jaloezieën schoonmaken
Hoe maak je jaloezieën het beste schoon?
Gepubliceerd op: 27 augustus 2019

Wanneer je jaloezieën in huis hebt hangen, dan weet je dat ze behoorlijk wat stof en vuil kunnen verzamelen. En zeker wanneer je ze in de keuken hebt hangen, waar ze vaak ook vettig worden. Met onze tips hoe maak je jaloezieën het beste schoon, kun je op een redelijk eenvoudige wijze je lamellen onderhouden.

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip is dat je jaloezieën geregeld moet onderhouden om te voorkomen dat het vuil zich gaat vasthechten aan de lamellen. Aangekoekt vuil kost je veel meer tijd en moeite om te verwijderen, dan wanneer je de jaloezieën geregeld onderhoudt.

Hoe maak je jaloezieën het beste schoon?

Het ontstoffen van de jaloezieën is een klusje wat geregeld herhaald moet worden. Jaloezieën kunnen namelijk heel wat stof verzamelen. Afhankelijk van de hoeveelheid stof die bij jou thuis neerdaalt, de kleur van de lamellen en je stofgrens ? zul je één tot meerdere keren per maand het stof moeten verwijderen.

De makkelijkste manier is om het stof met een plumeau of een swiffer te verwijderen. Je zet de jaloezieën in sluitstand en veegt het stof eraf. Daarna de jaloezieën de andere kant op sluiten en ook deze kant neem je af. Gebruik in ieder geval een zachte stoffer om geen krasjes op de lamellen te veroorzaken. Er zijn ook handige jaloezieborstels te koop, waarmee je het stof verwijdert.  

Je kunt ook twee pantykousjes om je handen doen en daarmee de jaloezieën stofvrij maken. In plaats van pantykousjes kun je stofhandschoenen, washandjes of een paar schone, oude sokken gebruiken. Een microvezeldoek mag natuurlijk ook. Bij deze manier van schoonmaken zet je de jaloezieën eveneens in de sluitstand en werk je beide kanten af.  

Stoffen lamellen kun je het beste ontstoffen met de stofzuiger. Gebruik hierbij een mondstukje met een zachte onderkant, zodat de jaloezieën niet beschadigen. Gebruik nooit de stofzuigerslang zonder hulpstuk. De andere lamelsoorten zoals aluminium, kunststof en hout kun je ook met de stofzuiger van het stof ontdoen. Gebruik bij deze jaloezieën ook altijd een hulpstuk om de lamellen niet te beschadigen.

Houten lamellen

Houten jaloezieën mogen niet te nat worden gemaakt. Met ons SlimDoekje wat je onder de kraan nat maakt en daarna goed uitwringt, kun je perfect de houten lamellen schoonmaken. Je hebt dan geen reinigingsmiddel nodig. Je kunt uiteraard ook washandjes, schone sokken of een andere schoonmaakdoek gebruiken.

Neem het SlimDoekje in je hand en open de lamellen. Neem één lamel tussen je vingers en veeg vervolgens in één beweging van links naar rechts of andersom.

Wanneer hout te vochtig wordt kan het opzwellen en/of gaan werken. Het hangt ook mede af van de houtsoort die gebruikt is. Laat bij voorkeur de houten lamellen op hun plek hangen en maak ze daar schoon.

Stoffen lamellen

Naast het verwijderen van het stof met behulp van een stofzuiger, zul je wellicht af en toe de lamellen grondig willen reinigen. We raden je aan de stoffen jaloezieën naar een stomerij te brengen en niet zelf in de weer te gaan met een vlekkenmiddel.

Kunststof of aluminium lamellen

Deze jaloezieën kun je op dezelfde wijze schoonmaken als de houten lamellen. Zijn ze erg vervuild of vies vettig geworden, dan kun je voor deze lamelsoort een sopje maken met zwarte zeep, een milde allesreiniger of ontvetter. Gebruik daarbij een zachte borstel of spons. Gebruik in geen geval schuursponsjes i.v.m. het krassen. Daarna afnemen met schoon water en goed nadrogen met een droog- of theedoek.

Als de jaloezieën met een eenvoudig kliksysteem zijn opgehangen, dan kun je de lamellen ook onder de douche afspoelen. Gebruik liever geen hoge drukreiniger i.v.m. eventuele beschadigingen.   

Huishoudschema

In onze huishoudschema’s is het onderhouden van de jaloezieën standaard opgenomen.

Stalen bovenbak

Laat de stalen bovenbak niet nat worden om roestplekken te voorkomen.

Reinigers

Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen en gebruik geen agressieve producten. Spuit geen reinigers direct op de lamellen om eventuele beschadiging te voorkomen.

Houten jaloezieën

Maak de houten lamellen niet te nat om opzwellen en/of het werken van het hout te voorkomen.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

1 Reactie

  1. Mara

    Goed om te weten dat ik een milde allesreiniger kan gebruiken om mijn lamellen schoon te maken. Deze zijn erg stoffig geworden en moeten hoognodig schoongemaakt worden. Een goede klus voor de komende week!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X