Nieuwe routines
Gepubliceerd op: 5 januari 2017

Nieuwe routines aanleren

Routines laten je huishouden op rolletjes lopen. Tenminste, als het de juiste routines zijn! Binnenkomen, je jas ergens over een stoel hangen, je sleutels droppen op de eerste de beste plek zijn ook vaste gewoontes. Maar wel gewoontes die je waarschijnlijk liever kwijt dan rijk bent. Routines voer je op de automatische piloot uit. Hoe leer je jezelf die gewoontes aan die je helpen je huishouden beter te stroomlijnen?

Schrijf het op

Kies om te beginnen hooguit 3 tot 5 zaken uit die je wilt gaan aanpakken. Schrijf deze dingen op en hang/plak de briefjes zichtbaar op of zet ze in je telefoon. Opschrijven werkt, uit je blote hoofd onthouden gaat het niet worden. Je hebt jezelf deze gewoontes nog niet eigen gemaakt, je moet er dus geregeld aan herinnerd worden, anders vergeet je het. Het duurt ongeveer 4 weken voordat je een nieuwe routine helemaal eigen hebt gemaakt.

Voorbeeld

Je legt steeds je sleutels daar neer waar je na thuiskomst het eerste stopt. De ene keer met de boodschappen in de keuken, de volgende keer loop je naar de telefoon en je droptde sleutels vervolgens daar. Zo heb ik ooit mijn sleutels in de vriezer teruggevonden! Als je dan weggaat, moet je eerst bedenken waar je allemaal in huis bent geweest om je sleutels terug te vinden.

Organiseer als eerste een vaste plek waar je de sleutels wilt bewaren. Dit moet voor jou een logische plaats zijn. Vervolgens hang je een opvallend memobriefje bij de deur waardoor je meestal binnenkomt. Zo word je er iedere keer aan herinnerd dat je de sleutels eerst DAAR neerlegt. Hang je dat memobriefje niet voldoende zichtbaar op? Dan ben je het voornemen binnen de kortste keren vergeten. Tenminste op de momenten dat je er aan moet denken!

Wil je een handeling gedachteloos uitvoeren? Dan heeft dat tijd nodig. Pas als je er niet meer bij na hoeft te denken is een bepaalde handeling een gewoonte geworden.

Nieuwe routines

Je voegt pas een nieuwe handeling toe, wanneer je een andere handeling op de automatische piloot kunt uitvoeren. Het duurt zo wel even voordat je nieuwe routines hebt ontwikkeld, maar op deze manier boek je wel succes!

Welke routines passen bij jou?

Ontwikkel je eigen routines. Een routine die bij je vriendin goed werkt, maakt haar leven gemakkelijker. Maar daarom hoeft het bij jou nog niet zo te werken. Inventariseer welke momenten jou de meeste stress opleveren en welke klusjes/gewoontes jou wat opleveren!

Een ochtend en een avondroutine

Om de start van de dag zo vlot mogelijk te laten verlopen is het handig om over een ochtend- en avondroutine te beschikken. Wat kun je ‘s avonds al doen om je ochtend zonder stress te laten beginnen? En welke taken doe je bij je ochtendroutine? Kies ook hier een paar dingen uit die bij jou passen en schrijf ze ook weer op! Voeg pas een nieuwe handeling toe als je de andere gedachteloos kunt uitvoeren.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X