Is mijn bestek vaatwasmachine bestendig?
Gepubliceerd op: 28 september 2022

Is jouw bestek bestek vaatwasbestendig? Het maakt tegenwoordig niet meer uit van welk materiaal het bestek is gemaakt. Toch is er een mogelijkheid tot roestvorming. Dit komt doordat messen van een ander materiaal wordt gemaakt dan vorken en lepels.

Zorg er daarom voor dat jouw messen gescheiden staan van de vorken en lepels. Messen zijn namelijk gemaakt van een ander materiaal samenstelling dan de lepels en vorken. Roest komt alleen voor op de monobloc messen.

Het verschil tussen Monobloc en Holfhelft

Een mes kan op twee manieren worden geproduceerd. Monobloc houdt in dat het mes uit de plaat staal wordt gestanst en deze in één keer klaar is. Dus houdt in dat het mes uit slechts één deel bestaat.

De tweede manier is Holfhelft, dat betekent dat het mes in twee delen wordt gemaakt. Namelijk het heft, waarmee het mes wordt vastgehouden en het lemmet. Deze worden in elkaar gezet en vormen samen een holfhelft mes. Ze kunnen uit verschillende materialen bestaan. Namelijk uit zilver en edelstaal. Toch bestaan er verschillende soorten samenstellingen van het materiaal. De variaties zijn:

  • Zilver of verzilverd
  • 18/10 edelstaal, ook wel RVS bestek
  • 18/0 edelstaal zonder nikkel, valt ook onder RVS bestek

Zo zet jij jouw bestek veilig in de vaatwasser

Wanneer jij alle messen, vorken en lepels omlaag in het mandje zet, kan het zo zijn dat er vuil achter blijft op het bestek. Om jouw bestek echt school te krijgen is het dus verstandig om deze om te draaien. Op de messen na. Een mes zet jij met de punt naar beneden voor de veiligheid. Daarnaast is het niet altijd nodig om de messen in het mandje te zetten. Grotere messen kunnen prima in de bovenste la. Toch is de allerbeste manier om jouw messen met de hand af te wassen. Zo ontwijk jij azijn, bleek en zout en blijft de levensduur van jouw messen optimaal.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn messen?

Het is belangrijk dat jij zorgvuldig met jouw messen omgaat. Door niet op een harde ondergrond te snijden verleng jij de levensduur van jouw messen. Dat betekent dus dat je het beste glas, steen of metalen snijplanken het beste kunt vermijden. Ook wanneer de messen worden opgeborgen kunnen zij het beste worden omhuld met een mesbeschermers. Daarnaast bestaat er ook een messenblok of een magnetisch ophangsysteem. Worden jouw messen toch bot? Slijp ze dan met een slijpsteen. Zijn jouw messen echt versleten? Creëer een eenheid door een bestekset 12 personen te kopen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X