Select Page

En dan is het eindelijk vakantie!

En dan is het eindelijk vakantie!

Vakantie, voor de één een tijd om uit te rusten, voor een ander alleen maar drukte. Wij gaan dit jaar voor de tweede keer naar de camping. Vorig jaar 1 week maar dit jaar 2 weken. Heerlijk uitrusten, geen verplichtingen. We hebben er bewust voor gekozen om precies in het midden van de vakantie te gaan. Twee weken thuis, twee weken camping en daarna weer twee weken thuis. Zalig.

Hoewel ik van de zomervakantie houd, ben ik van mening dat de zomervakantie (voor gezinnen met kinderen) uit 3 fases bestaat.

Fase 1: de kinderen zijn aan vakantie toe

De laatste weken voordat de vakantie begint merk je aan de kinderen dat ze aan vakantie toe zijn. Ze worden drukker, vermoeider en als ouder zijnde heb je ineens meer te regelen dan normaal. Denk aan schoolreisjes, musicals, meehelpen met speelgoed schoonmaken, oudergesprekken, schoolfeesten en ga zo maar door. Zodra het vakantie is scheelt het aanzienlijk met de boodschappen. Geen extra koekjes, pakjes drinken, extra brood en fruit. Hoe vaak ik wel niet in de kelderkast heb gestaan en erachter kwam dat de liga op was, ik kan het niet meer op één hand tellen. Hier hoef ik zes weken niet meer aan te denken. De kinderen gaan ook ineens meer buiten spelen. Vrijwel alle kinderen zijn nog niet op vakantie, dus ze spelen allemaal lekker buiten. Kun jij mooi het huishouden doen.

Fase 2: wat te doen?

Zodra twee weken voorbij zijn, ga je je afvragen wat je met de kinderen kan doen. Als je op vakantie gaat heb je geluk. Er zijn animatieteams die je kinderen kunnen vermaken en er is altijd wel wat te doen. Heb je pubers die een animatieteam niet zo op prijs stellen en liever de hele dag op hun telefoon zitten? Lekker laten gaan. Je kan een hele preek houden, je kan de telefoon afpakken, het heeft geen nut. Jij wilt lekker rust, en zo ook je puber. Ga je niet op vakantie, dan kun je dagjes weg. Hier even wat tips:

  • Kijk op vakantieveilingen. Een waar paradijs voor korting jagers. Voor een prikkie kun je al naar de Efteling of een midweekje weg.
  • Ga je naar het strand wanneer het mooi weer is? Ga alsjeblieft op tijd weg. Niets is zo vervelend dan een uur te moeten wachten op een parkeerplek. Kinderen vinden dat ook niet fijn overigens en willen nog wel eens gaan jengelen. Ook is een strandtent geen overbodige luxe. Zand schuurt je maag, maar het maakt je broodje er niet lekkerder op.
  • Ga je naar een pretpark? Neem je eigen broodjes of iets dergelijks mee. Het is algemeen bekend dat wanneer je terugkomt je je portemonnee kan vergelijken met een echo put.
  • Kijk eens in tijdschriften naar kortingsbonnen, acties of tips. Je vindt er altijd wel wat.
  • Pinterest is echt ontzettend leuk om ideeën op te doen. Zoek naar vakantielijstjes en je vind er echt alles. Van picknicken in het bos, challenges, sterren kijken tot kamperen in de tuin. Je kunt het zo gek niet bedenken. 
Fase 3: Het wordt tijd dat de kinderen weer naar school gaan

De laatste twee weken van de vakantie duren het langst. Het lijkt wel alsof de kinderen met de dag vervelender worden en heb je meer kinderen dan maken ze ook meer ruzie met elkaar. Ik heb altijd quotes die standaard voorbij komen:

  • Het wordt tijd dat ze weer naar school gaan.
  • Als ze naar school zijn hang ik de vlag uit!
  • Zes weken vakantie is écht te lang!

Fase 3 is ook altijd het duurst en het drukst. Je komt erachter dat je kinderen een nieuwe tas, beker of broodtrommel nodig heeft. Vooral als één van je kinderen is vergeten om aan het begin van de vakantie een beker drinken uit de tas is te halen. Het is mij overkomen. Het enige wat ik me kon bedenken was: “hoe kan melk er zó raar uit zien?”. Boodschappen worden ook weer duurder, het huishouden moet je ook weer extra bijwerken want dat heb je de afgelopen weken een beetje laten verloederen. Dus hup, aan de slag!

En zodra de kinderen weer naar school zijn, plof je neer en denk je: “he he, eindelijk rust”. Maar dan bedenk je dat de zomervakantie niet eens zo heel erg is.

Tot volgende week. xxx

About The Author

Renate

Hallo, ik ben dus Renate, 29 jaar oud en woonachtig in het pittoreske dorpje Dinxperlo in de Achterhoek. Ik heb 2 kinderen, Joshua van 7 jaar en Julia van 5 jaar. Ik ben inmiddels 4 jaar getrouwd, en 8 jaar samen met mijn grote liefde die ik al mijn halve leven ken. We hebben 2 katten en 1 hond. Mijn huishouden is eigenlijk niet helemaal zoals het hoort. Sterker nog, het is altijd een chaos. Mijn man werkt meer dan 40 uur in de week en ik ben thuismama. Je zou dus denken dat mijn huishouden op rolletjes zou lopen......

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Ons eigen SlimDoekje
Download onze app

Nieuwsbrief en schema’s

* indicates required


Nieuwsbrieven


Bekijk ons cursusaanbod

Over Slim Huishouden

Pin It on Pinterest

Share This
X