De voordelen van alles een vaste plek geven zijn:

-Je hoeft niet meer te zoeken naar je spullen want je weet precies waar het ligt. Voorwerpen die geen vaste plek hebben gaan zwerven. Ze gaan het hele huis door, ze liggen dan weer op je eetkamertafel en zijn een dag later verplaatst naar de keuken. Met als gevolg dat op het moment dat je het nodig hebt waarschijnlijk niet meer weet waar het ligt. Als je alles een vaste plek geeft scheelt dit een hoop tijd en ergernis.

Het voorkomt het aanschaffen van dubbele spullenAls je vaak spullen kwijt bent, ben je misschien wel geneigd het weer opnieuw te kopen, met als gevolg dat je misschien wel 4 stekkerdozen in huis hebt liggen, terwijl je dit niet weet.  Alles een vaste plek geven scheelt dus ook in je portemonnee.

Opruimen gaat een stuk sneller! Want het enige wat je hoeft te doen is de spullen weer terug op hun eigen plek te leggen. En juist omdat het opruimen gemakkelijker gaat, ga je ervaren dat opruimen helemaal niet een vervelend karweitje hoeft te zijn.

Het schoonmaken wordt daarbij ook veel eenvoudiger. Stofzuigen gaat namelijk een stuk sneller als de vloer niet vol ligt met bijvoorbeeld tassen of schoenen die eigenlijk in de gang horen te staan. Een doekje over de tafel halen gaat eenvoudiger als deze niet vol ligt met sleutels, tijdschriften of post.

Je huis hoeft geen showroom te worden. In een huis wordt geleefd, gewerkt en plezier gemaakt. Dit moet ook vooral zo blijven. Maar het levert veel tijd op als je alles een vast plek geeft en hierdoor maar een paar keer per dag een rondje door je huis hoeft te lopen en je spullen weer naar hun plek brengt. Deze loopjes zorgen ervoor dat je nog maar zelden een grote opruimactie hoeft toe te passen.

PS: als je iets op zijn plek teruglegt (opruimt), zorg er dan voor dat het gelijk gebruiksklaar ligt voor de volgende keer. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker door al je dagelijkse klusjes heen vliegt en meer routine krijgt in alles wat je “thuis” doet.

Nathalie Pons Horn
Jouw opruimcoach