Onderhoudsklussen in en rond de woning
Gepubliceerd op: 13 augustus 2021

Onderhoudsklussen in en rond de woning zijn er eigenlijk elk jaar wel. Denk bijvoorbeeld aan de dakgoot schoonmaken, het onderhoud van een cv ketel, het schilderwerk etc.  

Als je zelf handig bent of je bent met een doe het zelver getrouwd, dan kun je het onderhoud van je huis wellicht zelf of samen uitvoeren.

Als je één van onze huishoudschema’s volgt, dan krijg je voor alle hiergenoemde onderhoudsklussen een reminder. Dus als je de klussen daarna uitbesteed aan een professional, hoef je zelf verder niets meer te doen behalve het maken van de afspraak en het betalen van de factuur natuurlijk 😀

We geven hier een aantal tips waar je op kunt letten als je iemand inhuurt en wat zoal de meest voorkomende onderhoudsklussen zijn.

Onderhoudsklussen installaties

Het is zo vanzelfsprekend dat we de verwarming aanzetten als we het koud hebben en dat er warm water uit de kranen komt.

Onderhoud c.v. ketel

Maar als er een storing in de c.v. ketel optreedt dan betekent het vaak dat je geen verwarming of heet water meer hebt. En zeker in de winter is dat geen pretje!

Nu voorkomt een onderhoudscontract geen storingen, maar je weet wel zeker dat de ketel het niet begeeft vanwege slecht onderhoud.

Vaak bieden bedrijven meerdere opties aan. Dat gaat dan meestal om een basispakket en een all-in contract.  Bij het basispakket zijn meestal de voorrijkosten inbegrepen bij een storing, maar dien je over het algemeen de materiaalkosten en het arbeidsloon apart te betalen. Bij een all-in contract heb je in de meeste gevallen geen verdere kosten. En je kunt uiteraard altijd voor een éénmalige onderhoudsbeurt kiezen, als je nergens aan vast wilt zitten.

Het is altijd verstandig wanneer je een contract wilt afsluiten om goed te letten op wat er allemaal wel of niet is inbegrepen, zodat je bij een eventueel mankement niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Voordat je een overeenkomst aangaat met een bedrijf is het ook verstandig te informeren wat de maximale wachttijd bij een storing is. Zeker in de winter wil je snel geholpen worden als je zonder warm water en verwarming komt te zitten!

Klokthermostaat

Stel de klokthermostaat in de zomer in rond de 14 à 15 graden. Zo slaat de verwarming niet aan als het een keertje wat kouder is.

Bijvullen en ontluchten cv ketel

Andere onderhoudsklussen aan cv ketels zijn dat deze bijgevuld moet worden als de druk te laag is. Dit is het geval wanneer de drukmeter minder dan 1 bar aangeeft. Dan is het noodzakelijk dat de ketel wordt bijgevuld. Moet je vaak bijvullen? Dan kan er een lekkage zijn. Bij de meeste ketels is het meestal voldoende om één of twee keer per jaar de ketel bij te vullen.

Voordat je in het najaar de verwarming weer aanzet is het goed om de radiatoren te ontluchten. Je hebt daar van die speciale sleuteltjes voor (zie foto hieronder). Maar dit dient ook te gebeuren wanneer  de radiatoren minder warmte afgeven. 

Er is dan teveel lucht in het systeem aanwezig, waardoor je meer gas moet gebruiken om de betreffende vertrekken op temperatuur te brengen.

Boiler controleren op lekkages

Een andere onderhoudsklus betreft het controleren van een boiler op lekkages. Ook is het goed om de leidingen en koppelingen van de boilers te checken. Een koppeling slaat overigens groen uit, wanneer er bij de koppeling een lek is.

Warmtepomp

De druk van de warmtepomp moet jaarlijks gecontroleerd worden. Zie de gebruikershandleiding hoe dit te doen en waar je op moet letten. De druk in het bronsysteem ligt rond de 2 bar. 

Aardlekschakelaar testen

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de groepenkast. De schakelaar dient als extra beveiliging die de elektriciteit uitschakelt als het nodig is! Een mooi moment om de aardlek te testen is bij de overgang van de zomer- en wintertijd.

