Een zakelijke rekening openen als zelfstandige?
Gepubliceerd op: 14 februari 2022

Het is altijd belangrijk om inzicht te hebben in je geldzaken. Wanneer je als zelfstandige werkzaam bent dan ben je ook wettelijk verplicht om een administratie bij te houden.

En dan is het zeker belangrijk om een goed overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven.

Een zakelijke rekening openen

Als ondernemer kun je een zakelijke rekening openen. Als jouw bedrijf een bv of nv is, ben je dit verplicht. Dit is niet het geval als je voor de rechtsvorm eenmanszaak, maatschap of vof kiest. Het openen van een zakelijke rekening is bij deze rechtsvormen weliswaar niet verplicht, maar het is zeker verstandig om dit te overwegen.

Zo’n rekening brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Ben je ondernemer, maar heb je nog geen zakelijke rekening? Dan kun je mogelijk nog wel wat informatie gebruiken bij het openen. Daarom zetten wij hier 3 dingen op een rijtje om rekening mee te houden bij het openen van een zakelijke rekening.

Verdiep je in de mogelijkheden

Ben je niet bekend met een zakelijke rekening? Dan denk je misschien dat er slechts één soort zakelijke rekening is. Dit is alleen niet het geval. Veel banken bieden namelijk verschillende pakketten aan. Deze pakketten verschillen niet alleen qua prijs van elkaar, maar ook qua inhoud.

Zo omvat de goedkoopste zakelijke rekening bijvoorbeeld één betaalpas, terwijl het duurste pakket uit drie betaalpassen bestaat. Daarnaast zit er ook verschil in het aantal zakelijke rekeningen dat je kunt gebruiken. Het goedkoopste pakket heeft één rekening, het duurste pakket telt er drie. Verdiep je daarom eerst goed in zakelijke rekeningen voordat je een keuze maakt.

Denk aan de toekomst

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, ben je de enige werknemer van het bedrijf. In dat geval kies je waarschijnlijk voor een pakket met één zakelijke rekening en één betaalpas.

Jij bent immers de enige die gebruik maakt van de rekening, waardoor het geen zin heeft om voor een pakket met meerdere betaalpassen te kiezen. Toch raden wij je niet aan een pakket met meerdere opties op voorhand af te schrijven. Mogelijk heb je er in de (nabije) toekomst baat bij als je nu al voor een uitgebreider pakket kiest. Helaas denken veel ondernemers alleen aan de korte termijn. Op zich is dit ook geen probleem, want de meeste banken bieden je de mogelijkheid om het pakket dat je afsluit uit te breiden.

Niet iedere bank biedt dezelfde mogelijkheden

Sommige ondernemers gaan over één nacht ijs bij een zakelijke bankrekening openen. Zij verdiepen zich niet in de verschillende opties, maar openen een bedrijfsrekening bij de eerste de beste aanbieder. Zonde, want hierdoor betaal je mogelijk onnodig veel. Om dit te voorkomen, doe je er goed aan je tot meerdere banken te richten. Niet iedere bank biedt namelijk dezelfde mogelijkheden voor wat betreft een zakelijke rekening.

Wil je de beste zakelijke rekening openen? Vergelijk dan verschillende mogelijkheden met elkaar. Dit kun je doen door de site van diverse banken te bezoeken. Hier zie je vaak in een oogopslag wat de mogelijkheden zijn en hoeveel een zakelijk rekening jou kost. Je kunt hier ook een vergelijkingssite voor gebruiken. Met zo’n site vind je binnen de kortste keren de beste zakelijke rekening in jouw situatie.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X