Last van mierenoverlast? Dit kun je ertegen doen
Gepubliceerd op: 9 maart 2021

Mieren zijn absoluut nuttige diertjes. Zo jagen ze o.a. op insecten en ruimen ze dode diertjes op. Maar soms zijn ze met teveel aanwezig, waardoor er sprake kan zijn van mierenoverlast. En dan zal je toch moeten ingrijpen, tenzij je het liefst de natuur z’n gang laat gaan.

Ik weet nog wel dat ik vroeger met mijn vader een hele tijd kon kijken naar een mierennest. Er gebeurt heel veel in zo’n nest. Mieren lopen maar af en aan en ze zijn beslist niet werkschuw! Als ze iets groots meenemen naar het nest, dan zie je ze ook echt samenwerken. De eventuele mierennesten in de tuin laat ik dus met rust, tenzij ze in colonnes m’n huisje binnen komen wandelen.

mierenoverlast

Mieren communiceren met elkaar middels geursporen. Als een paar mieren een interessante lekkernij hebben ontdekt, dan komen ze binnen de kortste keren allemaal op bezoek. En als dat mierenfeestje bijvoorbeeld plaats vindt in je voorraadkast, dan zal je daar niet echt vrolijk van worden. Maar je kunt maatregelen treffen om een miereninvasie te voorkomen.

Voorkomen van mierenoverlast

Mierenoverlast kun je maar beter voor zijn. Dus ruim etenswaren meteen op. En vergeet na het eten de tafel niet af te nemen en denk ook even aan de kruimels op de vloer. Want mieren zijn ook gek op kruimeltjes en bijvoorbeeld wat gemorste zoete drankjes zoals limonadesiroop. Etenswaren, en zeker de zoete soort, kun je het beste in goed afgesloten voorraaddozen bewaren.

Mieren hebben maar een hele kleine opening nodig om je huis binnen te marcheren. Je kunt de buitenkant van je huis zoveel mogelijk mierenproof maken door de ventilatie openingen af te dekken met een fijnmazig insectengaas. Kieren en naden kun je dichtkitten. Maar zorg er wel voor dat je huis nog steeds op natuurlijke wijze kan ventileren.

Mieren in de tuin

In de tuin kun je de mierennesten gewoon laten zitten, zolang ze geen overlast veroorzaken. Mieren hebben graag een beschut plekje en je treft hun nesten nog wel eens aan onder de terrastegels.

Mierenoverlast

Wanneer er een mierennest onder het terras of stoep zit kan het zijn dat dit gaat verzakken. Dat komt omdat mieren het zand wat onder en tussen de tegels ligt gebruiken voor hun nest. Op een gegeven moment gaat dan het terras verzakken.

Het beste is om te voorkomen dat mieren zich onder het terras nestelen. Je kunt hiervoor rondom het terras koperdraad spannen. Mieren lopen niet over koper heen, dus dat zou ze weg moeten houden bij het terras. Je kunt ook koperen muntjes gebruiken. Ik heb dit zelf een paar keer getest en sommige mieren liepen er vrolijk overheen. Die hebben kennelijk niet gehoord dat mieren niet over koper lopen 😀  Als je een nieuw terras gaat aanleggen zou je onder de tegels ook wat koperdraad kunnen neerleggen onder het mom van: baat het niet, schaden doet het ook niet.

Naast het terras kun je planten en/of kruiden die sterk ruiken planten om de mieren zoveel mogelijk weg te houden bij het terras.

Breng mieren op een dwaalspoor

Mieren laten geursporen achter. Vind je een paar mieren in huis, dan is de kans groot dat er meerdere zullen volgen. Ze hoeven alleen maar de geursporen van de andere mieren te volgen. Je kunt de geursporen verwijderen door de vloer te dweilen met een reiniger. Het schijnt dat simpele komkommerschijfjes ook nog wel eens willen helpen, maar niet bij mij thuis. Kennelijk hadden wij hele slimme mieren 😉

Mierenoverlast

In de tuin kun je mieren afleiden door sterk ruikende kruiden op hun pad neer te zetten.  Mieren kunnen ook gedesoriënteerd raken door de volgende planten en/of kruiden:

  • Afrikaantjes
  • Basilicum
  • Bieslook
  • Goudsbloem
  • Knoflook
  • Lavendel
  • Munt
  • Rozemarijn
  • Salie

Schakel een professional in

Natuurlijk kun je mieren prima zelf bestrijden. Toch kan er – zelfs na langdurige bestrijding – nog steeds een groot aantal mieren aanwezig zijn rondom de woning. Raak je maar niet verlost van de mierenoverlast? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in zoals Beestjeskwijt. De overlast van mieren is hierdoor binnen de kortste keren verleden tijd.

Wanneer je vermoed dat het om tropische mieren gaat zoals de faraomier of het mediterraanse draaigatje kun je beter meteen de professional inschakelen om te voorkomen dat de mierenoverlast echt uit de hand gaat lopen.

Zelf de mierenoverlast bestrijden

Als je eenmaal mieren hebt en het lukt niet om ze af te leiden dan kun je ze zelf gaan bestrijden. Hier zijn verschillende manieren voor.

Water

Als je het mierennest hebt gelokaliseerd kun je daar een paar liter koud water overheen gieten. Dit zal je gedurende een paar keer moeten herhalen. Als dit niet werkt kun je ook kokend water over het nest gieten.

Mierenoverlast

Kokend water is een middel dat veelvuldig ingezet wordt om mieren te bestrijden. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en giet dit vervolgens in en over het mierennest. De mieren die bovenin het nest zitten, bezwijken door de hoge temperatuur van het water. Helaas dringt het water vaak niet door tot in het hele nest. Daarom is het aan te raden dat je deze bestrijdingsmethode een aantal dagen achter elkaar gebruikt. Als je dit trouw doet, ben je vaak snel verlost van de mierenoverlast.

Plaats lokdoosjes


Wil je zelf mieren bestrijden? Dan kun je hier ook lokdoosjes voor gebruiken. Deze doosjes zijn voorzien van een speciale gel die de mieren aantrekt. Zij nemen een deel van de inhoud mee hun nest in, waardoor een groot aantal van de beestjes snel bezwijkt. Zet mierenlokdoosjes liever niet binnen neer. Mieren komen immers op de doosjes af. Als je ze in huis neerzet, is de kans groot dat de mieren ook binnen opduiken. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Voor mierenlokdoosjes kun je tegenwoordig in een groot aantal winkels terecht. Vaak betaal je slechts een paar euro voor een aantal doosjes.

Strooi poeder of spuit spray

Ben je niet tevreden over mierenlokdoosjes en helpt ook kokend water niet? Dan kun je de mieren proberen te verdelgen met vergif. Dit vergif is verkrijgbaar in poedervorm, maar ook in een spray. Strooi of spuit het vergif op plekken waar veel mieren lopen. Als het ongedierte in aanraking komt met het giftige middel duurt het niet lang alvorens mieren sterven. Gebruik vergif liever niet als je huisdieren en/of kinderen hebt. Zij kunnen namelijk gezondheidsklachten ervaren als ze in aanraking komen met dit bestrijdingsmiddel.




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X