Lampen schoonmaken
Gepubliceerd op: 24 april 2017

Gedimde verlichting is mooi, maar wanneer het licht wordt gedimd door een sluier van stof is dat minder fraai. Hoe kun je het beste de lampen schoonmaken? 

Lampen van stof ontdoen

Je kunt het stof op meerdere manieren verwijderen en hangt van het materiaalsoort van de lamp af:
  1. Met een zachte stofdoek of plumeau/swiffer
  2. Met een borstel voorzichtig de lampenkappen afborstelen
  3. Met een plak-kledingroller
  4. Met de stofzuiger de lampen voorzichtig stofzuigen, gebruik nooit de gewone zuigmond, maar altijd het hulpstuk voor kleding
Glazen lampenkappen
Glazen lampenkappen kun je het beste onder de kraan schoonmaken met een beetje afwasmiddel. Gebruik altijd lauwwarm water en nooit heet of heel koud water. Door het grote temperatuurverschil kan het glas barsten.

Gekleurd, bewerkt of handbeschilderd glas met extra voorzichtigheid schoonmaken en liever niet met water. Voor gekleurd glas geldt wanneer het glas door en door gekleurd is het wel met lauwwarm water gewassen kan worden. Zowel het normale glas als het gekleurde glas meteen na het drogen opwrijven met een schone theedoek of glasdoek om opdroogplekken te voorkomen.

Bewerkt, gekleurd of handbeschilderd glas kun je het beste schoonmaken met een droge glasdoek. Als je de doek toch liever eerst een heel klein beetje vochtig maakt, test het dan wel eerst uit.

RVS lampen
Een rvs lamp maak je het beste schoon met een klamvochtige doek. Daarna met een schone (glas)doek of theedoek opwrijven om strepen te voorkomen. Zijn er op de lamp nog vlekken of oneffenheden zichtbaar, gebruik dan een heel klein beetje (baby)olie om daar de lamp mee in te wrijven.
Chromen lamp
Chromen lampen maak je schoon met een eveneens klamvochtige doek. Daarna droogwrijven met een schone doek om opdroog vlekken te voorkomen.
Stoffen kappen
Stoffen kappen die zijn gestikt kun je soms met water en wasmiddel reinigen, afhankelijk van de materiaalsoort (vraag het anders na waar je de lamp gekocht hebt). Was ze eventueel in een badje van lauw water met een fijnwasmiddel. Soms kan de stof gaan doorhangen als het nat wordt, maar dat krimpt (over het algemeen) vanzelf weer terug als de kap droog is.

Opvouwbare stoffen lampenkappen die niet uit zichzelf blijven staan, kun je laten drogen door ze over een schone fles te plaatsen.

Heb je last van zwarte puntjes op de lampenkappen? Wrijf dan met een schoon gummetje voorzichtig met de vleug mee om de puntjes te verwijderen.

Messing armaturen
Een messing armatuur heeft van nature een goudgele glans die na verloop van tijd gaat verbronzen. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer je deze bronzige gloed mooi vindt hoef je niets te doen. Maar wil je de oorspronkelijke goudgele kleur behouden, dan kun je de lamp poetsen met een goede kwaliteit koperpoets. Belangrijk: wanneer de messing is afgelakt mag de lamp niet gepoetst worden!
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X