Gordijnen wassen en ramen zemen

We gaan verder met de voorjaarsschoonmaak. Deze week richten we ons op de ramen zemen en de gordijnen wassen. Gordijnen hoeven niet zo vaak gewassen te worden, zeker als er niet gerookt wordt in huis. En we zemen alle ramen, wassen de vitrage en maken de lamellen of luxaflex schoon.

Gordijnen wassen

Wanneer de gordijnen niet meer fris ruiken kun je ze op een mistige dag of wanneer het vriest, de gordijnen buiten uithangen. Vaak is daarna de muffe geur verdwenen.

Stoffige gordijnen kun je uitkloppen en eventueel met een stofzuiger of kruimeldief (beiden op de laagste stand) het stof verwijderen.

Zijn de gordijnen vuil, dan kun je ze wassen. Dit kun je zelf doen (kijk goed naar het wasvoorschrift) of je brengt de gordijnen naar de stomerij. Weet je het wasvoorschrift niet meer, neem dan contact op met de winkel waar je de gordijnen hebt gekocht.

Er zijn stomerijen met een haal- en brengservice. Daar betaal je meestal wel wat extra’s voor, maar je hoeft niet met zware overgordijnen te zeulen.

Luxaflex reinigen

Vitrage wassen

Vitrage kun je meestal zelf wassen, maar let ook hier goed op het wasvoorschrift. De vitrage kun je beschermen door ze in een kussensloop te wassen. Zit er geen rits of knopen aan de kussensloop, bindt die dan dicht met een elastiekje. Was met weinig fijnwasmiddel en centrifugeer op de laagste stand. De vitrage kun je na het wassen meteen nat ophangen.

Luxaflex of lamellen

Hoe je het beste de luxaflex of lamellen reinigt lees je hier.

Ramen zemen

Als laatste zeem je de ramen en neem dan meteen de vensterbanken af. Inclusief alle spulletjes die op de vensterbank staan. Planten in huis kun je eventueel afspoelen onder de douche, plantenpotten schoonmaken en eventueel bemesten.