eettafel
Hoe kies je de eettafel die in jouw huis past?
Gepubliceerd op: 11 november 2019

Snel een ontbijtje wegwerken, op zondag uitgebreid brunchen, een romantisch dineetje voor twee, een kaartspelletje met de kinderen, uitgebreid natafelen met vrienden. Het gebeurt vaak allemaal rond de eettafel. Maar hoe kies je nu die ene perfecte tafel voor jouw huis?

Voordat je gaat shoppen is het belangrijk om te weten welke eisen je stelt aan de nieuwe eettafel. Is er geregeld bezoek wat ook blijft mee-eten? Zijn er kleine kinderen in huis die de tafel wellicht gebruiken om aan te knutselen of te kleuren? Ga je vooral voor een mooi design of kies je liever voor functioneel? Wil je een onderhoudsarme tafel die je gemakkelijk schoonmaakt?

Hoeveel ruimte heb je voor de eettafel?

Als je twijfelt over het formaat van de nieuwe tafel, kun je het beste een plattegrond tekenen, waarop je de lengte en breedte aangeeft van de ruimte die je bestemd hebt voor de eethoek. Geef op deze tekening ook de maten van de deuren en ramen aan. Deze maten zijn namelijk weer van invloed hoe je de meubels kunt neerzetten. Geef de overige meubelen in deze ruimte ook een plek op de plattegrond zoals bijvoorbeeld een dressoir.

Houd op de plattegrond ook rekening met voldoende loopruimte plus de ruimte die nodig is om je stoel naar achteren te kunnen schuiven. Voor de loopruimte moet je rekening houden met minimaal 50 cm en om de stoel te kunnen verschuiven heb je nog eens 60 cm nodig. Dat is samen al 110 cm. Voor de andere kant van de tafel heb je dan ook 110 cm nodig en dan nog de ruimte voor het tafelblad.

Vind je het lastig om vanaf een plattegrond te bepalen of je voldoende ruimte overhoudt, dan kun je ook met schilderstape de ruimte van de eettafel weergeven. Houdt ook hierbij rekening met de 60 cm ruimte om de stoel te verschuiven en de minimale loopruimte van 50 cm achter de stoel.

Welke vorm tafel kies je?

Er zijn verschillende vormen eettafels te koop en elke vorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Ronde eettafels

Ronde eettafels zijn ‘in’. Met een ronde tafel zit je gezellig bij elkaar in een soort kring, waarbij er met iedereen oogcontact mogelijk is. Dat maakt het makkelijker om gezamenlijk één gesprek te voeren i.p.v. dat er meerdere gesprekken tegelijkertijd aan tafel worden gevoerd. En dat maakt het natafelen wel zo gezellig. Ook breek je de ruimte met een ronde tafel. Vrijwel de meeste woonkamers bestaan uit hoeken en de meeste meubelen idem dito. En het voordeel van een ronde tafel is dat je je niet snel zult stoten 😉

Of een ronde tafel juist meer of minder ruimte inneemt, daarover verschillen de meningen. De ene persoon meent dat de tafel juist meer ruimte inneemt, terwijl de ander het juist ideaal vindt omdat het een ruimtebesparend object is. In smalle kamers is er niet genoeg ruimte om voor een ronde tafel te kiezen. Een ander nadeel is dat je een ronde tafel niet kunt verlengen met een extra tafel en je kunt hem niet tegen een muur plaatsen.

Een ovalen tafel

Een ovalen eettafel is een mooie blikvanger en geeft daarnaast extra gezelligheid aan tafel, omdat je knus bij elkaar zit. Deze tafel komt uitstekend tot zijn recht in een grote kamer. Maar ook in smalle ruimtes is de ovale vorm zeker ook een uitkomst, omdat hij weinig ruimte inneemt. Je schuift makkelijk wat extra stoelen bij, wanneer er bezoek komt eten. Kinderen kunnen zich niet bezeren aan deze tafel stJe kunt je niet bezerenDaarnaast kun je jezelf niet stoten aan deze tafel

Een vierkante eethoek

Een vierkante eethoek is zeer geschikt voor de wat kleinere ruimtes. Je kunt de tafel ook makkelijk tegen de muur schuiven en met deze vorm heb je ook makkelijk met iedereen aan tafel contact.

Wanneer je een gezelschapsspel aan tafel speelt kan het een nadeel zijn dat de tafel over het algemeen wat breder is, waardoor je verder van elkaar afzit. Het kan ook wat lastiger zijn om extra stoelen aan te schuiven bij de vierkante vorm.

De rechthoek

Zelf hebben we op dit moment een rechthoekige eethoek. Het is een ideale gezinstafel waar ieder gezinslid zijn eigen ding kan doen. Ook met de tafeldecoratie heb je meer mogelijkheden om te spelen met de aankleding. De vaas met bloemen kan zoals bij de andere tafels in het midden staan. Maar je kunt er ook voor kiezen om de bloemen op het uiteinde neer te zetten en bijvoorbeeld wat kaarsen in het midden van de tafel. Je kunt er makkelijk aanzitten met een grote groep mensen.

Het nadeel is, zeker bij de wat langere tafels, dat je niet makkelijk praat met degene die in de andere hoek zitten.  En deze tafel neemt best wel wat ruimte in beslag.

Op sommige momenten meer ruimte nodig?

Wij hadden thuis een drietal kleine vierkante tafels. Als mijn ouders bezoek hadden, dan werden de tafels tegen elkaar aangeschoven. Maar waren we alleen met ons gezin dan hadden we aan twee tafels ruimschoots genoeg. De derde tafel was vaak in gebruik als werktafel.

Toen alle kinderen de deur uit waren was er één eettafel, één tafel om aan te werken en werd de laatste tafel gebruikt als puzzeltafel. En wanneer iedereen met aanhang kwam eten, werden de tafels weer aan elkaar geschoven, zodat we gezellig bij elkaar konden zitten tijdens het eten en het natafelen.

Een andere oplossing is om te kiezen voor een uitschuiftafel. Komen er eters of heb je even wat extra ruimte nodig, dan schuif je de tafel gewoon uit elkaar.

Waar je verder nog op kunt letten

Er zijn tafels die op elke hoek een poot hebben. De tafel staat hierdoor stevig en stabiel. Een nadeel is dat de poten in de weg kunnen zitten als je extra stoelen wilt aanschuiven.

Wanneer je kiest voor middenpoten, dan kun je wel rond de hele tafel extra zitruimte creëren. Maar lange mensen kunnen wel weer last hebben van deze tafelpoten in het midden. Ook kan de tafel wat wiebelig zijn.

Welke materiaalsoort kies je?

Het materiaal van een tafel is medebepalend voor de sfeer in huis. Afhankelijk van de look die je wilt creëren kun je kiezen voor hout, glas of beton. In een andere blog gaan we in op de diverse materiaalsoorten en tafelpoten.

Het onderhouden en schoonmaken

De ene soort tafel is gevoeliger voor kringen en vlekken dan de andere tafel. Ook vragen een aantal materiaalsoorten om meer aandacht qua onderhoud en schoonmaak. Dus ken jezelf en kies ook wat onderhoud betreft voor een tafel die bij jou past.

Het uiteindelijke resultaat

Nadat je je hebt verdiept in de ruimte die je hebt en je overige wensen is het nu tijd om op eettafeljacht te gaan ? Heb jezelf nog tips die het makkelijker maken om de juiste tafel te vinden, laat dan hieronder een berichtje achter.

 

Dit is een gesponsord artikel.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X