Een verlichtingsplan voor je huis maken
Gepubliceerd op: 12 augustus 2020

De juiste verlichting gaat verder dan die mooie lamp plaatsen waar je al een tijdje je een oogje op hebt. Licht is in de eerste plaats een praktisch aspect van je inrichting. Je moet comfortabel kunnen wonen en werken, zonder dat je in het duister tast. Daarom adviseren we je om een verlichtingsplan op te stellen voor je woning. Hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden? We helpen je alvast op weg!

Stap 1: Maak een plattegrond van de ruimtes

Om een plattegrond van je woning te maken, hoef je niet eerst een jarenlange architectenopleiding te volgen. Er zijn tegenwoordig talloze apps die je helpen om je woning accuraat in kaart te brengen. Daar kun je vaak zelfs je camera voor gebruiken. Handig, als je het meetlint weer eens niet kunt vinden wanneer je het nodig hebt.

Stap 2: Bepaal de functionele oppervlakken

Waar heb je licht nodig? Waar is al licht, al dan niet natuurlijk? Markeer dit in de plattegrond. Denk aan werkblad in de keuken, de tafel waaraan je werkt, het hoekje van de bank waar je neer wilt ploffen om een boek te kunnen lezen: bekijk de plattegrond zo praktisch mogelijk. Met een markeerstift of door het tekenen van cirkels teken je je lichtbehoeftes in. Plekken die nog een lampje nodig hebben worden zo in een oogopslag uitgelicht. Wil je dat bepaalde lampen gedimd kunnen worden? Noteer dit ook voor jezelf in het lichtplan.

Stap 3: Waar wil je sfeerverlichting plaatsen?

Nu heb je de basisverlichting te pakken. Natuurlijk mag je wat meer uitpakken met accentverlichting en lampen die vooral als decoratie gelden. Teken die voor de zekerheid ook wel in in je lichtplan, zodat je een idee krijgt van de lichtdistributie, en zo nodig ook rekening kunt houden met de benodigde stopcontacten. Teken deze ook in, en neem ook de lichtschakelaars mee. Zo weet je zeker dat je ook alle lampen aan en uit kunt zetten, en niet met verlengsnoeren hoeft te werken.

Stap 4: Bepaal het soort verlichting per plek

Wat voor licht vind je prettig en praktisch per plek? De lichttemperatuur maakt enorm veel uit voor de sfeer in huis. 1700K tot 2700K is warm wit. In huis wordt 2700K het meest gebruikt. 3000K tot 4000K is koel wit, en wat minder gezellig. Voor een praktische plafonnière in de garage is dat prima, maar niet voor de woonkamer.

Stap 5: Het leukste…Kies de lampen die je mooi vindt

Nu de praktische details bepaald zijn, kun je je creativiteit de vrije loop laten. Heb je die mooie hanglamp op het oog, een weelderige kroonluchter of een stijlvolle tafellamp? Je weet nu waar je ze kunt plaatsen en dat je er ook optimaal plezier aan beleeft — en het niet alleen een paradepaardje is.

Met een gedegen lichtplan weet je zeker welke lampen je lampen nodig hebt, en welke je kunt uitstallen als decoratie. Zo zit je nooit meer verlegen om een lampje om je boek te lezen en kun je nog meer pronken met bijzondere design lampen!

 

 

 

 

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X