Dakgoten en (hemel)waterafvoeren

In een dakgoot komt er naast het regenwater ook bladeren, modder en ander vuil terecht. Hierdoor kan de dakgoot verstopt raken. Ook kan dit de veroorzaker zijn van lekkage en schade aan de dakgoot.

Daarom is het belangrijk om zeker éénmaal per jaar de dakgoot schoon te maken. Komen er door bomen of ander groen veel bladeren en andere troep in de dakgoot terecht, dan is het raadzaam om twee maal per jaar de dakgoot te controleren.

Als je het niet prettig vindt om op een ladder te staan of je hebt er gewoon geen zin in of tijd voor, dan kun je deze klus ook uitbesteden. En ook voor deze onderhoudsklus geldt dat je een servicecontract kunt afsluiten, maar dat hoeft uiteraard niet.

Daken

Het is raadzaam om één keer per jaar te checken of de dakpannen nog goed liggen en dus niet scheef op het dak liggen. Of misschien zijn er dakpannen weggewaaid of gebroken? Wanneer er dakpannen missen, ze gebroken zijn of niet meer recht liggen kan dit lekkage veroorzaken. Als je de lekkage niet tijdig opmerkt dan kan dit weer voor houtrot zorgen in het dakbeschot en de panlatten.

Plat dak

Wanneer je een plat dak hebt is het goed om deze zeker eens per jaar te vegen en zo te ontdoen van bladeren, modder en andere rommel. Vooral in de buurt van de afvoeren kan het vuil zich ophopen, waardoor er een verstopping kan ontstaan. Vastzittend vuil kan ook de dakbedekking beschadigen waardoor je eerder last kunt krijgen van lekkages.

Schoorsteen

Om je open haard of kachel veilig te gebruiken, is het aan te raden om één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.

Hiermee kun je een schoorsteenbrand voorkomen. Bewaar de factuur van het vegen van de schoorsteen en voor de zekerheid kun je deze het beste 5 jaar lang bewaren. Verzekeraars kunnen bij schade hierom vragen! En houd er ook rekening mee dat sommige verzekeringsmaatschappijen moeilijk doen bij schade als de schoorsteen niet aantoonbaar goed onderhouden is.

Controleer het lood bij de schoorsteen. Zeker bij een storm kan het lood scheuren of opwaaien en hierdoor lekkages veroorzaken.

Schilderwerk buiten

Controleer 2 keer per jaar het buitenschilderwerk. Bij voorkeur doe je dit aan het einde van de zomer en winter, want tijdens deze 2 seizoenen heeft het schilderwerk het meest te lijden. Zie je scheuren, barsten, blazen of kale plekken? Dan is het tijd om reparatiewerk uit te voeren of om de buitenboel te voorzien van een nieuwe laag verf.

De onderdorpels (onderkant van de kozijnen) hebben meestal het meest te verduren, dus het is goed hier extra op te letten.

Weetje: schilderwerk in wit of lichte kleuren houdt over het algemeen langer dan de donkere kleuren. 

Kitvoeg

Naast het schilderwerk is het controleren van de kitranden ook belangrijk. Een kitvoeg zorgt ervoor dat er geen water (regen, sneeuw) en vuil tussen het kozijn en het isolatieglas kan komen. Als de kitvoegen los komen of beschadigd zijn is het nodig om deze te vervangen.




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

  1. Jens

    Mijn vriendin en ik hebben net ons eerste huis gekocht. Het is goed om te weten dat we een keer per jaar moeten controleren wat de staat van het dak is. Het is een ouder huis, dus we overwegen het dak te vervangen. We gaan op zoek naar specialisten om te beoordelen of we het dak moeten vervangen of dat een dakcoating genoeg is. Bedankt voor het delen van dit handige onderhoudslijstje!

    Antwoord
  2. Emma

    Bedankt voor de heldere informatie over onderhoudsklussen aan een huis. Mijn vriend en ik hebben net een huis gekocht en ontdekten een natte plek op onze zolder. We vermoedden dat we te maken hebben met een daklekkage en gaan een professional inschakelen. Het is goed om te weten dat het verstandig is om in ieder geval één keer per jaar te controleren of alle dakpannen nog goed liggen, dat zullen we zeker gaan doen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X