft er namelijk ook niet uit! Houd dus overdag de ramen en deuren gesloten.

Houd ook de gordijnen, lamellen etc zoveel mogelijk gesloten, zeker als de zon op de ramen schijnt. Ben je in het bezit van een zonnescherm, laat deze dan ook zakken. Het is een extra beschermingslaag tegen de zonnestralen.

Als het later op de avond begint af te koelen, zet dan de ramen en deuren tegen elkaar open om frisse lucht het huis binnen te laten. En slaap (als het veilig kan) met de ramen open.

Douchen

Bij tropische temperaturen kan de verleiding groot zijn om vlak voor het slapen onder een ijskoude douche te springen. Toch kun je dat beter laten. Voor even frist het lichaam wel op van de koude waterstraal, maar je innerlijke thermostaat slaat wel aan. Waardoor het effect heel snel wegebt en je het juist warmer zult krijgen. En dat wil je de komende nachten zeker niet 😉

Als je het klamme zweet van je af wilt spoelen, kies dan voor een lauwwarme douche. Zelf zet ik de douchethermostaat dan tussen de 32 en 34 graden, ben ik toch lekker opgefrist.

Eten en drinken

Lekker in de tuin nog genieten van een wijntje? Dit kun je bij tropische temperaturen beter niet doen, hoe verleidelijk het misschien ook is. Beter ga je voor gewoon water. Of als je toch liever voor een biertje kiest, neem dan de alcoholvrije variant. Alcohol maakt dat je lichaam warmer wordt en met een tropische nacht in het vooruitzicht, kun je dit dus beter laten staan.

Als je van pittig eten houdt, zet dan gerust een Indiase curry op het menu. Als je bijvoorbeeld een pittige curry eet ga je juist zweten, waardoor je lichaam afkoelt.

Ventilator

Als je een ventilator hebt, dan heb je misschien de neiging om deze de komende nachten flink aan het werk te zetten. En dan het liefst de koele luchtstroom op je gezicht te richten. En dat kun je beter niet doen! Als je een ventilator wil gebruiken, richt deze dan op de laagste stand op je benen en/of voeten.

Een ventilator droogt je huid uit. Richt je de luchtstroom op het gezicht dan drogen ook je ogen (zeker als je met half open ogen slaapt) en binnenkant van je neus uit. Door dat laatste maakt het lichaam extra slijm aan met als gevolg dat je je de volgende dagen ietwat verkouden voelt. Ook kun je last krijgen van een stijve nek.

Bij aanhoudende hitte stijgt de temperatuur binnenshuis ook al houd je de gordijnen en ramen gesloten. De ventilator blaast dan de warmere lucht rond. Als je 1 of 2 flessen water laat bevriezen, dan kun je deze voor de ventilator zetten. Zet de fles(sen) op een theedoek of iets dergelijks om het vocht wat vrijkomt op te vangen. De temperatuur in huis daalt er niet echt door, maar de ventilator blaast nu wel koelere lucht rond en dat kan prettiger aanvoelen.

Tip: maak de ventilator geregeld schoon want het is een echte stofvanger!

Nog een paar tips

Een kruik wordt niet vaak meer gebruikt. Maar het is een lekker koel idee om een kruik met koud water te vullen en die bij het voeteneind neer te leggen. In de winter zorgen warme voeten ervoor dat je het minder snel koud hebt. Als je de komende nachten je voeten koelt aan een koude kruik, dan scheelt dat misschien ook weer wat.

Je kunt er ook voor kiezen om lekker buiten te slapen. Leg een matras op het balkon of in de tuin en slaap lekker onder de sterren. Vergeet je alleen niet in te smeren of te in te sprayen met een beschermend middel tegen muggen. Anders ben je misschien de volgende ochtend helemaal lek gestoken 😉

Heb jij nog koele tips voor de komende plaknachten? Laat dan hieronder een berichtje achter.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X