Select Page

Hoe routines helpen het huis opgeruimd te houden

Hoe routines helpen het huis opgeruimd te houden

Gewoontes worden pas een gewoonte als je ze regelmatig herhaalt. Iets nieuws toevoegen aan een dagelijkse routine kan soms moeilijk of onwennig zijn. Je moet eraan denken om het te doen en het duurt even voordat een nieuw patroon ingesleten is. Hoe lang dit duurt? Daarover verschillen deskundigen van mening, maar vaak wordt een periode van 3 tot 6 weken genoemd.

Hoe voer je een nieuwe gewoonte in?

Het makkelijkst is het om een nieuwe routine toe te voegen aan een al bestaande gewoonte.

We nemen als voorbeeld het naar bed gaan:

We besluiten om naar bed te gaan, je doet de tv uit of je sluit je laptop af.
We zetten de kachel lager en doen de lichten uit.
Wat je nu kunt doen is jezelf aanleren om bijvoorbeeld voordat je bovengenoemde handelingen uitvoert eentje toe te voegen zoals het speelgoed van de kinderen op te ruimen of de eettafel leeg te maken.
Doe dit altijd voordat je de ‘andere’ handelingen uitvoert en je zult merken dat je hier straks niet meer tegenop ziet omdat het een automatisme is geworden. Het opruimen is dan niet iets vervelends maar een routine geworden.

Stappenplan nieuwe gewoontes:

Probeer na te gaan wat jou hindert in je dagelijks leven!
-Heb je last van een rommelige gang?
-Of vind je het vervelend dat als je aan tafel wil gaan eten dat je eerst alles aan de kant moet schuiven?
-Of stoor je je aan de stapels vieze was?

Kies eerst een van deze hindermomentjes uit en probeer na te gaan wat je zou kunnen doen om dit voortaan te voorkomen.
We nemen als voorbeeld de rommelige gang, zorg eerst dat je schoenen, jassen, sjaals en paraplu’s een vaste plek krijgen.
Elke keer als je thuiskomt, nog voordat je de woonkamer binnenkomt zorg je dat zowel je jas, je sjaal en bijvoorbeeld je paraplu of tas op de gewenste/uitgekozen plek terechtkomt. Hang eventueel een herinnering zichtbaar in de gang op als je er niet zelf aan denkt.
Als je dit doet zul je merken dat je gang niet meer (hinderlijk) rommelig is en er in je woonkamer geen jassen hangen of schoenen liggen waar ze eigenlijk niet horen.

Heel veel succes gewenst!!

Nathalie Pons Horn
Jouw opruimcoach

PS: zoals we weten is het afleren van gewoontes moeilijker dan aanleren dus ga ervoor.

Jouw opruimcoach aan huis. Kijk voor meer informatie op mijn website of mijn Facebookpagina.

 

About The Author

Nathalie

Mijn naam is Nathalie Pons Horn en ik woon in Leeuwarden samen met mijn man en kinderen.Ik zet mijn organisatietalent en enthousiasme in om jou te helpen bij het op orde krijgen van je huis en daarmee ook je hoofd. Ik ben gestructureerd, heb doorzettingsvermogen en vind humor belangrijk. Mijn inlevingsvermogen kan ik gebruiken om goed aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie. Ik ben hierdoor in staat om jou goed aan te voelen, maar je daarnaast ook te motiveren en in beweging te zetten.In het ordenen van een ruimte, staat voor mij centraal dat alles een vaste plek heeft! Dit geeft rust en je zal daarmee ervaren dat opruimen een stuk makkelijker en vooral sneller gaat. Als jouw persoonlijke opruimcoach help ik je met: -Orde te scheppen in je huis. -Structureren en herindelen van leefruimtes. -Verkopen van je spullen die je niet meer nodig hebt. -Sturing en begeleiding geven bij het op orde houden van je huis. -Geven van tips zodat opruimen sneller en gemakkelijker gaat.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Ons eigen SlimDoekje
Download onze app

Nieuwsbrief en schema’s

* indicates required


Nieuwsbrieven


Bekijk ons cursusaanbod

Over Slim Huishouden

Pin It on Pinterest

Share This
X