Let goed op deze 3 punten als je het dak opnieuw gaat dekken
Gepubliceerd op: 27 september 2022

Is jouw dakbedekking beschadigd? Dan kun je in eerste instantie kijken of reparatie mogelijk is. Je bent namelijk veel goedkoper uit als je jouw dakbedekking repareert dan wanneer je je dak opnieuw gaat dekken.

Repareren is alleen niet altijd verstandig. Als de dakbedekking al op meerdere plekken beschadigd is, heb je mogelijk snel weer te maken met een lekkage. Kies er daarom liever voor om jouw dak opnieuw te bedekken. In dat geval is het verstandig om op goed op de onderstaande drie punten te letten.

Dakbedekking

Wie van plan is om zijn dak opnieuw te bedekken, doet er goed aan naar de dakbedekking te kijken. Er zijn namelijk verschillende soorten dakbedekking waarmee je jouw dak kunt bedekken. Wil je een plat dak opnieuw dekken? Dan kom je waarschijnlijk bij pvc, bitumen of EPDM uit. Kies niet lukraak één van deze soorten uit, maar verdiep je er goed in. Iedere dakbedekking heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Zo heeft het ene materiaal een langere levensduur dan het andere en daarnaast zit er verschil in de sterkte en de kosten.

Is de dakbedekking van jouw hellende dak aan vervanging toe? Dan heb je weer andere materialen waarmee je het dak kunt bedekken. De meeste hellende daken in ons land worden bedekt met dakpannen. Dit is dan vaak ook de eerste dakbedekking waar mensen naar kijken. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden. Zo kun je een hellend dak bijvoorbeeld ook bedekken met leien, riet of zink. Je kunt overigens ook voor een groendak kiezen als je een hellend of plat dak opnieuw wilt dekken. Deze dakbedekking wint de laatste jaren aan populariteit, omdat het een duurzame dakbedekking is. 

Isolatie

Woon je in een relatief oude woning? Dan is deze misschien niet bepaald goed geïsoleerd. Daarom doe je er goed aan ook naar de isolatie te kijken als je het dak opnieuw gaat dekken. Het kan zomaar zo zijn dat het dak niet of nauwelijks geïsoleerd is. In dat geval is het verstandig om het dak ook direct te isoleren als je hem opnieuw gaat bedekken. Dit is weliswaar een extra investering, maar je kunt er ook flink wat geld door besparen. Op koude dagen trekt warme lucht minder snel naar buiten, waardoor jouw woning minder verwarmd hoeft te worden. Je bespaart zo op de energiekosten. In de zomermaanden zorgt dakisolatie er bovendien voor dat het binnen koeler blijft.

Kosten

Een derde en laatste aandachtspunt bij het opnieuw dekken van een dak zijn de kosten. De kosten zijn onder meer afhankelijk van het oppervlak en de dakbedekking die je kiest. Laat je het werk uitvoeren door een dakdekker in Amsterdam of dakdekker in Rotterdam? Dan kost een dak opnieuw bedekken je meer dan wanneer je dit zelf doet. Toch is het niet verstandig om de dakbedekking zelf te vernieuwen als je hier geen verstand van hebt. De kans is dan namelijk groot dat het materiaal verkeerd wordt aangebracht, waardoor er een lekkage kan ontstaan. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je het werk uitbesteedt aan een professionele dakdekker.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X