Een goede handhygiëne is altijd al belangrijk geweest. En nu in het coronatijdperk is het zeker van belang. Maar hoe zorg je nu voor een goede handhygiëne? Hoe vaak moet je de handen wassen of ontsmetten?
Sinds de uitbraak van het coronavirus is de desinfecterende handgel niet aan te slepen. En ook de pompjes met zeep vliegen massaal de winkels uit. Maar hoe zit het nu precies met de handhygiëne?
Afgelopen week had ik een afspraak en voordat ik naar binnen kon mocht ik eerst mijn handen wassen met zeep in het bijkeukentje. En dat is natuurlijk in deze tijd volkomen logisch. Maar na het handen wassen werd me verzocht de handen ook nog te ontsmetten met de desinfecterende handgel. En dat was voor mijn gevoel een beetje dubbelop.
Goede handhygiëne
Een goede handhygiëne is natuurlijk altijd al belangrijk geweest, maar sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we ons hier nog meer bewust van. De beste manier om je handen te wassen is met water en zeep. Als je gedurende minimaal 20 seconden je handen grondig wast met zeep dan was je de virusdeeltjes stuk.
Een ontsmettende handgel gebruik je alleen als er geen water en zeep is. Dus bijvoorbeeld onderweg, in het openbaar vervoer, auto etc. Je gebruikt de handgel onderweg als je bijvoorbeeld je neus hebt gesnoten of wanneer je bij het hoesten toch je hand voor de mond hebt gedaan i.p.v. de elleboog te gebruiken. Of als je langdurig onderweg bent en je de handen tussendoor wilt desinfecteren.
Houdt er rekening mee dat handgel de handen niet reinigt maar alleen ontsmet!
Als je overmatig gebruik van handgel maakt, dan kan dit leiden tot irritaties, doordat de huid uitdroogt en de natuurlijke huidoliën worden verwijderd. Daarbij kunnen de ziekteverwekkers op een gegeven moment ongevoelig worden voor het middel.
Als op de handgel staat dat het desinfecterend is én er staat een toelatingsnummer op het etiket, dan is bewezen dat het ziekteverwekkers doodt. Bron RIVM
Handen wassen
Je kunt thuis gewoon je handen met normale zeep wassen. Door het contact met zeep maak je het virus stuk en dat is wat je wil bereiken. Dat betekent wel dat je de tijd moet nemen om de handen, vingers en polsen goed in te zepen.
Je maakt je handen nat onder de kraan, hierna de kraan uitzetten om geen water te verspillen (zijn ze helaas vergeten op het filmpje van het RIVM zie hieronder 😉 ). Daarna de handen met zeep insmeren en goed je vingers, nagels, handen en polsen inzepen. Dit duurt minimaal 20 seconden! Daarna de zeep afspoelen en je handen goed afdrogen.
Gebruik voor het afdrogen een stuk keukenpapier o.i.d. of een schone handdoek. Als je handdoeken gebruikt om de handen mee af te drogen, verschoon deze dan dagelijks.
Bij het gebruik van een handblazer, blijven de handen toch vaak wat vochtig. Beter is het dus om de handen met een schone doek af te drogen.
Tip: gebruik liever geen nagelborsteltje om je nagels schoon te maken. Dit kan namelijk een broeinest van bacteriën zijn. Gebruik bij voorkeur een metalen vijl. Deze kun je na afloop makkelijker schoonmaken. Als je liever wel een nagelborsteltje gebruikt, geef dan elke huisgenoot – die dit gebruikt – een eigen borsteltje. Als je het borsteltje gebruikt zet het dan na afloop in de vaatwasser en draai een programma op minimaal 60°
Een stuk zeep of een pompje gebruiken
Je kunt het allebei gebruiken. Het voordeel van een stuk zeep is dat het vaak veel voordeliger is dan handzeep uit een pompje. Nadeel is dat er bacteriën op achter kunnen blijven. Als je kiest voor een stuk zeep, laat dit dan aan de lucht drogen. Bewaar de zeep op een zeepschaaltje, zodat het vocht weg kan lopen en de zeep niet in een plasje water ligt.
Wanneer reinig je de handen?
Op welke momenten moet je de handen wassen?

- Na elk toiletbezoek.
- Na het verschonen van je kindje.
- Na het verschonen van de kattenbak.
- Voordat je gaat koken.
- Als je rauw vlees, vis of kip hebt aangeraakt.
- Voordat je gaat eten.
- Als je thuiskomt.
- Als je bij het niezen of hoesten je hand hebt gebruikt i.p.v. je elleboog.
- Bij het snuiten van je neus.
- Na het aanraken, knuffelen van (huis)dieren.
- Als je klaar bent met schoonmaken.
- Ook na gebruik van een vaatdoekje
- En als laatste, als je handen vuil zijn
Droge handen
Doordat we nu veelvuldig onze handen wassen en/of gebruik maken van handgel, maakt dat de handen droger worden. Daarnaast kun je misschien last krijgen van schilferige handen, rode of pijnlijke handen en zelfs kloven.
Een goede verzorgende handcrème is daarom geen overbodige luxe. Zelf gebruik ik deze crème. Hij is duur in de aanschaf, maar je gebruikt slechts een heel klein beetje. Ik gebruik deze handcrème sinds medio april en er is nu ca 60% verbruikt. En toch smeer ik meerdere keren per dag mijn handen ermee in. Het ruikt lekker fris en het wordt snel door de huis opgenomen. Extra pluspunt vind ik is dat het gemaakt is van biologische olijfolie. De karitéboter voedt en verzorgt droge en beschadigde handen.
0 reacties