Houd je huis koel tijdens deze warme dagen
Gepubliceerd op: 2 juli 2018

Houd je huis koel tijdens deze warme dagen. Je kunt uiteraard voor de airco kiezen. Maar dat is toch een aanslag op je energierekening en het is niet goed voor het milieu. Maar hoe doen ze dat in warme landen? In bijvoorbeeld Griekenland, Marokko of Portugal houden ze de huizen koel met een aantal slimme tips. Die wij met deze warme temperaturen natuurlijk ook toe kunnen passen.

De eerste slimme tip is om alles dicht te houden en de gordijnen te sluiten. We zijn hier snel geneigd om met deze temperaturen alles open te gooien. De veronderstelling is dan dat het lekker door waait. Maar het enige wat je binnen laat is warme lucht. En daar zitten we nu niet op te wachten!

In landen zoals Giekenland, Italië of Spanje hebben de inwoners overdag de luiken voor de ramen gesloten. Op deze manier komt er geen onnodige warmte de huizen binnen. ’s Morgens vroeg en in de avond kunnen de ramen en deuren wel open om de koelere lucht binnen te laten.

De meeste huizen hier hebben geen luiken. In plaats daarvan kun je de gordijnen en/of de luxaflex sluiten. Het scheelt echt of de zon in je huis kan schijnen of dat het zonlicht getemperd wordt door dichte gordijnen. Heb je zowel luxaflex als overgordijnen, sluit ze overdag dan allebei.

Houd je huis koel met een ventilator

Met een ventilator kun je koele lucht in huis brengen en ’s avonds de warme lucht naar buiten blazen. Om de ventilator koele lucht te laten blazen moet je een aantal flessen water eerst laten bevriezen. Een ventilator blaast namelijk alleen de lucht rond. Door voor de ventilator een paar flessen bevroren water neer te zetten koelt de lucht af die de ventilator de kamer inblaast.

Door ’s avonds als het buiten is afgekoeld een ventilator strategisch te plaatsen kun je de warme lucht naar buiten laten blazen. Plaats de ventilator wel zo hoog mogelijk omdat warme lucht opstijgt.

Wat je ’s avonds ook kunt doen is de ramen een tijdje tegen elkaar openzetten zodat er koelere lucht je huis binnen komt.

Nog meer tips om je huis zo koel mogelijk te houden

Probeer zoveel mogelijk het gebruik van de elektrische apparaten te vermijden, zeker op het warmste moment van de dag. Een was machine, vaatwasser, oven, droger geven ongemerkt veel warmte af. Des te minder energie een apparaat verbruikt des te minder warmte er wordt afgegeven. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor de lampen.

Doe op warme dagen niet al te veel in huis. Is het echt nodig om te stofzuigen? Of kun je het een dagje overslaan of eventueel de bezem gebruiken?

Tijdens het koken stijgt de temperatuur in de keuken. Kies voor makkelijke koude salades of gebruik de barbeque.

Heb je een plat dak dan kun je overwegen om het onder water te zetten. Dit kan wel een flinke aanslag op je waterrekening zijn, dus houd daar rekening mee.

Heb je konijnen houd er dan rekening mee dat deze dieren niet goed tegen de warmte kunnen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X