Voor de ene persoon kan een handdoek niet stevig en hard genoeg aanvoelen, de ander heeft het liefst een zachte, donzige handdoek. Handdoeken wassen op de juiste wijze is belangrijk om fluweelzachte handdoeken te houden. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden.
De kwaliteit van de handdoeken is belangrijk. Een goede kwaliteit handdoek is over het algemeen wat dikker en ze kunnen meer vocht absorberen. En deze hoeven echt niet heel veel duurder te zijn. De meeste handdoeken zijn van badstof gemaakt. Badstof is gemaakt van katoenvezel welke in lussen geweven worden.
Een goede kwaliteit handdoek is gemaakt van 100% katoenvezel. Hoe dikker de handdoek is, hoe meer katoenvezel erin is verwerkt. Hierdoor kan de handdoek veel vocht absorberen. En dikke handdoeken voelen zacht en donsachtig aan op je huid en geven een gevoel van luxe.
Nieuwe handdoeken
Nieuwe handdoeken nemen niet zo goed vocht op als de oude, verwassen exemplaren. Dit komt doordat de gebruikte verfstoffen en het middel wat het handdoekenweefsel sterk maakt, allebei waterafstotend zijn. Wat kun je doen om de handdoeken meer vocht te laten opnemen?

- Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
- Je kunt de handdoeken een nachtje in een teil of in bad met koud water leggen waaraan je een flinke scheut azijn hebt toegevoegd. Daarna ook weer uitwassen in de wasmachine.
- Gebruik de eerste wasbeurten geen wasverzachter maar een scheutje witte natuurazijn. Het is overigens aan te raden handdoeken nooit met wasverzachter te wassen.
- Laat de handdoeken na de eerste wasbeurten aan de lucht drogen.
- Let op: handdoeken kunnen in het begin kleuren afgeven in de was. Was ze daarom de eerste keren zo nodig apart.
Handdoeken wassen
Handdoeken kun je het beste samen met andere handdoeken wassen. Knopen en ritsen van kledingstukken kunnen de vezels van de handdoeken beschadigen. Het wassen van de handdoeken kan op verschillende temperaturen. Houdt er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën pas doodgaan vanaf 60 °.
Bij ziekte of bijvoorbeeld bij voetschimmel is het aan te raden de handdoeken op 60 ° te wassen. Dat geldt ook wanneer de handdoeken een tijdje vochtig in de wasmand hebben gelegen. Ook dan kun je ze beter op 60 ° wassen.

Overlaad de wasmachine niet, het is belangrijk dat de handdoeken de ruimte hebben gedurende het wasprogramma. Daarnaast is het belangrijk om nooit teveel wasmiddel toe te voegen. Je kunt beter te weinig wasmiddel gebruiken dan teveel!
Gebruik liever geen wasverzachter
We raden je aan geen wasverzachter te gebruiken bij het wassen van de handdoeken. Veel mensen hechten sterk aan het gebruik van wasverzachter. De was ruikt lekker en de handdoeken voelen zacht aan. Maar het absorberend vermogen van de handdoeken wordt wel minder door het gebruik van wasverzachter. De wasverzachter vormt namelijk een laagje om de vezels van de handdoek. Gebruik in plaats van wasverzachter beter witte keukenazijn.
Het drogen van de handdoeken
Wasgoed krijgt een heerlijke, frisse geur als je de was buiten droogt. Daar kan geen wasverzachter tegenop. Wind werkt overigens prima als wasverzachter. Droog de handdoeken terwijl er een wind staat, en je was wordt extra zacht.
In ons klimaat kun je helaas niet altijd de was buiten drogen. Een andere oplossing (hoewel niet milieuvriendelijk) is het gebruik van een droger. Door de droger worden je handdoeken ook lekker zacht.

Om het energieverbruik te beperken kun je de was eerst op een rek drogen. Als het bijna droog is dan stop je de handdoeken in de droger. Deze laatste methode werkt overigens beter dan wanneer je de handdoeken altijd in de wasdroger doet. Zet de droger bij voorkeur niet op de hoogste stand ter bescherming van de vezels. Als het droogprogramma is afgelopen, haal dan meteen de was uit de droger.
Handdoeken nooit strijken
Strijk geen handdoeken. In de eerste plaats is het volkomen overbodig en zonde van de tijd. Ten tweede kun je tijdens het strijken de katoenvezels beschadigen wat het absorberend vermogen van de handdoek aantast. Zeker als je de strijkbout op de hoogste stand zet.
Rol de handdoeken na het drogen luchtig op en prop ze niet in de kast maar leg ze bijvoorbeeld in een decoratieve mand. Het luchtig oprollen van de handdoeken in plaats van opvouwen zorgt ervoor dat het resultaat van de zachte en donzige handdoeken zolang mogelijk wordt vastgehouden.
Zwarte zeepvlokken
Wij waren al lang voordat we begonnen met onze webshop al fan van de zwarte zeep van AleppoHome en Marius Fabre. Het waren daarom ook de eerste 2 productlijnen die we hebben opgenomen in onze winkel.
Met de Aleppo zeepvlokken heb je een duurzaam wasmiddel wat voor alle was geschikt is. Ook de meest tere stoffen zoals zijde, wol, babykleding en lingerie kun je heel goed wassen met deze duurzame en ecologische zeepvlokken.
Aleppo zeepvlokken zijn rijk aan natuurlijke, actieve componenten. Aleppo Home Co. producten bevatten geen chemische grondstoffen, kunstmatige kleur- en geurstoffen, oplosmiddelen of bewaarmiddelen. En wat ook belangrijk is: het bevat geen palmolie! De Aleppo zeepvlokken zijn gemaakt van olijfolie en laurierolie.
0 reacties